IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждани с конституционна жалба срещу Германия заради фонда за възстановяване на ЕС

Групата от над 2200 души иска да спре финансирането с общ дълг на стойност 750 млрд. евро

15:53 | 26.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Група граждани са подали конституционна жалба срещу Германия заради това, че е разрешила на Европейския съюз (ЕС) да вземе назаем 750 млрд. евро, предвидени за фонда за възстановяване от коронакризата.

Групата от над 2200 граждани е подала жалбата срещу закона за ратификация на решението на ЕС за собствените ресурси, с което се въвеждат нови източници на приходи за блока, вкл. и заемите от името на целия съюз, съобщава онлайн изданието Politico.eu.

Групата твърди, че ЕС по договор е длъжен да представи балансиран бюджет и че финансирането с дълг в размер на 750 млрд. евро е "грубо нарушение на договора", казва нейният говорител Бернд Луке.

Долната камара на германския парламент в четвъртък гласува с голямо мнозинство в подкрепа на плана на ЕС за поемане на общ дълг и за подкрепа на страните членки, засегнати най-тежко от коронавирусната криза.

Гражданите са поискали и да бъде издадена заповед, с която да се забрани на федералния президент да подписва закона, докато Федералният конституционен съд не се произнесе по жалбата им.

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че очаква германският конституционен съд да даде зелена светлина на фонда за възстановяване. „Опитът със сравними съдебни дела ме уверява, че ратифицирането на резолюцията за капиталова адекватност може да бъде завършено своевременно“, казва той в изявление.

По думите му гласуването на депутатите е ясен сигнал за европейска солидарност и сила. „В Германия широко, многопартийно мнозинство се застъпва за Европа, която се основава на солидарност и е способна да действа“, допълва Шолц.

Междувременно Европейският парламент прие три закона във връзка с новите източници на приходи на ЕС. С това институцията отваря пътя за задействане на фонда за възстановяване след ратификация от страна на държавите членки. Общо 13 от 27-те членки на ЕС са приключили процеса по ратификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
male4ko
преди 3 години
Ще почне май да се разплита чорапчето с co/видчето..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още