IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици привърженици на Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия*

Членовете на Конгреса са евакуирани в рамките на сградата, като са били посъветвани да заключат вратите и да са готови да се скрият под столовете

22:04 | 06.01.21 г. 20
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Graeme Sloan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

Стотици привърженици на президента Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия, успявайки да пробият полицейската блокада. Много от тях вече се разхождат из коридорите на сградата, седалище Конгреса на САЩ, съобщават световните медии.

Членовете на Конгреса са евакуирани в рамките на сградата, като са били посъветвани да изключат електронните устройства, да заключат вратите и да са готови да се скрият под столовете. 

Демонстрациите пламнаха, когато законодателите се срещнаха, за да удостоверят официално победата на Байдън над Тръмп на изборите на 3 ноември.

Заседанието на Конгреса, на което трябваше да се дискутират възраженията на Тръмп срещу победата на Байдън, внесени от републикански поддръжници на президента, беше прекъснато заради безредиците.

Полицията е взела допълнителни мерки за овладяване на положението, включително и използването на лютив спрей. Жена е в критично състояние, след като е била простреляна в гърдите от полицията, посочват източници, които се намират на мястото на събитието. Все още остават неясно обстоятелствата около стрелбата.

4 4

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Видео показва, че привърженици на Тръмп преминават през Залата на статуите. От полицията призовават за включването на други правоприлагащи органи за съдействие.

Редица протестиращи правят опити да се изкачат по стените на сградата и да достигнат до прозорците.

Заради хаоса около Капитолия кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви вечерен час в рамките на града.

След като протестиращите нахлуха в Капитолия, Тръмп призова своите поддръжници в Twitter да „подкрепят нашата полиция в Капитолия и правоприлагащите органи“ и „да действат мирно“.

1 1

Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

Според CNN вицепрезидентът Майк Пенс е бил евакуиран от Капитолия, още докато протестиращите са си проправяли път към сградата.

Тръмп заяви, че никога няма да признае поражение от Байдън и подкани - безрезултатно - вицепрезидента Пенс да спре процедурата за утвърждаване на Байдън.

Социалните онлайн платформи са бомбардирани от призиви на потребители да блокират акаунтите на Тръмп заради подклаждането на бунтовете на Капитолийския хълм.

Лигата против поругаването (ADL) излезе с изявление, в което обвинява Тръмп в насърчаване на безредиците и в подкрепа на насилието.

"Президентът Тръмп има отговорността да изиска прекратяване на насилието и вълненията, които той предизвика. Кампанията му за дезинформация е реална опасност за нашата демокрация", заяви главният изпълнителен директор на ADL Джонатан Грийнблат. "Но докато това се случи, социалните медии трябва да блокират акаунтите му възможно най-скоро, както биха направили спрямо всеки друг, който защитава дезинформацията и насърчава насилието. Време е".

От друга страна Никол Хана-Джоунс, репортер от New York Times задава въпроса: „Защо на Тръмп все още му е позволено да пише в Twitter“?

Лидерът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър и говорителят на Камарата на представилите Нанси Пелоси направиха съвместно изявление, в което призовават Доналд Тръмп да поиска от протестиращите да се оттеглят незабавно.

Конгресът заседава само около час, но достатъчно за част от републиканците да повдигнат възражения срещу отчитането на вота от щата Аризона.

2 2

Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

С това те си навлякоха гнева на лидера на Републиканската партия в Сената - Мич Макконъл заяви, че "гласоподавателите, съдилищата и щатите вече са се произнесли" за победата на Байдън и опитите тя да не бъде зачетена "ще навредят завинаги на републиката".

3 3

Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

В същото време лидерът на демократите в Сената Чък Шумър обяви, също по-рано, че конгресмените, поддържащи Тръмп, се опитват да извършат преврат.

Протестиращите защитават твърденията на Тръмп, че изборите през ноември са станали жертва на измама, като подкрепят призива на държавния глава Конгресът и Майк Пенс да блокират обявяването на победа за Джо Байдън.

*Информацията е актуална към 23:07 ч. българско време.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 8
terziеv
преди 3 години
Активно мероприятие на службите за пълно дискредитиране на Тръмп и замазване на изборните измами. Тръмперите бяха една шепа хора и куките просто отстъпиха. Сега ще се говори само за нахлуването и ще се потулят фалшификациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 14
zelka007
преди 3 години
хе ... рижият макак е мега проззздо парче . не е истина ... :))) ... не осъзнава силата и отговорността на думите си от позицията която зеама . в момента сам се навря в миша дупка . верно е че са няколко хиляди привържениците му . ама телевизиите дават байдън да говори а не той ... вкараха силите за борба с безредиците , всичко ще приключи след няколко часа макс . и каквото бяха спечелили републиканците като гласове ще го затрият ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
korn
преди 3 години
Много ясно, къде се е видяло и чуло милиардер бизнесмен да мисли за обикновенните хора. И още нещо, в САЩ няма консервативна и демократична идея. В САЩ има големи корпорации които се борят за власт, а политиката им е нищо повече от поредния холивудски блокбастър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
некои си мислеха, че нема дое Видьовден за тия там, там не важи, насекъде другаде става ама там ньет, да ама ей го Видьовден .... са ше видат и локдауни и маски с ваксини и 100 пyткu лелини .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 5
power grid
преди 3 години
Боли *** самальота за краваристан.Да се избият.Пикаяим и на акциите и на конгреса и на изборите и на долара и на Уолстриит.Да му мислят нашите тарикатитъпанари как ще препливат Атлантика за да се върнат....Дано започне Гражданска война там и да се изтрепят.Империята на злото трябва да остане в историята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
studioaa
преди 3 години
За 2021 имаме 2 възможности за инвеститорите:1. Срив на $ и огромна обезценка на акциите им заради него2. Срив на wall street и огромна обезценка на акциите без срив на $И в двата случая акциите губят...Кой ли път ще изберат - понеже знам, че вярващите в глупотевините на кейнс/маркс не могат да бъдат извадени от комата, предполагам, че ще изберат най-болезнения път до провала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
studioaa
преди 3 години
Слава тебе Господи, че Тръмп пада от власт... Той тотално предаде консервативната идея и платформа и тотално разочарова по целия свят, не само в САЩ... Той абсолютно нищо не направи срещу левичарите, дори не ги одраска даже... Не премахна гей браковете, непрекъснато пълнеше джобовете юдеите от wall street и през целия му мандат искаше само инфлация, стимули, харчене докато обикновените хора плащаха огромни сметки за всичко заради безумните стимули... Тръмп е най-слабия президент на САЩ след Джими Картър...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
а между другото не са стотици, а хиляди които нахлуха. и министъра на отбраната отказа да изпрати гвардията. интересно ще бъде тази нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Valentin13
преди 3 години
куче се пише с "с", а не с "к". оправи си правописа, за да те познаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 12
kane
преди 3 години
Всички знаеха че нещо лошо ще се случи с избора на раждивата скръб. Сега всички жертви и от вируса и от сметната на властта ще се пишат на негова сметка.... Докато той и цялото му потекло живеят на гърба на простия хамерикански данъкоплатец... Не ще да се пуска от сладкия живот рижавия макак и дано не умрат много хора заради това ( повечето слабоумни ще *** - неговите подкрепящи) Тези сенатори републиканци са за затвора също в едно с раждата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още