IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВМРО: Само в България няма процедури за защита на вечния длъжник

Текстовете в новия Закон за личния фалит са са базирани на два основни критерия - Неплатежоспособност и добросъвестност, твърди депутатът Искрен Веселинов

09:55 | 03.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomebrg</em></p>

Снимка: Bloomebrg

България е единствената европейска държава, в която няма процедури за защита на вечния длъжник. В момента липсва регламент за малкия длъжник, който вследствие на някаква криза не е в състояние да изплаща заема си. Това обясни в ефира на bTV депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

От партията внесоха миналата седмица в деловодството на парламента Закон за защита на физическите лица при неплатежоспособност, по-известен като „Закона за личния фалит“. Очаква се тази седмица текстовете да бъдат обсъдени в правната комисия в Народното събрание.

„В началото сме на една дълга икономическа криза. От 2008 г. сме длъжници на българските граждани, които се оказаха в капана на тогавашната криза. Останаха без жилища и дължаха големи суми на банките“, обясни Веселинов.

„Трябва по някакъв начин да регламентираме този проблем. Затова създадохме закон за малкия длъжник, който вследствие на някаква криза не е в състояние да изплаща заема си“, обясни депутатът. 

Текстовете са базирани на два основни критерия - неплатежоспособност и добросъвестност. Ако дадено лице не може да обслужва задълженията си към банкови институции, колекторски фирми и други кредитори в продължение на три месеца, то ще може да подава заявление до районния съд за обявяване в неплатежоспособност. След това съдия изпълнител ще описва имуществото и доходите му. Има заложен праг на задълженията – те трябва да надхвърлят пет минимални заплати и да не надвишават 10 хил. лева.

Законът предвижда и Централен електронен регистър на физическите лица в неплатежоспособност към Агенцията по вписванията, в който да се записват база данни, касаещи статуса на засегнатите лицата.

„Лицето ще се поставя под защита за 5 години. Присъствието в този регистър не следва да бъде утежняващо обстоятелство при последващо теглене на кредит, ако лицето вече е изчистило старите си задължения. Освен това при 5-годишната защитена процедура има защитен минимум на доходите. Всичко останало отива към кредиторите за изплащане на задълженията. Ако обаче се установи, че длъжникът е недобросъвестен, той не получава защита. В края на този петгодишен период, за разлика от другия закон, това вземане се заличава. Той остава в списък на ненадеждни длъжници и това е наказанието за него. Оттук нататък той много трудно би взел кредит“, поясни Веселинов.

На практика този закон допълва приетите промени на първо четене в пленарна зала в Закона за задълженията и договорите, според които се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица. Тези текстове обаче все още не са гласувани на второ четене и предизвикаха сериозно недоволство от страна на колекторските фирми и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Тепърва започват дебатите по Закона за личния фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
v_tin
преди 3 години
Нещо не ми стана ясно, ако съм взел кредит за жилище, платил съм 2-3 вноски и банката го вземе, със последващи процедури по продажба, аз ще бъда ли защитен по този нов закон за оставащата сума от кредита. Защото от статията не става много ясноПитам за един приятел когото искрен много добре познава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още