IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените в Германия увеличават преднината си пред блока на Меркел

Според Олаф Шолц кандидатът на Зелените за канцлер няма опит да управлява най-голямата икономика в Европа

14:48 | 25.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германската опозиционна Зелена партия изпревари блока, воден от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел в допитване, след като групата номинира Аналена Бербок за кандидат-канцлер на парламентарните избори на 26 септември, предава Bloomberg.

Зелените спечелиха шест процентни пункта до 28% тази седмица в допитване на компанията Kantar за вестник Bild am Sonntag. Това е най-високият дял в историята за Зелените в седмичното допитване на Kantar. Подкрепата за ХДС и баварската и сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС) е намаляла с два пункта до 27%.

Новото допитване следва номинацията тази седмица на Бербок за кандидат на Зелените и на Армин Лашет за кандидат-канцлер на консервативния блок. Социалдемократите, които са партньор в настоящата коалиция на Меркел, също губят два пункта до 13%, най-ниския резултат в допитванията на Kantar от август 2019 г.

„През последните дни Зелените успяват да спечелят избиратели от ХДС/ХСС, ГСДП, Левица, но също и някои хора, които преди това са смятали да не гласуват“, коментира представителят на Kantar Торстен Шнайдер-Хаасе пред Bild. „Те говорят за проблеми, които в момента са популярни. Освен това Аналена Бербок се възползва от слабостта на двамата си конкуренти“, допълва той.

Макар че германците не избират канцлера пряко, Бербок би победила конкурентите си в подобна тристранна надпревара с 30% от гласовете, сочи друго допитване. Кандидатът на ГСДП Олаф Шолц, който в момента е заместник-канцлер и финансов министър, би получил 20%, а Лашет – 18%, съобщава Bild, позовавайки се на допитване на института INSA.

Kantar е изследвала 1225 души между 15 и 21 април, а INSA се е допитала до 1000 души на 23 април, съобщава Bild am Sonntag.

Междувременно Шолц заяви в неделя, че Бербок няма политически опит и допълни, че той е в по-добра позиция да ръководи най-голямата икономика в Европа след изборите на 26 септември, предава Ройтерс.

Според 62-годишният Шолц надпреварата е отворена, въпреки че партията му изостава на трето място в обществените допитвания.

„Германия е една от най-големите и най-успешни индустриални страни в света. Тя трябва да бъде управлявана от човек, който има управленски опит, който не само иска, но и в действителност може да управлява“, казва Шолц пред Bild am Sonntag.

„Аз съм кандидатът за канцлер, който има необходимия опит и знания за тази задача“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
на зелените не им трябва канцлер с опит , те са на дистанционно командване ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още