IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни: Финансовият сектор ще играе критична роля в зеления преход

Пътят към нулеви емисии на парникови газове създава най-голямата търговска възможност на нашата епоха, изтъква бившият управител на Английската централна банка

16:00 | 09.11.20 г.
<p>
	Марк Карни. <em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Марк Карни. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Бившият гуверньор на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни призовава банките, застрахователите и фонд мениджърите да се включват активно в „реинженеринга“ на световната икономика по пътя ѝ към нулеви емисии на парникови газове и подчерта ползите от подобно начинание. 

Карни, който сега работи като финансов съветник на премиера на Великобритания Борис Джонсън относно предстоящата среща на върха на ООН за климата, заяви, че ако светът иска целите на Парижкото споразумение от 2015 г. да бъдат постигнати, всяка финансова институция ще трябва да промени начина си на правене на бизнес, съобщава Bloomberg. Това означава по-добро отчитане на експозициите по отношение на изменението на климата.

Финансовият сектор ще трябва да измерва и управлява тези рискове, докато инвеститорите ще е необходимо да се научат да идентифицират възможностите при прехода към нулеви емисии, каза Карни.

Неговите коментари, публикувани в понеделник, са част от програмата за частни финанси на Карни за COP26 (срещата на върха на ООН за климата), чийто домакин ще бъде Великобритания през следващата година. Шест години след Парижкото споразумение, в което правителствата се ангажираха да ограничат повишаването на глобалната температура под 2 градуса по Целзий от прединдустриалните нива, събитието в Глазгоу се очертава като важен момент за световните лидери да преразгледат обещанията си за намаляване на въглеродните емисии и да мобилизират финансовите пазари, за да подкрепят прехода към по-чист свят.

„Финансите ще бъдат от решаващо значение за ускоряването и изглаждането на този преход както чрез финансиране на инициативи от частния сектор, така и чрез засилване на ефективността на правителствените политики в областта на климата“, изтъква Карни. „Преходът към нулеви емисии ще повлияе на начина на измерване и управление на риска и на оценката на активите“, добавя той.

Спред него преходът „създава най-голямата търговска възможност на нашата епоха“.

Карни добавя, че компаниите са подложени на нарастващ натиск от страна на инвеститори, регулатори и правителства, които ги призовават да прилагат политики, свързани с климата, включително преминаване към нулеви емисии.

Общите инвестиции, необходими за осъществяване на прехода в енергийния сектор, се изчисляват на 3,5 трилиона долара годишно, докато цели 135 милиарда долара годишно ще се насочат към технологиите за улавяне на въглерод и биогоривата. Също така ще са необходими допълнителни средства за изследвания и развитие на нови технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още