IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Орбан може да остане на власт и след като загуби изборите

Създава се паралелна държава, която ще даде на премиера и неговия ръководен елит възможността да управляват почти всички области на живота

08:50 | 05.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Виктор Орбан, министър-председателят на Унгария, говори пред журналисти на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, Белгия, в четвъртък, 10 декември 2020 г. <em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert / Bloomberg</em></p>

Виктор Орбан, министър-председателят на Унгария, говори пред журналисти на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, Белгия, в четвъртък, 10 декември 2020 г. Снимка: Geert Vanden Wijngaert / Bloomberg

Унгарският премиер Виктор Орбан е един от най-обиграните политици в днешна Европа. За да гарантира властта си, той предприе всевъзможни ходове - от подчиняването на повечето медии, та до приемането на изборен закон, който облагодетелства неговата партия Fidesz.

Последната идея на Орбан обаче направо взривява рамката на формално демократичния режим, изграден от него в Унгария. Създава се паралелна държава, която ще даде на премиера и неговия ръководен елит възможността да управляват почти всички области на държавния и обществен живот, даже и да загубят изборите през 2022 година, пише в анализ за Deutsche Welle Кено Вершак.

Причината за този ход е ясна: настроението в Унгария е за промяна на политическата посока. Много унгарци са уморени от Орбан, неговото единовластие и корупционните афери около семейството, приятелите и партийните сподвижници на премиера. Проучванията сочат, че обединената опозиция има сериозни шансове да свали партията на Орбан от власт през пролетта на идната година.

Институцията, която би трябвало да прегради пътя към властта на евентуално бъдещо правителство без Орбан, е прикрита под невинното име „Попечителска фондация, изпълняваща задачи от обществен интерес“. На 27 април парламентът в Будапеща подкрепи с мнозинство от две трети създаването на този нов тип институция, както и учредяването на 32 такива фондации.

Повечето от тях ще управляват държавните университети. Така почти цялата система на висшето образование в Унгария се прехвърля към фондациите, включително и обвързаните с тях институции, като например университетските болници.

По-малката, но по-важна част от фондациите са с общ характер, поверени са им задачи от почти всички области в държавата - образование, семейство, изкуство, спорт, медии, опазване на околната среда, селско стопанство, насърчаване на икономиката, поддържане международни отношения и подкрепа на унгарските малцинства в чужбина.

В допълнение към получаването на контрол над университетите и техните активи, фондациите ще придобият недвижими имоти - от прости сгради до замъци, паркове и гори, както и дялове в държавни компании. Един пример е Mathias Corvinus Collegium (MCC), първоначално малка и относително незначителна организация, създадена от привърженика на Fidesz и бизнесмен Андраш Томбор, за да обучава хора за лидерски позиции.

С едно махване на ръката MCC придоби 10% от акциите както на унгарския петролен и газов гигант MOL, така и на фармацевтичната компания Gedeon Richter, която се оценява на 1 милиард евро (1,2 милиарда долара). Освен това тя ще получи ценни недвижими имоти и милиарди унгарски форинти от държавния бюджет.

Адвокатът и бивш депутат Андраш Шифър смята, че по този начин Орбан постига едно: всяко ново управление в страната ще трябва да споделя властта с паралелното правителство на „дълбоката държава“, създадена от Виктор Орбан. 

Фондациите ще работят самостоятелно и няма да подлежат на държавен контрол. Те ще имат право да харчат парите си само за определените цели, но как точно ще ги харчат – ще зависи изцяло от тях. Новите институции ще се ръководят от настоятелства, чиито членове се назначават от правителството при създаването на фондацията за неограничен период от време. Членовете на настоятелствата сами назначават своите наследници. Сред членове, които вече са известни, са министри, държавни секретари и многобройни, близки до Орбан, бизнесмени.

Правителството оправдава необходимостта от новия модел фондации с ангажимента на държавата, която през 21 век трябвало да изпълнява обществените си задачи вече по-ефективно. Това е написано в мотивацията към новия закон.

Опозицията в Унгария заговори за “хищническа приватизация” и “кражба”. Според Миклош Лигети от офиса на Transparency International Hungary мащабите на тези промени могат да бъдат сравнени само с “комунистическото одържавяване”.

„Става въпрос за абсолютно уникален модел, който не съществува никъде другаде - нито в западните демокрации, където се прилага върховенството на закона, нито в източните диктатури, където не се обръща внимание на формалностите”, казва още Лигети.

Опозиционните партии обещават, че ще премахнат фондациите, ако поемат властта след изборите. Според Лигети това е възможно, само ако те се позоват на конституцията, която съдържа клауза срещу диктатурата и произвола в управлението: „Всеки има право и е длъжен да предприеме действия срещу подобни стремежи”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още