IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков ще сезира прокуратурата за ремонта на язовири с пари от ДКК*

Това е корупция, категоричен е служебният министър на икономиката

11:11 | 12.06.21 г. 15
<p>
	Служебният министър на икономиката Кирил Петков.&nbsp;<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Служебният министър на икономиката Кирил Петков. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че ще подаде сигнал до прокуратурата за ремонта на язовири със средства от Държавната консолидационна компания (ДКК). Това е корупция, категоричен е служебният министър.

„Интересното е, че ДКК и ББР са свързани. ДКК получава от държавния бюджет 500 млн. лв., но взима и от ББР 130 млн. лв., за да налее 630 млн. лв. в ремонта на язовири. Те се водят високо критични – с опасност за населението, с голям приоритет за държавата. Поисках да видя 10-те язовира, които вече са направени, и първият, най-приоритетен, е на 30 км от Ловеч в средата на поле, без никакво населено място в близост. Той нямаше и вода“, разказа пред bTV служебният министър.

На място той е видял и „странно съоръжение“ – бутилка от безалкохолно, което е включено към ток, и би трябвало да измерва нивото на водата.

За въпросния водоем без вода, който не е опасен по никакъв начин, са похарчени 2,3 млн. лв. „Това за мен беше направо страшно, като се има предвид, че голяма част от тези 630 млн. лв. са вкарани в ДКК по време на кризата миналата година“, обяви Петков.

Той е поискал и справка за цените, на които са извършвани ремонтните дейности. Установил е също, че всички 266 договора са дадени на шест фирми без обществена поръчка.

„Пак същата история като в ББР – пак шест фирми получават всичките средства. Това го виждаме като един модел – „Автомагистрали“ е в Министерството на регионалното развитие, при мен е ДКК, имате един чадър, под който минават всички строежи, без обществени поръчки“, обобщи служебният министър.

Той каза, че преди това никога на е чувал за ДКК, а преди да се срещне с ръководството ѝ, държавната компания дори не е имала сайт.

В 6-минутно видео в YouTube канала на Министерството на икономиката, качето вчера, Петков информира за част от резултатите от проверката за дейността на ДКК. Докладът е изготвен от Междуведомствената работна група за прозрачност и контрол на дейността на държавната компания.

Акцент във видеото  е дейността на дъщерното дружество на ДКК - строителната компания "Монтажи". От него става ясно, че през 2018 г. от държавния бюджет са отпуснати 500 млн. лв. за ремонт на язовири. Поради липса на капацитет обаче някои от ремонтите са превъзложени на частни подизпълнители. Така три години по-късно, след сключени над 200 договора и похарчени 631 млн. лв., резултатът е едва 10 приключени ремонта, 51 прекратени след допълнително обследване и 120 открити строителни площадки. 

"В заключение, работната група счита, че въпреки сериозната инициатива на държавата, един значим обществен проблем остава нерешен. Министерският съвет, а и Министерството на икономиката не изглежда да са работили като добри стопани, тъй като значителни обществени средства са планирани без ясни приоритети и впоследствие са разходени без прозрачен процес и адектватен контрол", казва Петков.

Инж. Владимир Барзов от Междуведомствената група за проверка на ДКК допълнва, че отчетната документация е представена и има поглед върху цените. "Те са, как да ви кажа, малко бутикови. Цената на един специфичен хидротехнически бетон, който в София е 126 лв., тук е актуван за 219 лв. Плюс 30 лв. транспорт - т.е. приблизително двойни цени за бетона. По-фрапиращи са цените на транспортни разходи. Обикновено те варират между 15 и 20 ст. на километър, а тук цените, които са искали и са взели съответно от държавата, са 1,16 лв. на тон/км, т.е. пет пъти по-скъпи."

Кирил Петков коментира пред bTV по-рано днес, че ако свалим нивото на корупцията от моментното ниво до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%. "Ако започнем да работим като топ 10-те компании в експортния сектор, икономиката ни ще се удвои“, допълни той.

По думите му това са постижими цели в близко бъдеще, които ще повишат стандарта ни на живот.

*Информацията е допълнена в 12,20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
да бе... олазало се, само че не бил 31 май тая година, а миналата... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Ivan N.
преди 2 години
Те го целят с незаконни трансплантации на бъбреци, ограбени милиарди, подслушвания, злоупотреби в чудовищни мащаби, а нашият не вярва, опорки били това. Язовирът бил пълен на 31.05...ти малоууумен ли си, извинявай? От 31.05 до днес е валяло повече, отколкото да пече, ама язовирът пресъхнал въпреки това? Шишето от Кока Кола ноу хау ли е или?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 2 години
Е, и нито количествата , нито обекта са за цени на сайт на бетонов възел у Варна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Е не си в града :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Подкрепям ! Освен това се оказа, че язовира е бил пълен на 31 май и това може да се провери онлайн :) Май поредната партенка ни спускат както и кюлчетата злато и 1 милиард на Костов с който си купил остров някъде в Гърция или имението на Бойко в сащ за 350 милиона долара това трябва да си голям *** за да го вярваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivan N.
преди 2 години
Тази цена е на тон на километър, приятелю. В един бетонови има повееч от тон... чети малко преди да коментираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Ivan N.
преди 2 години
Значи, в 90% от случаите е точно така, но тези длъжности не са просто чиновнически, а такива с голям обществен интерес / ресурс концентриран в тях. Аз искам да знам детайлите по сделките, чрез които моите и твои данъци са стигнали само до 6 фирми. Тоест общественият интерес изисква информация, която тези хора, получаващи заплати от нашите данъци, отказват да дадат. Те не просто отказват да направят информацията обществено достъпна, а отказват изобщо да я споделят дори със законно избрания министър. Не разбирам защо коментарът ми по-долу е събрал толкова минуси, след като тези хора са наистина за затвора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 2 години
П.П. И законни не бих казал , използва се вратичка в закона и въпреки това в доклада си сметната палата се казва " към датата на сключване на договора" Автомагистрали не са изпълнявали критериите за да може да се ползва т.н. "вратичка в закона" . Цените са във Варна който съм ти посочил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 2 години
бетон модел С8/10 73 лв/м3бетон модел С12/15 76 лв/м3бетон модел С16/20 78 лв/ м3бетон модел С20/25 80 лв/м3бетон модел С25/30 83 лв/м3Фракция 5/25 34лв/м3Пясък 28лв/м3Цените не включват транспорт.Транспорт на бетон 7лв на кубик в рамките на градаБързо полагане на бетон с професионална помпа 7 лв на кубик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Моли
преди 2 години
до: data Пак повтарям, първо действията са законни и второ аз съм написала фактите или разминаването в цените, които е написал и понеже не са верни мога да си направя логичното заключение, че министъра спекулира с останалото. Както и вие или пък ми напишете фактите, не фантазиите ви! Като че ли не живеем в Европа, много ми е унизително това балканско и даже по на юго-изток поведение. Един министър говори с факти и ако ги няма, назначава проверки. Просто паднах от смях с цените, особено за транспорт, а не би трябвало нали, ако ги беше проверил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още