IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксинираните европейци ще пътуват без ограничения в ЕС

Съюзът прие и промяна в системата, която определя кои региони се смятат за рискови за разпространение на COVID-19

20:54 | 11.06.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Туристи пристигат на летището в Палма де Майорка, Испания. <em>Снимка: EPA/CATI CLADERA</em></p>

Туристи пристигат на летището в Палма де Майорка, Испания. Снимка: EPA/CATI CLADERA

Европейският съюз (ЕС) одобри облекчаване на ограниченията за пътуване през лятото, което предвижда гражданите на съюза със завършена ваксинация срещу COVID-19 да могат да пътуват, без да бъдат тествани и да подлежат на карантина. Новината беше съобщена от Португалското председателство на Съвета на ЕС, цитирано от Bloomberg.

Новите правила предвиждат туристите със завършен цикъл на ваксинация преди повече от 14 дни да могат да се движат свободно между държавите от ЕС. Ограниченията за пътуващите от трети страни могат да бъдат налагани в зависимост от епидемичната ситуация в тези държави.

Освен това ЕС прие и промяна в системата, която определя кои региони се смятат за рискови за разпространение на COVID-19. Според новите насоки за „зелени“ региони ще се смятат тези, в които има по 50 нови случая на 100 000 души от населението на двуседмична база или по 75, ако те представляват под 1% от направените тестове. Границите на следващото по риск ниво – „оранжевото“, също ще се вдигнат. 



За пътуващите от „зелените“ зони не се предвиждат ограничения. За идващите от „оранжеви“ зони е възможно да бъде изискван отрицателен тест. Идващите от „червени“ зони може да бъдат подложени на карантина, а пътуванията от „тъмно червени“ зони могат да бъдат ограничени само до най-наложителни.

Междувременно стана ясно, че Германия планира да отмени предупрежденията за туристически пътувания до дестинации, смятани за високорискови, що се отнася до коронавируса. Новината бе обявена от външния министър Хайко Маас, цитиран от DPA. Това ще важи от 1 юли за райони, в които новозаразените на седмична база не надхвърлят 200 души на 100 000. Предупрежденията за пътувания на германските власти бяха въведени преди повече от една година.

„Можем да премахнем предупреждението за пътуване в рискови зони, където показателят за разпространение на вируса е по-малък от 200 на седмична база. Тази мярка ще се прилага от 1 юли и за целия свят", съобщи Маас.   да очакваме повече нормалност и това включва пътуванията", посочи в изявление Маас, цитиран от Ройтерс.

За държавите членки на Европейския съюз, както и за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, които вече не са категоризирани като рискови зони, предупреждението за пътуване на германското външно министерство ще съдържа в бъдеще единствено формулировката, че се изисква "особена предпазливост".

По-рано днес германският институт "Роберт Кох" извади от списъка си на рискови дестинации във връзка с коронавируса няколко страни и района, включително САЩ, Канада, Швейцария, Австрия и някои части на Гърция.
Германската асоциация за въздушен транспорт (BDL) вече обяви, че от следващия месец пътниците ще могат да летят до 217 европейски дестинации в 38 държави, почти както през 2019 г. преди появата на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
тебе измушкаха ли те , пъпеш ... ? : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Бих Ви дамгосал по една звезда на челото, за да носите освен собствения си непукизтъм и позора който заслужавате. Доста крайно, но справедливо. Без да пренебрегвам възможните странични ефекти на ваксините, все пак те клонят към нула. Тук таме, например 5 на милион тромбози, малко повече миокардити без да има явна връзка с ваксината. Същите се наблюдават и при неваксинираните. Според мен ти искаш Майбах на цената на Лада. Когато бях като теб и аз имах същите желания. Не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
а ние НЕваксинираните ше си сложим по ена жълта лента кат клеймосани евреи по времето Хитрел ... С издигането на Фашизма в култ треа се знае кои са "висшата" и кои "нисшата класа" ... НО как е казано и писано Последноте ще бъдат първи. В Израел нарастват неимоверно случаите с възпаления в сърдепната област (миокарда) и съответно смърт, така че ше почакаме всички с неограничения да ги сполети същото, дано да не е ама надали .... между другото оня на Pfizer вече пуснаха ена партенка че е "ваксан" щот иначе нооо биеше на Очи, а дали верно е ваксиниран вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
fon
преди 2 години
Отново показахме ясно защо сме бедни - защото сме загубениhttps://***.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Dengi
преди 2 години
Те офцете винаги са се пътували без ограничения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Форма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Новата го.*** на тирания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още