IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП проправя пътя за задействане на фонда за възстановяване на ЕС

Депутатите са гласували три закона, с които реформират приходите на блока и позволяват взимането на съвместните заеми, които са в основата на фонда

13:02 | 26.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ADAM BERRY/Bloomberg</em></p>

Снимка: ADAM BERRY/Bloomberg

Европейският парламент (ЕП) ускорява реформата на приходите на Европейския съюз (ЕС), като позволява да бъде задействан фондът за възстановяване NextGenerationEU в размер на 750 млрд. евро.

Депутатите са приели три закона за прилагане на системата за собствени ресурси на ЕС, с което проправят пътя за нейната реформа и въвеждането на нови източници на приходи на ЕС.

Прилагането на решението за собствените ресурси ще позволи на ЕС да вземе заеми в размер на 750 млрд. евро за плана за възстановяване от коронакризата.

Одобрените регламенти включват разпоредби относно изчисляването и опростяването на приходите на ЕС, управлението на паричните потоци и правата за мониторинг и проверка. Те са необходими, за да се гарантира, че реформираната приходна част на бюджета на ЕС продължава да функционира безпроблемно.

Трите законодателни акта се прилагат във взаимодействие с ключовото решение за собствените ресурси, одобрено от Парламента през септември и от Съвета на ЕС през декември 2020 г. Решението понастоящем е в процес на ратификация от държавите от ЕС, като до 18 март са го ратифицирали 13 от 27-те страни.

След като държавите членки ратифицират решението за собствените ресурси, приетата реформа на приходите ще се прилага със задна дата от 1 януари 2021 г.

С нея се въвежда и новата такса върху пластмасите – първият от няколко нови приходни потоци, които ще бъдат създадени от настоящия момент до 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още