IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Г20 се разбраха за действия след края на пандемията

Лидерите на страните отчетоха нуждата от реформи в СТО и гарантираха достъпа на всеки до ваксина срещу COVID

13:51 | 23.11.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пандемията от коронавирус разкри слабости и трябва да предприемем необходимите стъпки, за да се възстановим по-силни и  да гарантираме, че бъдещите поколения ще бъдат в по-голяма безопасност от нас. Това записаха представителите на страните от Г20 след края на двудневната си среща под председателството на Саудитска Арабия.

Лидерите на групата на най-развитите държави в света обсъдиха редица въпроси, свързани с икономическото възстановяване след пандемията, реформата в Световната търговска организация (СТО), данъчното облагане на дигиталната икономика и подкрепата за развиващия се свят.

Заради разпространението на COVID срещата се проведе виртуално. Участниците записаха във финалното си комюнике, че ще гарантират достъпа на всеки до ваксина срещу новия вирус.

В своето изказване председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства това заявление, но призова лидерите да увеличат финансирането си за глобалния проект за ваксини, тестове и лекарства (ACT-Accelerator), пишат от пресцентъра на Европейския съвет. Тя посочи, че е необходимо 20-те държави с най-големи икономики в света да осигурят 4,5 млрд. долара за тази инициатива до края на годината.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира от своя страна нуждата от подготвяне на План за действие при пандемии, който да дава възможност за по-координирани реакции на държавите и глобалните институции в случай на нова глобална заплаха.

В основата на финансовото възстановяване е Международния валутен фонд (МВФ). Организацията трябва да проучи изготвянето на допълнителни инструменти, с които да подкрепи своите членове при излизането от кризата. Г20 призовава Фондът да изготви анализ за нуждите от финансиране в развиващия се свят през следващите години, както и да мобилизира частните инвестиции в тези държави.

Страните от Г20 се разбраха да изготвят и приемлив за всички план, базиран на работата на ОИСР, за облагането на дигиталната икономика до средата на 2021 година. 

По отношение на здравеопазването от Г20 изказват подкрепата си за Световната здравна организация (СЗО), но и отбелязват липсата на подготовка на редица глобални институции за действие в условията на пандемията. Във финалната декларация на срещата държавите се ангажират да работят за подкрепа на здравните системи, борбата срещу антибиотичната резистентност, разработване на нови антибиотици и подобряване на достъпа до тези лекарства в развиващите се държави.

"Стремим се да изпълним целите за свободни, честни, приобщаващи, недискриминациони и прозрачни условия за търговия, както и да запазим отворени пазарите си", пишат още от Г20. От организацията посочват необходимост от насърчаване на микро-, малките и средните предприятия в международната търговия и инвестициите.

Транспортът и туризмът са сред секторите, които се оказаха най-сериозно засегнати от COVID. От Г20 настояват глобалните транспортни мрежи да останат отворени, но и сигурни, а всяко ограничение, свързано с коронавируса, да бъде пропорционално на заплахата и временно като срок на действие. Държавите от групата ще работят за възстановяване на туризма.

Инфраструктурата е двигател на ръст и просперитет и е от ключово значение за икономическото възстановяване и устойчивост, пишат още лидерите на развитите държави и призовават за повече инвестиции в подобни проекти.

От Г20 посочват като необходимо условие за икономическото възстановяване "устойчиви и непрекъснати доставки на енергия". Нужни са иновации и нови технологии в областта, за да има достъп всеки до чиста енергия. Това е важно, за да бъде опазена околната среда и възстановено биоразнообразието, за чисти океани, водни басейни и въздух, което е превенция срещу природни бедствия и екстремни суши.

