Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Зелената енергия и ниските зимни температури

Когато температурите паднат, ще разберем колко сме зависими от лигнитните въглища, пише в коментар експертът Боян Рашев

   1| 2    
3
 
1
 
15
преди 4 дни
гледам всезнаещото енергийно войство се упражнява по темата ...

някой знае ли каква е тази цена от €1000 за мегават от газов пикер ... ?!
тъй за протокола питам щото съм учтив ... ми не знае ... :)))
ама пише и се упражнява ...

влизате epexspot гледате , даже в момента за утре за 18:30-19:00 има и цена от €1500 за мегават ...

м/у другото тези цени са причината в австралия да изключват от тази услуга изцяло газовите пикери и да преминават на гигабатерии на тесла и други подобни производители ... в усато също тече изключване на газовите пикери от тази услуга , чайниците щото са прозззти и те батерии инсталират ... само за протоколът да попитам , знаете ли колко струва тази услуга в БГ и кой я предлага ... :)))
3
 
1
 
14
преди 4 дни
Няма профилна снимка
трябва да има буферни централи на газ, мисля "студен резерв" ги наричат в България. По света има много такива на газ, които когато намалее тока от преките и солара се включват да покриват недостига. В БГ има ПАВЕЦ със тази цел изграден от японците 80те години ...май е било на белменкен. България има много планиини. Когато слънцето грее през деня и перките въртят излишъка от енергия се използва за помпене на вода в горните каскади, вечертта когато е студено ВЕЦ компенсира недостига до сутринтта когато Солара се връща... има и другио начини измислени за съхранение на електроенергия измислени вече правещи кююмююра излишен. БГ има много геотермали, които не се използват в огромната си степен, към които може да се погледне също.
3
 
3
 
13
Стоян Петров до: ing5rov
преди 4 дни
Няма профилна снимка
Мaлoyмниko, къде прочете че на Полша и Украйна не им стига руския газ? Полша има газ колкото искаш. Заплатила е на Норвегия лицензии и ше добива от нейният шелф до 10 млр куб метра годишно.
4
 
3
 
12
преди 4 дни
Няма профилна снимка
Не съм зелен,въпреки че разбирам че това е бъдещето. Имайки се за рационален човек се питам, колко мощности трябва да държи страната в резерв, за да покрива пиковете през студеното време? 1000, 2000, 3000 мегавата, цяла ядрена ценрала ? Не си ли задавате въпросът, защо в много европейски страни отоплението на ток е забранено? Потреблението у нас в зависимост от сезона варира от 2000 мегавата до 6 700 мегавата. Разликата е такава, защото българина се отоплява основно на ток. Причината за това е че електричеството е евтино. По белият свят много по-евтино е да се отопляваш на газ. Има само едно условие, природният газ да не е руски.
3
 
4
 
11
ing5rov до: Стоян Петров
преди 4 дни
пъпеш , на полша и украйна не им стига руския газ ... де го американския бе ?
3
 
3
 
10
Стоян Петров до: vzhekoff
преди 4 дни
Няма профилна снимка
Яжни зeлeните чyрчeтa.
2
 
1
 
9
преди 4 дни
Няма профилна снимка
Кои зимни температури? Във Варна миналата седмица бе 16 градуса, днес е 8. Да кажат за кой регион говорят, че повечето вече забравиха как изглежда снега.
4
 
3
 
8
ing5rov до: фиг.1
преди 4 дни
как ше замръзнат бе , при туй глобалното затопляне ...
1
 
4
 
7
преди 4 дни
Няма профилна снимка
Помните ли зимата, когато централите от "студения резерв" на Ковачки не можаха да заработят, понеже им бяха замръзнали въглищата? А цяла година им бяха плащали за това.
2
 
3
 
6
ing5rov до: studioaa
преди 4 дни
няма страшно , те ше са ваксинирани .