IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството с нов пакет мерки за почти 2 млрд. лв. за борба с коронакризата

Удължаваме с още един месец извънредната епидемична обстановка с цел мерките да работят, обяви премиерът

11:56 | 27.07.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Правителството предлага нови социално-икономически мерки за подпомагане на засегнатите от кризата след пандемията от COVID-19. Около 1,163 млрд. лв. са предвидени за социални мерки, а 731 млн. лв. - за икономически. Новият пакет вече бе обсъден на Коалиционен съвет тази сутрин, обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

По думите на премиера в момента се „използват мазнинките от фискалния резерв и към този момент няма да теглим заем“.

 Той заяви още, че ще удължат с още един месец извънредната епидемична обстановка, за да може мерките да работят.

Коалиционните партньори са взели решение да бъдат увеличени стойностите на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ с 10% в размер на 125,3 млн. лв.  „Ще предложим на договарящите се страни по Националния рамков договор средствата да бъдат предназначени единствено за разходи за медицински персонал за достигане на минималните нива на колективния трудов договор“, допълни министър-председателят.

Въпреки че преди малко повече от месец управляващите бяха твърдо против намаление на ДДС върху виното и бирата, днес Борисов обяви, че  подобна промяна, с която ставката да бъде намалена от 20 на 9% ще бъде вкарана в парламента до петък. Предвижда се намаляване на ДДС на 9% и за случайните превози. 

Социалните мерки включват още увеличаване на разходите за персонал с 30% от 1 август на органи и администрации, натоварени с дейности за овладяване на пандемията. Увеличава се ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд, което ще струва на бюджета допълнителни 92 млн. лева. Средства са предвидени за структури на Министерство на здравеопазването, Министерството на труда, МВР, НЗОК, НОИ и др., уточни Борисов.

Увеличават се с 24, 6 млн. лв. стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети, домове за възрастни хора, хора с увреждания, дневни центрове за деца.

Предвижда се еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред по 50 лв. за всеки един пенсионер, което ще струва 318 млн. лв. Увеличават се с 17,3 млн. лв. средствата за субсидии на лечебните заведения - за пациенти с инфекциозни болести, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания и за лечебни заведения в отдалечени и трудно достъпни райони.

Осигурени са допълнителни  67 млн. лв. до края на 2020 г. за осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия. 

Мерките включват и увеличаване на минималния размер на паричното обезщетение за безработица от 9 на 12 лв., считано от 1 октомври, което се изчислява на 12 млн. лева. Ще бъде увеличена продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с 3 месеца за лицата с минимално обезщетение, считано от 1 октомври, което ще струва допълнителни 4 млн. лв. на хазната.

Допълнителни средства се отпускат към бюджетите на почти всички министерства. 

За финансиране на пътна инфраструктура по изработени проекти се отпускат 355 млн. лв. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За допълнителни разходи на Министерството на вътрешните работи се отпускат 3 млн. лв.

Министерство на културата също ще получи повече пари - за творчески проекти на творци на свободна практика чрез Фонд „Култура“ ще бъдат дадени 15 млн. лв. 

Икономическите мерки включват и 9,5 млн. лв. през бюджета на Министерство на икономиката, които да послужат за насърчаване на чуждестранните инвестиции у нас.

Премиерът се похвали, че въпреки промените в ставките по ДДС от 20 на 9%, приходите към юни са с близо 28 млн. лв. повече отколкото миналата година, но в края на август ще има повече яснота как се движат постъпленията в хазната.

По молба на туристическия бранш на територията на страната ни, туристи от Молдова, Израел, Кувейт, Сърбия и Северна Македония ще бъдат допускани след предоставяне на PCR тестове, направени 72 часа предварително, обяви Валери Симеонов. Ще бъдат подпомогнати туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до страната ни. Те ще получат по 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет, като Симеонов уточни, че сстава въпрос за полети с не по-малко от 150 души.

За насърчаване на вътрешния туризм, на лицата, които пряко са осъществявали или осъществяват дейност, свързана с лечението, предотвратяване на разпространението и/или преодоляване на последиците ще бъдат отпуснати ваучери на стойност от 210 лв. За целта на Министерството на туризма ще бъдат отпуснати 8 млн. лв. за повече от 38 хил. души. 

Относно протестите премиерът заяви, че това е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 3
крас
преди 3 години
НАПРОТИВ!Това е послучай РОЖДЕННИЯ ДЕН НА ШИШИ. Днес ШИЩИ прави 40 години. По този случай на цеукупния български народ се раздават обещания, които по нищо не се различават от тези на 24 МАРТ 2020 , когато ни раздадоха 4,5 милиарда лева!!Някой облажи ли се от тези 4,5 милиардаили НЕ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 3 години
ТЕЗИ ДВА МИЛИАРДА ЗА РОЖДЕННИКА ШИШИ. ЩЕ ГИ ПОЛУЧИ ЧРЕЗ ФИРМИТЕ СИ. НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПОХВАЛИ, ЧЕ Е НАПРАВИЛ МАЗНИНКА ОТ 4,5 МИЛИАРДА ОТПУСНАТИ НА 24 МАРТ 2020 ГОДИНА ПАК ОТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО. КАТО НАБЛЮДАВАМ САМО ШИШИ Е НАПРАВИЛ МАСЧИЦА и вероятно само той се е облажил. За останалите постни пици и ПРАЗНИ ОБЕЩАНИЯ!!ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ И ШИШИ И ДПС- то на човека разпределящ порциите в тази държава, да е жив и здрав и банкянския клоун който ни забавлява повече от 10 години!!ЖИВОТ И ЗДРАВЕ И ДЪЛГИ ГОДИНИ В ЗАТВОРА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
крас
преди 3 години
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН на ШИШИ. Послучай неговата 40 годишнина на целкупния български народ се обещават едни 2 милиарда лева !!! САМО ПРЕДИ ЧЕТИРИ МЕСЕЦА /24.03.2020 г./ държавата задели 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката заради коронавирусаОт тях 1 милиард лева щяха да отиват за подкрепа на фирмите, които искат да запазят служителите си.НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ СЕ ПОХВАЛИ, ЧЕ Е ПОЛУЧИЛ ЧАСТ ОТ ТЕЗИ БЛИЗО ПЕТ МИЛИАРДА ЛЕВА. Може би само ШИШИ е направил МАЗНИНКА от тях. На РОЖДЕННИКА ШИШИ и приятелят му БОЦКО пожелавам здраве и дълъг живот в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
toto 2
преди 3 години
С две думи Чист предизборен пополизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 3 години
"Премиерът се похвали, че въпреки промените в ставките по ДДС от 20 на 9%, приходите към юни са с близо 28 млн. лв. повече отколкото миналата година..."Ами, като е толкова ербап, да направи ДДС с единна ставка 10%! Притеснява ме, че номият финансово министър може да е по-податлив на популистките идеи на премиера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
На снимката Боце е пародия на съветският плакат:Ти записа ли се доброволец!За борба с коробонесието, баранавируса и за всичко добро срещу всичко лошо.Боце, вече трудно се събираш в кадър! Леко с лапачката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 3 години
добре с 2 ще се опита да се откупи... а другите 8, баце? чопа-чоп?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още