Организацията успя за първи път след три последователни срещи да впише отделен параграф за действия по отношение на околната среда и климатичните промени. На срещата страните от ЕС призоваха развитият свят да спазва записаното в Парижкото споразумение и посочиха своя начин за устойчиво икономическо развитие, базирано на зелените проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
То ако се прилагаше метода с AK и коронавируса щеше да е паднал мъртъв вече, щяхме да сме редуцирали населението на планетата до такова, незастрашаващо биотопа ни - говориш фантасмагории.Има хора които 9 месеца не си сложиха маска и не спяха да джиткат насам натам....а тоя с АК дето щеше да реши проблема не го видях никъде.Маска е едно, закачаш си я на ушите, ваксината е съвсем друго.....презерватив е едно, *** е друго - има разлика налЕ?Частната фирма още в обявата ще напише, че си търси ваксинирани. А Ако им щукне да не ме наемат, защото не съм ваксинирана, да не си мислиш, че ще ми кажат "О, г-жа вие нямате ваксина, затова не Ви наемаме", не - ще кажат, че са намерили по-подходящ кандидат за длъжността и никой няма да ми се обяснява, следователно кого,какво, кой и за какво да съдя?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Хаха. Сега арестуват, защото сме без маски. После ще почнат да арестуват, защото сме без ваксина. От един виц се почва :)https://***.mediapool.bg/mazh-i-zhena-bez-maski-byaha-arestuvani-v-sofiyskoto-metro-video-news314794.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
"Никой никого не може да задължи да приеме нещо в тялото си ако не иска!"Никой няма да те задължава да го правиш, но за сметка на това насила ще те държат заключена и изолирана...Колко ще изтърпиш? - предполагам ще разберем това скоро...Аз съм изключван от училище заради вицове за правешкия терорист живков и не само а аз съм ял бой в милиционерския участък за това нещо навремето и цяла година не ми зараснаха белезите напълно...Имайки в предвид какво се е случвало в България това нищо няма да е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Как забраниха да влизаш в магазина без маска? Уж беше за един месец, а вече станаха 9 месеца и какво от това.Австралийските авиолинии няма да пускат пасажери без ваксина.Протестиращите лесно се редуцират до незначителна част от населението. Има си методологии. В крайна сметка се прилага методът на АК47 и нещата се решават за няколко дена.Ако частната фирма ти каже, че без ваксина няма да те наемат на работа ще ги съдиш за расизъм ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Mechkata
преди 3 години
Явно си доста доверчив, щом хората които подхождат със съмнение към ваксината ги наричаш директно "антиваксъри", че ги затваряш на остров и т.н. на сценария в главата ти.Приветствам те! Явно ще си от първите дето ще свалят гащите за инжекцията! Успех! Тъкмо ще влезеш в статистиката за след две години "има ли странични ефекти и как се отразяват те", ще може да коментираш от първо лице за събитията от деня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
"Според мен властта ще забрани на гражданите да ходят на работа или да посещават каквито да било масови събирания, да ходят на заведение, концерт и други подобни и дори да излизат от къщи без ваксината..."Ще ми забранят да излизам от вкъщи и да ходя на работа као не съм ваксинирана? Ти сериозно ли си мислиш такива неща....а ако власт имащите си ги мислят, да вземат да помислят пак....нали се сещате по улиците колко протестиращи ще има тогава? Колкото не е имало никога до сега! Никой никого не може да задължи да приеме нещо в тялото си ако не иска!А зелката : По "по белият свет във все повече държави , ако отказваш ваксиниране в някои случай ти отказват социални услуги - детски градини"Само за справка да ти кажа, че по така наречения "бел свет" не са задължителни дори първите ваксини при новородени - всичко е пожелателно, избирателно, даже сам си избираш коя точно ваксина да се сложи ... да не ти казвам, колко справки на задължителните ваксини в БГ съм изпратила на приятелки по "белия свет", че да знаят какво да си изберат милите за новородилите им се деца...Засиви кой "бял свят" визираш. Планетата е голяма, хора и политики - различни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Първо се изявяваше като икономист от световна класа, после като политолог, а сега твърдиш, че си юрист? А случайно да не си и зъболекар, че тия дни ми падна една пломба... Всъщност, забрави, никога не бих дошъл при теб. Явно не те бива в нито едно от превъплъщенията ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Ти си пълен *** и не правиш разлика между старата генерация ваксини в духа на самия Луи Пастьор като родното ни БЦЖ, които работят на базата на антитела от инфектирани и оздравели хора и/животни и новата генерация, които са базирани на генно модифициране на вируси... Новите ваксини без съмнение крият много по-голяма опасност от естествено синтезираните антитела.... Има много голяма разлика между БЦЖ и тази нова ГМО ваксина срещу ковид, двете не са едно и също определено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
..само щи кажат ако искаш да ходиш някъде извън държавата ше треа си ваксиниран..Социалистическият лагер се преименува на ЕвроАтлантически....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
ти па , що се мислиш за нещо ценно та некой специално да те мисли за ваксина ... по белият свет във все повече държави , ако отказваш ваксиниране в някои случай ти отказват социални услуги - детски градини , общинско училище , социални плащания , отказват ти дори и медицинска и стоматологична помощ освен неотложна ... :))) ... затваряте се там антиваксърите некъде на некой остров и си бърборите недоразуменията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още