IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП: Новите фирми ще бъдат компенсирани спрямо оборота си за октомври

Проверката за това дали компания отговаря на изискванията за компенсация е дигитална и се извършва автоматично

19:20 | 22.12.20 г. 1
НАП: Новите фирми ще бъдат компенсирани спрямо оборота си за октомври

Всички компании, които имат желание, могат да кандидатстват по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки. Особеното при тези, които са регистрирани през 2020 г., е, че те ще бъдат компенсирани спрямо оборота си за месец октомври. Това каза Росен Бъчваров, говорител на Национална агенция по приходите, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Към момента страната ни чака нотификация от Европейската комисия, за да започне разпределение на средствата.

Той отбеляза, че бизнесът се нуждае от средствата сега и възможно най-бързо. Към момента процесът по кандидатстване вече е в ход, но за да се започне изплащането на средствата са важни две кумулативни условия - получаването на нотификация от Европейската комисия (което е абсолютно условие) и подписване на договор между НАП и Министерството на икономиката, стана ясно от разговора. 

"Преобразуването на НАП от приходна в разходна агенция беше много труден процес, защото се наложи да се акумулира много ново знание, но приходната агенция е единственият държавен орган, който може да разпредели компенсациите за предприятията в рамките на няколко седмици", обясни гостът.

"Проверката за това дали компанията е годна да получи компенсация е дигитална и се извършва автоматично при подаването на заявлението, но такава ще има и постфактум след предоставянето на средствата", обясни Бъчваров, като добави, че основните приоритети на агенцията са компенсирането на затруднените предприятия да стане бързо, но и да се предотврати евентуална злоупотреба.

Бъчваров каза още, че ако по някаква причина предвидените средства за подкрепа бъдат изчерпани, съществува и политически механизъм те да бъдат увеличени.  

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
"Спрямо" означава "по отношение НА".В случая, приложимо е "според", или "съобразно".УЧЕТЕ БЪЛГАРСКИ !СРАМ МЕ Е ОТ И ЗА ВАС !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още