IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще съди отново България заради качеството на въздуха

У нас се наблюдават някои от най-сериозните превишавания в ЕС както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за прахови частици, изтъква ЕК

14:37 | 03.12.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) предяви пореден иск пред Съда на ЕС срещу България, тъй като София не е изпълнила задълженията си по европейското законодателство относно качеството на атмосферния въздух, съобщават от пресцентъра на изпълнителната власт на Европейския съюз (ЕС). 

По-конкретно в страната ни систематично и постоянно не са били спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици (ПЧ10) и не са били предприети подходящи мерки, с които да се гарантира, че периодът на превишаванията е възможно най-кратък.

Тъй като искът се предявява във връзка с неспазване на предишно решение на Съда, той може да породи финансови санкции както за времето, изминало след първото решение, така и за времето от второто решение до осигуряването на цялостното му изпълнение.

За да изпълни решението, от българската страна се очакваше да приеме и приложи редица мерки. Представените от нея данни, които обхващат периода 2015—2019 г., потвърждават, че установеното от Съда на ЕС систематично и постоянно неспазване продължава. Повече от три години след решението България все още не е осигурила спазването на определените в директивата пределно допустими стойности във всички свои зони за следене на качеството на въздуха и агломерации.

Според ЕК постигнатите към момента резултати са незадоволителни, тъй като България все още не е започнала реално да прилага мерки по места, чрез които да се осигури спазването на пределно допустимите стойности. Страната докладва, че повечето мерки се намират в подготвителна фаза или предстои да влязат в действие чак през 2024 г.

В България се наблюдават някои от най-сериозните превишавания в ЕС както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за ПЧ10, с произтичащите от това рискове за здравето на нейното население, изтъкват от ЕК. Особено големи са превишаванията при дневните пределно допустими стойности — те са отбелязани в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от разрешеното съгласно директивата.

В Европейския зелен пакт, в който е формулирана амбицията за постигане на нулево замърсяване в ЕС, се акцентира върху намаляването на замърсяването на въздуха, което е един от основните фактори, засягащи здравето на човека. Пълното прилагане на стандартите за качество на въздуха, заложени в законодателството на ЕС, е ключът към ефективното опазване на човешкото здраве и околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
пхахаха хахахаха оххх ще припадна от смех .... :)) ЕК може да ми врътне една наплюпена тръбица и тва е, какво друго да им каже човрк ?? Или може би Боце треа извади записите на ЕК мужиците какво праят всъщност те с шмъркотевици, ковретини и прочеее ... Къде са тръгнали през просото тия кавалжии само да ги пита човек .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Тия от ЕК основно се занимават с оргии.Мисленето не им е професия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Защо срещу България - та ние - отровените от мрсния въздух, да плащаме, а не срещу отговорните лица?А тия *** от ЕК наясно ли са, че основните замърсители са гнусотняшките незаконни свърталища, които точно от ЕК и от т.нар. "съд" в Страсбург не ни позволяват да премахнем? Демек хем ни съдят НАС - българите за замърсяване, хем не ни позволяват да предприемем нищо срещу замърсителите? Както Вълкът и Лисикът всеки ден биели Заецът - ту че е с шапка, ту че е без шапка !!!Референдум, излизане от прокаженият ЕС и унищожаване на хъхpeшките свърталища, друго решение няма !!! После - обитателите им - ще ги пратим в Страсбург - да си ги отглеждат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още