IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Димитров: Външната политика на САЩ при Байдън ще бъде по-подредена

Зелените политики на Джо Байдън ще бъдат прът в колелото на големите петролни компании, смята експертът

22:48 | 22.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ken Cedeno/CNP/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ken Cedeno/CNP/Bloomberg

Геополитически сблъсък между САЩ и Русия може да има там, където Москва е установила военнополитическо присъствие извън своите граници, включително в Близкия изток, Сирия, Либия. До пререкания може да се стигне и в някои съседни на Русия държави, където тя се е намесила с военна сила и американците имат интерес да защитят тяхната цялост - Украйна и Грузия. Това заяви Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Светът е бизнес”. 

Димитров посочи, че очаква “по-подредена” и “по-целенасочена” външна политика на САЩ при управлението на Джо Байдън.

“САЩ се връщат като лидер на свободния свят, като сила, която има интереси в почти всички региони на света”, посочи още гостът.

Според него Байдън ще следва твърд курс спрямо Русия, тъй като с неговото влизане в Белия дом се връща и идеологическия момент за американската външна политика.

“Отново ще има акцент върху демокрацията и човешките права и понеже в Русия ситуацията с тях не е добра, това ще доведе до нов натиск”, отбеляза експертът.

“По отношение на договорите за ограничаване на въоръженията по-скоро администрацията на Байдън ще търси варианти за компромис с Русия”, коментира Димитров.

Той коментира и завръщането в Русия на опозиционния лидер Алексей Навални.

“Със завръщането си в Русия Алексей Навални се утвърждава като главен опозиционер, може би като политик номер две по влияние в страната след президента Владимир Путин, но шансовете му да промени нещо не са много големи. Сега въпросът е по-скоро да бъде разклатен режимът”, изтъкна Димитров.

Друга тема, на която гостът се спря, са “зелените амбиции” на Байдън.

“Зелените политики на Байдън ще бъдат прът в колелото на големите петролни компании. В глобален мащаб това може би ще доведе до стабилизиране и покачване на цените на петрола, защото предлагането ще бъде по-малко”, посочи още Димитров.

Целия разговор може да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
свободна независима демократична медия ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Милш БОЖЕ! По-голям подмазвач и лаик по външната политика не бях виждала. Вижте какви ги е насипал: САЩ се връщат като лидер на свободния свят, като сила, която има интереси в почти всички региони на света, посочи още гостът.Според него Байдън ще следва твърд курс спрямо Русия, тъй като с неговото влизане в Белия дом се връща и идеологическия момент за американската външна политика.Отново ще има акцент върху демокрацията и човешките права и понеже в Русия ситуацията с тях не е добра, това ще доведе до нов натиск, отбеляза експертът.По отношение на договорите за ограничаване на въоръженията по-скоро администрацията на Байдън ще търси варианти за компромис с Русия, коментира Димитров. Той коментира и завръщането в Русия на опозиционния лидер Алексей Навални."След време, когато лъснат нещата наистина, този "експерт" - подмазвач на някого си ще се скрие и няма да го видим. Или ще се обърне на 180 градуса. Такива това го могат. Ако Тръмп имаше успех, то беше както във вътрешната икономическа политика - най-ниска безработица, така и във външната политика, че не отвори (а затвори) войни, които другите леви "демократи" отвориха по цял свят, начело с мисис Килъри и онази "дама", която от Украйна крещеше "Фък ди ИЮ". От толкова брутални неща ти става тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още