IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е заплашена от финансови санкции от ЕС заради мръсния въздух

В напреднала фаза е и процедурата за управлението на отпадъци и рискуваме наказание и в тази област, стана ясно по време на парламентарния контрол

13:13 | 15.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е заплашена от финансови санкции от Европейския съюз (ЕС) заради неизпълнението на своите задължения относно чистотата на атмосферния въздух. Това призна министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпрос на депутата от ДПС Джведет Чакъров той уточни, че към момента има 19 открити наказателни процедури срещу България в областта на околната среда, които се намират в различна фаза.

11 от тях са на първи етап - уведомително писмо и основно те касаят неизпълнение на задължението за транспониране на европейски директиви в българското законодателство, или непълното транспониране на текстовете.

В съдебна фаза са две от процедурите срещу страната. Една от тях е за чистотата на въздуха и наличието на фини прахови частици.

В края на 2020 година страната за втори път беше изправена пред съда заради проблеми с чистотата на въздуха, защото не изпълни съдебното решение от 2017 година. По тази причина и финансовите санкции до отстраняване на причината са много вероятни.

От 2007 година досега срещу България в областта на екологията са започнати общо 102 наказателни процедури, 83 от тях вече са приключени.

Димитров каза още, че най-големите проблеми за страната са именно по отношение на чистотата на въздуха, "Натура 2000", биоразнообразието и управлението на отпадъците. Процедурите по тях са стартирали още в началото на нашето членство в ЕС и за отстраняването им са необходими много средства.

Според екологичния министър прави впечатление, че в тези области ЕК е открила процедури и в много други европейски държави, което показва системен проблем за общността.

Джевдет Чакъров допълни от своя страна, че в много напреднала фаза е процедурата, свързана с рекултивацията на депата за отпадъци и може да се очакват финансови санкции и по нея.

Депутатът от ДПС предупреди още, че има опасност за загуба на средства по ОП "Околна среда", а страната има нужда от тях, особено за сектор "Води" и за управлението на отпадъците. Екоминистърът обаче беше категоричен, че държавата е създала механизма и е осигурила парите, но те не са усвоени от бенефициентите, които са спечелили търговете.

Димитров допълни, че няма механизъм, който да накара кметовете на населени места да финализират работата по европейските проекти. В някои от случаите реализацията на проектите се обжалва в съда, което също води до бавното усвояване на европейските средства.

Министърът призна, че има забавяне по проектите на ВиК дружествата, но МОСВ прави всичко възможно да го преодолее. Според него рекордно бързо са одобрени проекти в сектор "Води" - в рамките само на между 3 и 5 месеца. Обявяването на обществените поръчки по тях обаче се бавят с месеци след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
София и всеки друг голям град би могъл да изгради със собствени средства една или повече Вертикални Аеропонни Ферми за масово производство на огромни количества 100% Карбон-Неутрални (и Негативни) Биогорива като БиоМетан, БиоДизел, Прахово Гориво, Пелети, ***, а също така редица видове Храни, Фуражи, Пулпове, Влакна, Торове и др. Материали, от свръхбързо ръстяща (1м/ден) Биомаса - Бамбук Беема или Гигантски Калифорнийски Келп.Една част от тези продукти може да се продава, а друга част да се ползва от гражданите на супер-ниски цени или дори безплатно.Целият градски транспорт и частни автомобили могат да преминат на БиоМетан, Печките могат да горят Пелети с прахоуловител или евтини и чисти Растителни Масла / Биодизел без сяра и сажди ( https://biodizel.alle.bg ) - и въздухът ще стане чист като сълза.Общините ще генерират многомилиардни приходи, ще се открият стотици нови работни места.https://vertikalna-ferma.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още