IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ пораждат надежди за спасяване на ядрената сделка с Иран

Джо Байдън потвърди готовността си да преговаря с Иран и призова за „внимателна дипломация“

09:07 | 20.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

 

В рамките на усилията за спасяване на международното ядрено споразумение с Иран (JCPOA) за първи път от дълго време има надежда. След като новата администрация на САЩ публично се съгласи да проведе преговори, в петък Иран не изключи възможността за среща. Говорител на външното министерство обаче настоява САЩ първо да премахнат санкциите срещу иранската икономика, въведени по време на мандата на президента Доналд Тръмп.

Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди готовността си за нови преговори във видеовръзка по време на Мюнхенската конференция за сигурност. Заплахата от ядреното разпространение изисква „внимателна дипломация“ и международно сътрудничество, каза американският президент. Поради тази причина САЩ били разширили договора за разоръжаване „Нов старт“ с Русия и били готови за нови преговори по иранската ядрена програма, от която САЩ се оттеглиха едностранно по време на предшественика на Байдън Доналд Тръмп, предава DPA.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел показва увереност, че ядрената сделка все още може да бъде спасена. „Ако всички са убедени, че на това споразумение трябва да се даде шанс отново, тогава трябва да се намерят начини за неговото рестартиране“, каза тя в Берлин. „Ще направя всичко възможно, за да внеса нов тласък в преговорите“. Но все още предстои „дипломатически балансиращ акт или проява на сила“.

Говорител на Министерството на външните работи в Берлин заяви по-рано: „Бихме искали да видим много специфични сигнали, идващи и от Техеран, които да казват, че ще седнем на маса и искаме да работим конструктивно за това споразумение".

Международното споразумение за предотвратяване на създаването на иранска атомна бомба беше на път да се провали, защото САЩ едностранно се оттеглиха от споразумението и въведоха отново санкции.

Иран отговори, като не изпълнява все повече и повече задължения по споразумението след едногодишен период на изчакване. Така например страната стартира по-високо обогатяване на уран и производството на уранов метал. Освен това работи с по-бързи центрофуги и съхранява много повече уран от позволеното.

Правителството в Техеран оправда стъпките, като заяви, че ѝ е обещано премахване на икономическата изолация в замяна на ограничаването на ядрената програма. Тъй като САЩ заплашват със санкции и компании от ЕС и други страни, почти никакви чуждестранни компании не правят бизнес с Иран.

След смяната на властта в Белия дом сега има признаци за промяна на курса в САЩ. Вашингтон ще приеме евентуална покана от представителя на ЕС по външните работи Хосеп Борел за среща с представители от Иран и останалите шест държави по договора, за да се намери дипломатическо решение, заяви говорител на Държавния департамент във Вашингтон в четвъртък. 

В знак на добра воля правителството на САЩ оттегли и искане от предишното правителство до Съвета за сигурност на ООН за възстановяване на международните санкции срещу Иран.

Дали това ще е достатъчно за правителството в Техеран не е ясно засега. Иран няма да реагира на „жестове", а на конкретни действия, заяви говорителят на външното министерство Саид Чатибсаде в петък. Външният министър Мохамед Джавад Сариф беше публикувал английския хаштаг „#CommitActMeet“ в Twitter. Хаштагът беше обявен на страницата на външното министерство в Instagram: Ако САЩ изпълнят ангажиментите си и на практика отменят санкциите, Иран ще бъде готов за среща.

Израел отново потвърди отхвърлянето на ядрената сделка. „Позицията на Израел по ядрената сделка не се е променила“, заяви кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху. Израел предполага, че връщането към старото споразумение ще проправи пътя за Иран към ядрения арсенал. Израел гледа на себе си като на екзистенциално застрашен от Иран. Нетаняху обвинява Техеран, че тайно продължава да изгражда ядрени оръжия въпреки ядрената сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=cINix2sXxQsИран нанс удар баллистическими ракетами по американским военным базам в Катаре и ОАЭ.Няма сделка, докато не разблокират заграбените 150 000 000 000$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още