IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn: Дните на Китай като световна фабрика приключиха

Все повече производители на електроника търсят начин да диверсифицират веригите на доставките

13:38 | 13.08.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Ключов доставчик на Apple и десетина други технологични гиганта планират да разделят своята верига на доставките между китайския и американския пазар, заявявайки, че дните на Китай като световна фабрика са приключили заради търговската война, пише Bloomberg.

Председателят на Hon Hai Precision Industry Йънг Лиу посочи, че компанията постепенно добавя повече капацитет извън Китай, основната база за производството на джаджи – от iPhone до компютри Dell и конзоли Switch. Делът извън страната сега е 30% спрямо 25% през миналия юни.

Този дял ще нарасне, след като компанията, известна още като Foxconn, премести още производствени мощности към Югоизточна Азия и други региони, за да избегне нарастващите мита върху произведени в Китай стоки, насочени към американските пазари, коментира Лиу пред репортери след като фирмата му отчете финансовите си резултати.

„Без значение дали става дума за Индия, Югоизточна Азия или Северна и Южна Америка, във всяка от тях ще има производствена екосистема“, коментира Лиу пред инвеститорите, допълвайки, че макар Китай да продължи да играе ключова роля в производствената империя на Foxconn, „дните на страната като световна фабрика са приключили“.

Foxconn посочи в изявлението си, че противно на „неточните медийни съобщения“, коментарите на мениджмънта по време на обявяването на отчета не се отнасят до конкретни компании, съоръжения или продукти и имат за цел да отразят макроикономическите тенденции и тези в индустрията.

Засилващите се търговски търкания между Вашингтон и Пекин карат производителите на устройства да диверсифицират производствените си бази отвъд Китай, а миналата година Лиу заяви, че, ако е необходимо, най-популярният продукт на Apple – iPhone, може да бъде произвеждан извън Китай.

Двете страни продължават търговските си преговори, но коментарите на Лиу потвърждават нарастващите очаквания, че фокусираната в Китай верига на доставките на електроника ще се раздели в дългосрочен план.

Тайванската компания отчете по-добра от очакваното нетна печалба в размер на 22,9 млрд. нови тайвански долара (778 млн. долара) за тримесечието, завършило през юни – период, в който имаше ръст на търсенето на iPad и MacBook. Приходите на Foxconn достигнаха 1,13 трлн. нови тайвански долара, но тя предупреди, че очаква приходите от продажби през третото тримесечие да се свият с двуцифрен процент спрямо тези от 2019 г. Очаква се Apple да отложи премиерата на iPhone тази година.

Hon Hai се възстановява от рекорден спад на печалбата, записан през първото тримесечие, след като производството в нейните заводи се възстанови, а работата от вкъщи засили търсенето за компютърно оборудване. Пандемията вероятно е насърчила продажбите на iPad и Mac, въпреки че магазините на Apple бяха затворени и това натежа върху продажбите на iPhone, обяви на 31 юли главният изпълнителен директор Тим Кук, след като компанията отчете резултати, надминаващи прогнозите. Apple носи половината от приходите на Hon Hai.

Въпреки доброто представяне на Apple, другите клиенти на Hon Hai имаха далеч по-лоши резултати. Листнатото в Хонконг звено FIH Mobile заяви в отчета си на 7 август, че макар новите смартфони на Huawei Technologies да са популярни в Китай, те не са изпълнили очакванията другаде след американските санкции. Друг ключов клиент Xiaomi понесе удар на индийския пазар заради нарастващото напрежение между Китай и южноазиатската страна. FIH загуби 100 млн. долара през първата си половина.            

Foxconn разтърсва традиционно ориентираните към Китай операции. Hon Hai е сред партньорите на Apple, които планират да разширят дейностите си в Индия, което потенциално може да помогне на производителя на iPhone да засили присъствието си в страната и да измести част от веригата на доставки на американската компания извън Китай, след като връзките между Вашингтон и Пекин са обтегнати.

