IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ наложиха санкции на лидерката на Хонконг

Те са поредното действие на Тръмп срещу Китай преди президентските избори през ноември

19:17 | 07.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

САЩ наложиха санкции на лидерката на Хонконг Кари Лам, на настоящия и бившия началник на полицията и на още осем висши ръководители за ролята им в ограничаването на полицейските свободи, предава Ройтерс.

Санкциите бяха наложени въз основа на изпълнителна заповед, която американският президент Доналд Тръмп подписа миналия месец, за да накаже Китай за действията му срещу дисидент в Хонконг, и са поредното действие на администрацията му срещу Пекин преди президентските избори в САЩ през ноември.

Освен Лам санкциите са насочени срещу началника на хонконгската полиция Крис Тан и предшественика му Стивън Ло, както и срещу секретаря по сигурността на Хонконг Джон Лий Ка-чиу и Тереза Чен, секретар по правосъдието, съобщи американското министерство на финансите в комюнике.

То допълни, че  налагането на драконовския закон за националната сигурност от Пекин е подкопало автономията на Хонконг и е позволило на силите за сигурност да действат безнаказано, „поставяйки основите за цензура върху всички хора или организации, които се смятат за неприятелски настроени към Китай“. „ Като ръководител на администрацията Кари Лам е пряко отговорна за въвеждането на политиките на Пекин на потискане на свободата и демократичните процеси“, се казва още в съобщението.

"САЩ застават зад хората в Хонконг и ще използваме всичките си инструменти и власт срещу тези, които подкопават автономията им“, посочи министърът на финансите Стивън Манучин в комюнике.

Санкциите замразяват активите на висшите ръководители и като цяло забраняват на американци да правят бизнес с тях.

Напрежението между САЩ и Китай расте ежедневно. Китайското външно министерство съобщи в петък, че категорично се противопоставя на изпълнителните заповеди, които Тръмп обяви тази седмица, за да забрани американски трансакции с китайските собственици на приложенията WeChat и TikTok.

Миналия месец Кари Лам отложи с една година парламентарните избори, планирани за 6 септември, заради ръста на случаите на коронавирус, нанасяйки удар на продемократичната опозиция, която се надяваше да постигне огромен ръст.

САЩ осъдиха действията, като заявиха, че това е поредният пример за подкопаване на демокрацията от Пекин в управляваната от Китай територия.

Запознат източник съобщи, че обсъжданията на санкциите в САЩ са се засилили след отлагането на изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
САЩ наложиха санкции на лидерката на Хонконг Шок и ужас!Ъ, *** т'ва беше за Ирак.Апропо, к'во стана с демокрацията в Ирак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още