IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога ще продължи недостигът на чипове?

Пазарът на смартфони ще пострада сериозно, ако отново се върнат по-сериозните противопепидемични мерки, твърди Саймън Бейкър

21:00 | 04.03.21 г. 7
Докога ще продължи недостигът на чипове?

Недостигът на чипове ще продължи поне до края на първата половина на годината или дори през цялата 2021 г., като това ще се окаже задържащ фактор за пазара на смартфони. Това стана ясно от разговора със Саймън Бейкър, програмен директор „Мобилни телефони" за ЕМЕА в IDC, в предаването ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Отчитаме няколко фактора, които влияят на пазара на смартфони, но те се балансират взаимно. От една страна имаме коронакризата и възстановяването, но от друга – доходите на много потребители реално се повишиха през 2020 г., тъй като те имаха по-малко възможности да харчат за театри, ресторанти и забавления“, каза гостът. 

Според него пазарът ще пострада сериозно, ако отново се върнат по-сериозните противопепидемични мерки, като карантини и затваряния. 

„Корнактизата създаде голяма разлика между водещите играчи. Сега наблюдаваме пускането на пазара на сгъваемите телефони и това може да подкрепи Android”, заяви Байкър.

„Относително казано внедряването на 5G не върви много бързо в Европа,..но новите устройства на Apple iPhone 12 дадоха много силен тласък на търсенето на 5G. Естеството на технологията е такова, че ще e необходимо доста време, за да се изгради мрежа с добро покритие“, уточни още той. 

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
ти па... никво чувство за ироня! :):) да не сте жена ! :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
бреее ... и това стана за два месеца, нали уж беше криза, мриза ... блокади, ниско потребление, рев за грантове и субсидии .. сега недостиг! :):) ... абе ще да е заради ваксините ! :D ... ти що си мислиш че се бавят и те? ... нема чипове !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
От доста места - все повече внедряване на електроника в различни продукти, коли, телефони, телевизори и тн., заради цената на криптовалутите има и криза на пазара за видео карти, такива просто няма. А те се използват масово за трениране на изкуствен интелект, които също започва да навлиза доста.А до абдул - за компютри, ТСМЦ, които са най-добри, произвеждат в тайван, до 1-2г ще имат и фабрики в САЩ, другите са Самсунг, те са ясни къде произвеждат, интел имат няколко фабрики из света, но те не продават чипове на други производители. GF имат фабрики из целия свят. Силиций има много, производители на чипове - не чак толкова.Аз проблема виждам да се реши само по един начин - отваряне на нови фабрики. Други неща, които биха помогнали - производителите на смартфони, да се постараят да удължат живота им, като намерят начин да се сменя лесно батерията, тъй като нова батерия изисква доста повече РнД. Оптимизация на софтуера също ще ограничи нуждата от ъпдейти на компютри, забелязвам, че доста фирми не го правят. Нвидиа започнаха да вкарват софтуер, който да прави техните карти по-бавни за копаене на криптовалути, малко ми е странно защо го правят, след като си продават цялата продукция в момента и техни видео карти на пазара почти няма. За година акциите им са с двойна цена. Много народ започна да купува лаптопи, заради пандемията, къде за работа, къде за училище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Ама чакайте бе, защо недостиг? Какъв недостиг? В долно *** не се ли произвеждат чипове?! А само китай.. ама там санкций.. е така е. яжте ся евроценности..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
https://***.capital.bg/biznes/kompanii/2020/12/19/4154221_globalen_nedostig_na_chipove_zaplashva_proizvodstvoto/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
аз само не разбрах от къде дойде тоя недостиг ... заради ваксините ли бре ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Е как докога.Докато приключи чипирането бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още