IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Унгария се готви коалиция всички срещу Виктор Орбан

Кой ще се изправи срещу дългогодишния управляващ ще стане ясно след първични избори през есента

13:36 | 19.05.21 г. 3
<p>
	<em>Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg LP

Опозиционните лидери в Унгария искат да изместят дългогодишния лидер на страната Виктор Орбан. Но първо те трябва да се разберат един с друг, пише европейското издание Politico.

След години на управление на "Фидес" опозицията в Унгария е готова да влезе в битка с Орбан и са готови на предизвикателство - да го направят заедно.

Шест опозиционни партии от целия политически спектър са готови да преглътнат своите различия и заедно да влязат в битката за парламентарните избори през 2022 г. Тогава Орбан ще се опита да си осигури четвърти пореден управленски мандат. Планът на опозицията е да издигнат общи кандидати във всеки от 106-те избирателни района в страната, включително и общ кандидат за премиер.

Изборът ще бъде предоставен на избирателите на първичните избори, насрочени за есента.

Politico разкрива и кои са водещите петима опоненти на Виктор Орбан, борещи се за неговия пост.

Гергели Карачони - фронтлайнът от Будапеща

gergely gergely

Снимка: Akos Stiller, Bloomberg

45-годишният кмет на Будапеща Гергели Карачони е смятан за кандидата с най-много шансове да стане лидер на опозицията. Той е член на "Зелените политики могат да бъдат различни" (LMP) и съпредседател на малката партия "Диалог за Унгария", имаща подкрепата на Социалистическата партия.

През 2019 г. Карачони беше избран за кмет на унгарската столица, изпреварвайки кандидата, подкрепян от "Фидес". Да повтори това на национално ниво обаче може да бъде предизвикателство. Всъщност Карачони вече започна кампанията си - в малко село, в което е живял като дете, той обяви, че иска да обедини Унгария.

В посланията си, излъчени във видео във Facebook той коментира, че се фокусира върху 99% от унгарците, а не върху малцината богаташи в момент, в който лица от "Фидес" се свързват с охолен начин на живот.

Петер Якаб - най-известният опозиционер

Péter Péter

Снимка: Facebook

Бившият учител, днес председател на партия "Движение за по-добра Унгария", Петер Якаб е в процес на трансформация в последните години. Той придвижва партията от крайнодясно към по-умерените политически позиции, но все още има въпросителни дали формацията се е отърсила от своето ксенофобско минало.

Проучване на Median през април показа, че Якаб е най-популярният опозиционен лидер в Унгария. Месец по-рано проучване на Závecz Research показа, че 30% от участниците смята да гласуват именно за него.

Това обаче може да не е достатъчно за 40-годишния политик в предварителните избори. Те ще протекат на два тура - след първия за лидерския пост ще се борят първите трима кандидати от шестте опозиционни партии. Това означава, че съдбата на Якаб ще зависи от това колко от левите и либералите ще го припознаят като успешен кандидат.

Все пак на парламентарните избори Якаб може и да има предимство.

Българската следа Клара Добрев - изборът на либералите

klara klara

Снимка: Facebook

Родената в София Клара Добрев, съпруга на бившия премиер на Унгария Ференц Дюрчан, в момента е зам.-председател на Европейския парламент и добре приета от либералите в Унгария.

49-годишната Добрев е кандидат от партията на нейния съпруг - "Демократична коалиция".

"Настроена съм много оптимистично. За първи път опозицията намери начин да се организира в наистина обединен блок срещу режима на Орбан. Това е огромно постижение", коментира тя. Ако спечели изборите, Добрев ще бъде и първата жена премиер на Унгария.

Младият активист Андраш Фекете-Дьор

andras andras

Снимка: Facebook

32-годишният Андраш Фекете-Дьор е лидер на центристката партия "Движение" и е привлекателен за младите избиратели, но е неясно дали може да разшири подкрепата за себе си. Според неговите политически поддръжници обаче именно силата му да мобилизира и въвлече в политиката младите е нужна на Унгария.

Десният аутсайдер Петер Марки - Зай

Márki-Zay Márki-Zay

Снимка Facebook

Консервативният Петер Марки - Зай е кмет на Ходмезьовашархей, разположен в южна Унгария и баща на седем деца. Той привлече вниманието през 2018 г., когато успя да победи кандидата на "Фидес". В момента той не бяга от ролята си на аутсайдер и така успява да привлече някои от десните избиратели. Но шансовете му на предварителните избори не са много големи, допълва още Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
male4ko
преди 2 години
И тоя май пречи на глобалистите.. другарат Сорош му е вдигнал мерника..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
И тоя пое по пътя на нашенския джипкаджия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
edimi
преди 2 години
Вдигнали ли са му мерника от "братския" Е..ски "съюз",..."борбата ще е безмилостно жестока"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още