Китайските конкуренти също представляват нарастващо предизвикателство. Местният гигант в електрониката Luxshare Precision Industry е готов да стане първият китайски поддоставчик на смартфони, след като през юли сключи сделка за придобиването на завода на Wistron за производство на iPhone. Въпреки че Hon Hai ще запази поръчките за премиум смартфоните с тази марка, Luxshare ще привлече тези за ниския и средния клас устройства на Apple, твърди анализаторът на Fubon Securities Артър Ляо.

Foxconn ще работи по своя бизнес с компоненти, за да запази технологичното си лидерство и освен това печели от дългосрочните си отношения с Apple, твърди Лиу.

Поръчките могат да бъдат допълнително засегнати, след като президентът Доналд Тръмп издаде заповед, забраняваща на американските граждани да правят бизнес с WeChat на Tencent Holding. Годишните продажби на iPhone могат да се свият с 25 до 30%, ако Apple е принудена да премахне приложението от магазините си по света, твърди анализаторът на TF International Securities Мин-чи Куо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 2
Ironhorse
преди 3 години
Германия усилено връща химическата индустрия в ЕС. Меркел още не може да се оправи от отказа на Китай, да продаде активни съставки, които са произведени в заводи на Баер ситуирани в Китай.Затова прогнозирам и коренна промяна в Зелената сделка.САЩ първи започнаха да си връщат производствата от преди две години, сега ЕС, Япония и Австралия дърпат колко могат по-бързо производствени мощности.До пет години в Китай ще има гладни бунтове и овесени по стълбовете комунисти.Китай наруши златното правило подписано от Никсън и Дън Сяопин, а то е Китай никога да не се репчи на Запада ...Е, изрепчи се ... сега ще го сърба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Специално за тази е вярна, както и пише. Много ви се ще да не е, но е!1. Белия свят се усети, че храни куче да го лае и почна да спира дажбите. Япония отдели милиарди за извеждане на техните фирми от Китай. Ще останат толкова производства, колкото за вътрешния пазар.А и на белия човек му писна от китайските кражби и нагли копирания.2. Вече не е евтино да произвеждаш в Китай, Индия, Виетнам и Индонезия обират новите инвестиции.3. Проектчето 1 пояс 1 път зацикли, като държавите се освестиха, че това е просто един дългов капан, чрез който комунястчетата крадат инфраструктура.Довиждане Ли Пън и Дън Сяо Пин поклонници. Следващите години ще се усетите.Радостното е, че сме от печелившата позиция, някои инвестиции ще дойдат при нас, вместо в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
От повече от 2 години участвам само в проекти на ЕС, чрез които евросъюза прибира производството и логистиката от Китай обратно на територията на ЕС. Малко или много, България също печели от това, макар че още си остава бандитска държава.Може за за 1 година да са само 5% но темповете с, които това се случва са огромни. Парите идват от безлихвени заеми на ЕЦБ. Китайците са изоставени от абсолютно всички (дори и от руснаците) и е въпрос на едно 10-тина години да бъдат наказани от всички заради арогантността си.Новите евтини производители са Индонезия, Малайзия, Филипините, Виетнам и Индия. Особено Индия. Наблюдавайте как все повече богати индийци от всички браншове влизат в клуба на милиардерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Специално тази не е вярна, защото не е вярна, а не защото е положителна или отрицателна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Achtung
преди 3 години
Значи за една година са преместили 5% за другите 70% с това темпо ще им трябват 14 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
alphaomega
преди 3 години
Възходът на Китайската империя тепърва започва! Сега предстои да си закупят държави на килограм чрез инвестиции в инфрастуктура и производствени мощности. Според китайската национална стратегия и стратегията им за външна политика до 2049г. Китай трябва да контролира по голямата част от света.Прочетете за "Belt and Road Initiative" и ще разберете за какво става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ахааа, щом е позитивна, значи не е вярна, разбрах.Само нещо лошо за Европа може да е вярно, нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
nobel
преди 3 години
Чудесна новина. Де да беше и вярна. Понеже добрите новини напоследък са кът някои хора започнаха да представят желаното за действително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Време беше.Чудесна новина и за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още