IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова ли е Северна Македония за своята европейска интерграция?

Важно е да се спре тоталитарната идеология и да се спазват споразуменията, коментира журналистът Любчо Нешков

12:05 | 18.06.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Готова ли е Северна Македония за своята европейска интерграция?

„Нито днес, нито в бъдеще Северна Македония ще има по-голям приятел или съюзник от България. Ние сме го демонстрирали многократно. За ситуацията, в която се намираме в момента, трябва да припомним две неща. Началото на 2019 г. българското правителство започва да предупреждава властите в Скопие, че Договорът не се прилага, че Комисията не работи, и че трябва да бъдат направени определени крачки, за да вървим напред. Тези сигнали не се приемат и се стига до българската декларация - рамковата позиция на българския парламент. Това не беше достатъчно за властите в Скопие да разберат, че така не може повече", посочи Нешков.

Той отбеляза, че властите в Скопие са блокирали напълно Комисията, а причините са две.

"Първо - защото имало избори, след това, защото имало коронавирус и това било опасно за българските членове, които били възрастни. Започнаха да обикалят по света и да използват стари структури за натиск срещу България", разкри журналистът.

Според него тези структури за натиск са опасни, както за България, така и за целия Европейски съюз. Любчо Нешков е на мнение, че тоталитарната идеология е геополитически проблем и тя няма как да намери място в ЕС.

"България има нужда от конкретни, ясни и видими стъпки, обещания, че ние вървим по европейския път и водим европейска политика в София, са изпразнени от съдържание. Тези хора, включително и Заев, започват да манипулират и да създават платформа и пространство за кампания срещу нас", категоричен е журналистът.

Нешков е убеден, че всяко едно изречение, което започва с това, че "не се си даваме езика, идентичността и нацията", е пример за облъчване на обществото с една тотална измислица.

Той е категоричен, че спорът не е идеологически, а геополитически и няма място в ЕС, където основният принцип е толерантност.

Относно какво трябва да се направи за една обща цел, журналистът подчерта, че е важно да се спре тоталитарната идеология и да се спазват споразуменията, които се подписват. Той изрази съмнения дали Северна Македония наистина иска да започне преговори за членство в ЕС.

Затова, че Заев се срещна първо с бившия премиер Бойко Борисов, журналистът отбеляза, че трябва да има тотално разбирателство между управляващите.

"Тревожи ме това, че дали са управляващи, дали са политически лидери – те използват за чисто партийни цел и този въпрос. Тук не може да има вътрешнопартийни игри и интриги", сподели той, и съветва „вратата на България да бъде широко отворена“.

Журналистът прогнозира, че двустранните отношения имат една перспектива и това е сближаване в един съюз.
Нешков обаче изрази опасения, че Гърция може да има претенции за изпълнението на Преспанския договор.

Защо екипът на футболния отбор на Северна Македония не отговаря на изискванията на Преспанския договор? Какви ще са резултатите след дипломатическата совалка на Заев? 

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Не е готова!Докато практикува омраза към българи и гърци и се занимава с лъжи и фалшифициране на история не е готова.Когато се отрече от омразата и лъжите си спрямо съседите тогава може и да е първият белег, че се приближава до ценностите на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Съгласен съм - ББ постави партийния интерес над държавния - това е предалство. Принципът за толерантност трябва да се спазва от всички не само от Германия, Австрия, Полша и Унгария. Всяка от тези държави може да има претенции, но в името на общото благо те запазват сдържаност и толерантност. Нашите политици трябва да проведат контра кампания в ЕС и САЩ за да се разбере особено в ЕС , че проблем има и че той е сериозен. Американците искат да извадят РСМ от лапите на КГБ, но това няма как да стане без да променят ненормалните им политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още