IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schroders: Международните акции ще продължат с доброто представяне и през 2021 г.

Технологичните книжа ще се наложи да споделят вниманието на инвеститорите с други, досега изоставащи сектори

19:50 | 14.12.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Международните акции ще продължат с доброто си представяне и през 2021 г. Технологичният сектор обаче ще трябва да сподели вниманието на инвеститорите с други, изоставащи до този момент сектори.

Това прогнозират анализаторите на британския асет мениджмънт гигант Schroders, чийто инвестиционни фондове се предлагат у нас от Карол Капитал Мениджмънт.

„Глобалните акции вече не са евтини, но все пак се търгуват на приемливи нива. Имайки предвид мащаба на пандемията от Covid-19, те се представиха изненадващо силно през 2020 г. и смятаме, че ще продължат да се справят добре и догодина. Очакваме обаче, възстановяването на пазара да се разшири, обхващайки по-широк кръг от сектори в сравнение с последните 12 месеца“, посочват от Schroders.

Пазарното рали през 2020 г. бе водено от тесен набор от технологични акции, по-специално Amazon, Apple, Microsoft, Facebook и Alphabet (известни като FAMAGs).

Covid-19 очевидно ускори навлизането на нови технологии като електронна търговия и работа от разстояние. Тези промени в корпоративното и потребителското поведение вероятно ще продължат и след пандемията.

Корпорациите вече промениха своите работни практики чрез преход към облачни услуги или бързо въвеждане на автоматизация и вероятно ще ускорят тези планове, когато ползите станат явни. Електронната търговия се доказа по време на пандемията в много области, а това осигурява потенциал за продължаване на растежа, смятат експертите. Най-голямата заплаха за сектора е по линия на регулациите.

Възстановяването на пазара ще продължи

През 2020 г. инвеститорите залагаха на сигурното. Новините, че са разработени няколко ефикасни ваксини срещу вируса, дадоха стимул на инвеститорите да мислят за „нормализиране“ и икономическо възстановяване през 2021 и 2022 г.

Инвеститорите започнаха да разглеждат потенциала за ръст на приходите и печалбите в редица изостанали области, пострадали по време на пандемията. Най-очевидните от тях са онези, понесли рестрикциите, като хотели, ресторанти, развлекателни и туристически компании. Може да се очаква, че при устойчиво възстановяване много от тези акции ще получат сериозен тласък.

Освен това, очакванията за представяне на цикличните сектори като енергетиката, суровините или индустрията са ниски и заслужават внимание, обръщат внимание от Schroders. Има и големи структурни предизвикателства (като енергийния преход), които ще продължат да засягат значително много компании в тези сектори. Някои обаче ще продължат да се адаптират и просперират, а устойчивото нарастване на глобалното търсене през 2021 г. ще доведе до значителен ръст на приходите и печалбата. Ще видим значително разширяване на добре представящите се акции догодина, посочват анализаторите.

Глобалните акции – лидерството на САЩ ще отстъпи

Глобалните акции като цяло са разумно оценени и съответстват на техните дългосрочни средни стойности. Глобалната дивидентна доходност също остава съществено над възвръщаемостта на облигациите, подкрепяйки тезата за атрактивността на акциите на сравнителна база. Като клас активи те ще продължат да се справят добре през 2021 г., тъй като възстановяването набира скорост. Струва си да се отбележи обаче, че след период на огромно превъзходство на САЩ спрямо останалия свят може да настъпи промяна.

Печалбите в Европа и Япония се очаква да се възстановят най-много през 2021 г. и вероятно и през 2022 г. Китайската икономика вече се възстановява, повлиявайки позитивно на цяла Азия.

САЩ остава пазарът с най-голямата дълбочина и ликвидност в света, но докато капиталовите потоци бяха насочени основно натам по време на несигурността, с икономическото възстановяване е възможно посоката да се промени.

Последна актуализация: 11:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Добре дошъл. Дано не ти свършат парите преди да започне очаквания от теб спад. Купувай ги на БФБ и ще имаш успех. Иначе надали ще станеш милионер по този начин. Ако си кандидат. Успех и на теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Д.Петков
преди 3 години
Мдам, точно за това се приготвям да пазарувам PUT опции в края на годината (като тайминг е там някъде) и да мажа ските с вакса за голямата пързалка. Щото тоя път спада ще е дълбок, но за сметка на това пък продължителен. Утежних си и дългата позицията в VIX, че взе нещо нетърпеливо да припърхва на ниските фреймове. Ще броим пилците напролет. Лека и доходна на кандидат-милионерите следващи съветите на Инвесторо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още