IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Г20 се разбраха за действия след края на пандемията

Лидерите на страните отчетоха нуждата от реформи в СТО и гарантираха достъпа на всеки до ваксина срещу COVID

13:51 | 23.11.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пандемията от коронавирус разкри слабости и трябва да предприемем необходимите стъпки, за да се възстановим по-силни и  да гарантираме, че бъдещите поколения ще бъдат в по-голяма безопасност от нас. Това записаха представителите на страните от Г20 след края на двудневната си среща под председателството на Саудитска Арабия.

Лидерите на групата на най-развитите държави в света обсъдиха редица въпроси, свързани с икономическото възстановяване след пандемията, реформата в Световната търговска организация (СТО), данъчното облагане на дигиталната икономика и подкрепата за развиващия се свят.

Заради разпространението на COVID срещата се проведе виртуално. Участниците записаха във финалното си комюнике, че ще гарантират достъпа на всеки до ваксина срещу новия вирус.

В своето изказване председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства това заявление, но призова лидерите да увеличат финансирането си за глобалния проект за ваксини, тестове и лекарства (ACT-Accelerator), пишат от пресцентъра на Европейския съвет. Тя посочи, че е необходимо 20-те държави с най-големи икономики в света да осигурят 4,5 млрд. долара за тази инициатива до края на годината.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира от своя страна нуждата от подготвяне на План за действие при пандемии, който да дава възможност за по-координирани реакции на държавите и глобалните институции в случай на нова глобална заплаха.

В основата на финансовото възстановяване е Международния валутен фонд (МВФ). Организацията трябва да проучи изготвянето на допълнителни инструменти, с които да подкрепи своите членове при излизането от кризата. Г20 призовава Фондът да изготви анализ за нуждите от финансиране в развиващия се свят през следващите години, както и да мобилизира частните инвестиции в тези държави.

Страните от Г20 се разбраха да изготвят и приемлив за всички план, базиран на работата на ОИСР, за облагането на дигиталната икономика до средата на 2021 година. 

По отношение на здравеопазването от Г20 изказват подкрепата си за Световната здравна организация (СЗО), но и отбелязват липсата на подготовка на редица глобални институции за действие в условията на пандемията. Във финалната декларация на срещата държавите се ангажират да работят за подкрепа на здравните системи, борбата срещу антибиотичната резистентност, разработване на нови антибиотици и подобряване на достъпа до тези лекарства в развиващите се държави.

"Стремим се да изпълним целите за свободни, честни, приобщаващи, недискриминациони и прозрачни условия за търговия, както и да запазим отворени пазарите си", пишат още от Г20. От организацията посочват необходимост от насърчаване на микро-, малките и средните предприятия в международната търговия и инвестициите.

Транспортът и туризмът са сред секторите, които се оказаха най-сериозно засегнати от COVID. От Г20 настояват глобалните транспортни мрежи да останат отворени, но и сигурни, а всяко ограничение, свързано с коронавируса, да бъде пропорционално на заплахата и временно като срок на действие. Държавите от групата ще работят за възстановяване на туризма.

Инфраструктурата е двигател на ръст и просперитет и е от ключово значение за икономическото възстановяване и устойчивост, пишат още лидерите на развитите държави и призовават за повече инвестиции в подобни проекти.

От Г20 посочват като необходимо условие за икономическото възстановяване "устойчиви и непрекъснати доставки на енергия". Нужни са иновации и нови технологии в областта, за да има достъп всеки до чиста енергия. Това е важно, за да бъде опазена околната среда и възстановено биоразнообразието, за чисти океани, водни басейни и въздух, което е превенция срещу природни бедствия и екстремни суши.

Организацията успя за първи път след три последователни срещи да впише отделен параграф за действия по отношение на околната среда и климатичните промени. На срещата страните от ЕС призоваха развитият свят да спазва записаното в Парижкото споразумение и посочиха своя начин за устойчиво икономическо развитие, базирано на зелените проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Австралия явно отпадна :)Qantas plans to make vaccination against COVID-19 compulsory for passengers once the airline resumes international flying next year, and expects other airlines around the world will follow suit.Qantas CEO: mandatory COVID vaccination for international flightsNo jab, no trip: passports could contain proof of vaccination stored in a microchip.https://***.executivetraveller.com/news/qantas-mandatory-covid-vaccination-for-international-flights
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Ако това са мерките значи почти никой няма да се ваксинира освен една шепа хора. Освен това за пътуване до Европа има и други видове транспорт...Според мен мерките ще са много по-драстични и цирковете, които ни очакват с ваксинацията ще бъдат страховити - това, което си го описал горе ще бъде най-малкият проблем... Според мен властта ще забрани на гражданите да ходят на работа или да посещават каквито да било масови събирания, да ходят на заведение, концерт и други подобни и дори да излизат от къщи без ваксината...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
ем мноо ясно ако те утепат, а те тва целят, нема носят отговорност то тва си е в реда на нещата .... Но те "нема" праят задължителни ваксините, само щи кажат ако искаш да ходиш някъде извън държавата ше треа си ваксиниран или ако искаш да ползваш някви помощи, нещо друго дет да ти треа например въздушен транспорт - без ваксина йок и т.н. ..... нали е демокрация ве да го *** нема праят са цигaaнcки работи .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
А са разисквали обаче освобождаване от съдебна отговорност на ваксиниращите и производителите - е това ако не е подозрително здраве му кажи... На 57 години съм, няма да се ваксинирам при каквито и да е условия и ще съдя до дупка понеже съм и юрист...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
те такъв вариант не са разисквали ми се струва .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Лидерите на страните от Г20 разбира се са забравили най-важното - да гарантират правото на всеки да ОТКАЖЕ ваксина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още