IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СДВР обеща да премахне блокадите в София

Броят на полицейските сили ще бъде намален, за да се гарантира сигурността им

17:25 | 08.08.20 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, investor Media Group

СДВР ще възстанови нормалния ритъм, барикадите ще бъдат премахнати. Отговорността ще се носи от нарушителите на закона. Законът е един за всички. Това заяви на брифинг директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

Искам да поднеса извинение на всички столичани, към всички съвестни граждани и данъкоплатци, които и днес се налага да търпят грубото нарушаване на обществения ред след изграждането на нерегламентирани палаткови лагери в центъра на София, каза той, цитиран от БНТ. 

След като на 7 август в 4:30 часа СДВР мирно и спокойно възстанови конституционното право на всички столичани да се придвижват свободно на територията на столичния град, през изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданският мир. Служителите на СДВР установиха груби вандалски и хулигански прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация беше в района на Орлов мост.

По думите на ст. комисар Хаджиев относно подготовката на тези лица "да окървавят центъра на столицата" свидетелства и начинът на барикадиране, който е блокирал дори преминаването на линейки през района.

"Неформалните лидери на барикадата даваха указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда. Срещу същите неформални водачи имаше лица сред тях, които от началото на протестите призоваваха през Фейсбук, че е време да полетят павета. Установена беше и груша от 15-20 лица с маски и качулки, които следват поведението и профила на ултрасите от футболните агитки. На други група лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук", каза ст. комисар Хаджиев.

По думите му целта на провокациите е да предизвикат "физически сблъсък с представителите на закона за окървавяването на протеста".

Директорът на СДВР обяви, че ще намалят броя на полицейските сили, за да гарантират сигурността им.

"Отново искам да призова политическите лица, представителите на държавните институции, организаторите на протестите да спазват законноустановения ред. Нека гражданите да протестират, но не за сметка на гражданския мир и при нарушаване на правата на всички столичани и гости на града", каза ст. комисар Георги Хаджиев.

Припомняме, че протестиращи срещу правителството отново са блокирали трите възлови софийски кръстовища – Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в т.нар. Триъгълник на властта.

Вчера рано сутринта палатките им бяха премахнати при акция на полицията. На пл. „Независимост“ палатков лагер отново блокира движението по бул. „Цар Освободител“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 5
Asdf1234
преди 3 години
Хайде, че ми обръзна да ги търпя повече. Време е за почивката им в Гърция. За тези 50 човека, гърците са обещали да ги пуснат без проверка. Чакат ги на площада пред техния парламент или на ръкавите. На едното място, ще ги бият, на другото, ще ги острижат. Това в България е изключение. Къде е полицията ????? Тикви, кратуни или *** и ***. Май са всичко, изброено.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 години
по темата: Поредното НЕспазено обещание от Тиквата...Провален политик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
леле-мале, внимавай кво искаш :))... монархия ... че тя е възстановена.. имаме си цар, а по краищата на България е пълно с феодални владения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
kirilpetrov
преди 3 години
Каква монархия, какви царе, какви конституции. След 30 години още ли мислиш че ще дойде спасител да оправи държавата, нема ракъв случай в историята. Това си зависи от хората, или изискваме от управлението ред, дори с павета, или управлението ни плющи катро си иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 6
data
преди 3 години
По принцип Б.Б. трябва да си тръгне защото управлението му е тотално без идейно . Мантрите с магистралите вече се изтъркаха , а нови нещо липсват . Обаче Христо Иванов , Мая Манолова и Славчо Трифонов ли е новото което ни се предлага ? п.п. Личното ми мнение е че най голямата грешка която направихме 1990 е че не възстановихме Монархията . Това което не се отчита е че политическия модел се репрудуцира от Конституцията която подрежда политическите партии вече 30 г и ни отрежда последно място в Европа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 4
Invcom
преди 3 години
Половината от кълнящите се във вярност към Тиквата с чекмеджето са ***, единия под теб е регистриран на 3ти август тази година още няма седмица. Има и един психично болен писал е малко по-надолу, как ако мутрата си отиде ще се разпадне НАТО, ЕС, галактиката и кокошките ще спрат да снасят ... Та така интелигентните хора не могат да приемат простащината и ще се борят за нещо по-добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 4
rooctcho
преди 3 години
Едно не мога да разбера от коментарите тук, толкова ли ви харесва статуквото и не искате промяна за по-добро ?Народа трябва да се научи да си отстоява правата, желанията и начина на живот а политиците трябва да бъдат притискани за да си вършат работата имаче се самозабравят. Всичките са пребоядисани кадри на БКП, а начина да се прекъсне порочната практика е с натиск и добро законодателство включително и изборно. Искренно се надявам да се случат правилните промени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
petrg5s
преди 3 години
Някаква конкретика ? от ала-бала приказки файда няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
toto 2
преди 3 години
За едни са терористи ,за други партизаниЗа едни са борци за свобода ,за други превратаджии .Зависи кой от коя страна е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
petrg5s
преди 3 години
Кой индифицира и казва кой е мутра и кой не е ?Ще ти дам един пример.Турците казват че кюрдите са терористи.Самите кюрди казват че пък турците са терористи.Някой държави казват и в Турция и в кюрдските райони има терористи.Други пък съвсем различни неща а четвърти коренно-противоположното хахах ...и накрая се пита,кой всъщност са терористите (мутри) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още