IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демокрациите, които се провалят с Covid, ще се провалят и с климатичните промени

Решението за избягване на пълните блокади заради вируса е съпоставимо с отказа от прилагане на мерки за смекчаване ефектите от изменението на климата

16:08 | 16.11.20 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Втората вълна на пандемията продължава да набира скорост в Европа и САЩ, но оптимистичната новина за ваксините притъпява притесненията на инвеститорите. Тъй като смятат, че глобалният тласък на икономическата активност от ваксината е потенциално по-голям от всяка загуба на фискален стимул през 2021 г., пазарите интерпретират новината като шок от търсенето, повишаване на доходността на облигациите и спад на относителното представяне на технологичните акции спрямо цикличните.

Засега това изглежда рационален отговор. Постоянният провал на правителствата в големите западни демокрации да контролират пандемията обаче носи някои уроци за бъдещето, особено по отношение усилията за справяне с изменението на климата, пише в свой анализ за FT Гавин Дейвис, председател на Fulcrum Asset Management.

Обществената съпротива срещу блокадите прави строгите ограничения и ефективните политики за тестване, проследяване и изолация политически неизпълними в по-голямата част от Европа и САЩ през цялата година. Същевременно те сработиха добре в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Сравнителните резултати са ясни. Кумулативната смъртност от Covid-19 на милион души население е близо 740 в САЩ и 760 във Великобритания в сравнение с 3 в Китай и 15 в Япония, според университета "Джонс Хопкинс".

Противопоставянето на пълната блокада в големите западни страни до известна степен се основава на либертарианската вяра в икономическата свобода. Това е легитимен политически избор, който обикновено е напълно оправдан, но се оказва скъп при настоящите обстоятелства. Освен това обществената подкрепа за строгите мерки е подкопана от сериозните оперативни провали.

Политическото мнение се формира и от епидемиологичните и икономическите характеристики на тази пандемия, които са особено предизвикателни. Инфекциозните заболявания в началните си етапи са склонни да растат с експоненциални темпове. Например, ако случаите се удвояват на всеки три дни, те ще се увеличат 1000 пъти в рамките на един месец, освен ако не се забавят от социално дистанциране или стаден имунитет. Хората обаче не са склонни да приемат тази идея и повече вярват, че броят на случаите ще нараства със същия абсолютен брой всеки ден, което ги кара да подценяват опасността.

Тази експоненциална заблуда на растежа е добре известна характеристика на човешкото поведение, включително при хора, които са обучени да го избягват. Естественото забавяне във времето между случаите, хоспитализациите и след това допълнителните смъртни случаи изостря тенденцията да се чака твърде дълго, преди да се обявят политически ограничения.

Друг въпрос, много познат на икономистите, е всеобхватната роля, която външните фактори изиграха за разпространението на коронавируса. Когато заразен човек не успее да се самоизолира, много други хора са изложени на риск от заболяване и по този начин поемат разходите от едно лично решение.

Допълнително усложняване на реакцията на демокрациите е аргументът за това как да се претеглят ползите за здравето от блокадите и социалното дистанциране спрямо икономическите разходи. За кратки периоди двете са в конфликт, но икономистът Саймън Рен-Луис убедително твърди, че това не е вярно в дългосрочен план. Това е така, защото решението за избягване на пълна блокада днес вероятно ще доведе до експоненциален растеж в бъдеще, което ще предизвика още по-строги ограничения и по-големи щети за бизнеса. Разглеждани динамично, както здравето, така и икономиката в крайна сметка се възползват от ранния и решаващ контрол на вирусите.

Неуспехът на повечето западни демокрации да приемат тези аргументи демонстрира силата на поведенческите пристрастия и тяхната фундаментална политическа вяра в свободните пазари. Пускането на ефективна ваксина на пазара може да означава, че новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън скоро ще може да се фокусира върху нещо друго освен вируса. Очевидно е обаче, че е проблемите на пазарния провал, свързан с Covid-19, се отнасят и за другия голям международен фокус - изменението на климата.

Ефектите от изменението на климата също нарастват експоненциално, макар и за много по-дълъг период от пандемията. Разликите между причина и следствие са много дълги, което прави тълкуването неясно за обществеността. Външните ефекти са неизбежни и се прилагат през международните граници, което ги прави още по-трудни за справяне. Човешките пристрастия ни оставят системно неподготвени за справяне със сериозни, но отдалечени рискове.

Поради това климатичният проблем е дори по-малко подходящ за решения на свободния пазар, отколкото Covid-19.

Обещаното завръщане на Америка към споразумението от Париж е първата и необходима стъпка от един много дълъг път. Никой още не е изобретил вълшебно копче за преодоляване на глобалното затопляне, еквивалентен на ваксина срещу Covid-19. Този проблем ще трябва да бъде решен по трудния начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 3 години
*** = пeдeрите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
радвам се че поне ти го знаеш... и няма такова нещо като има еди си кво значение сега, пък преди било друго.... ето точно с тези "други" термини манипулират стадото. БгМена го използва към *** :):) Няма велики идеологии в момента, зад климатичните промени има корави научни данни, в идеологиите няма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
vajvaj
преди 3 години
*** = д у х а на Коминтерна. Момчета, да фанете да оправите автоматичния цензур, че станахме за смях. Д*уха вятъра, а има нещо наречено Свети Ду*х и туй така от около 2000 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
vajvaj
преди 3 години
Фашизъм в момента има едно значение и то е националистическа, авторитарна и консервативна идеология. Кво са мислили римляните по въпроса го е бъркало само Дучето. Но съм съгласен, че не са фашисти - по-скоро са някакъв странен микс между либерали и комунисти. Чопнали са по малко от двете напълно несъвместими идеологии и са ги сглобили като кофти Франкенщайн. "Великата Идеология е Климата и ние ще умрем за него", А който не е готов да го затворят в къщи заради ковида, значи няма да умре за климата. Това е изцяло в духа на Коминтерна. Подходът, обаче е либерташки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 3 години
демек ти си някакъв кандидат диктатор ? :):) и силно подозирам че незнаеш значението на думата фашист :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Хайл климат!Забелязвате ли как истинските фашисти и диктатори бързат да наклонят нещата към обяваване на всички несъгласни или нежелаещи за фашисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 години
баси клик байта е тая статия... явно днес е деня на калпавите анализи :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
vajvaj
преди 3 години
Начи, викаш, да фанат да ни затворят всичките, че да не умрем. После да фанат да ни изтрепат всичките, че да няма климатични проблеми. Гений, бе направо вундеркиндче! Ми то по-добре да ни затрие вируса, тъкмо ще се елиминира човешкия фактор. Изумен съм от логиката и причинно-следствените връзки на написалия това... нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
Zlato
преди 3 години
Решението за избягване на пълните блокади заради вируса е съпоставимо с отказа от прилагане на мерки за смекчаване ефектите от изменението на климата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Zlato
преди 3 години
Време беше :)))Sieg heil, mein furer!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още