IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокатът на Тръмп получи забрана да практикува в Ню Йорк

Причината за мярката срещу бившия кмет Руди Джулиани е разпространяването на лъжи за изборите през 2020 г.

22:47 | 24.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руди Джулиани. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Руди Джулиани. Снимка: Bloomberg L.P.

Руди Джулиани – някога кмет на Ню Йорк и настоящ адвокат на бившия президент Доналд Тръмп, вече няма право да упражнява адвокатската професия на територията на щата, след като съд постанови, че той е изложил обществеността на риск, разпространявайки лъжи за президентските избори през 2020 г.

Лъжливите твърдения са били направени, за да се подсили тезата, че заради изборни измами победата на президентския вот е била „открадната“ от неговия клиент Доналд Тръмп., реши апелативен съд в Манхатан в четвъртък.

Това е поредният удар за 77-годишният бивш главен федерален прокурор и партньор в няколко големи правни кантори. Неговият дом и офисът му бяха обискирани от ФБР през април в рамките на федерално разследване срещу него.

Действията на Джулиани непосредствено са заплашили обществения интерес и „налагат временно отстраняване от адвокатска практика“, се казва в решението. „Тази държава е разкъсвана от продължаващи атаки срещу законността на изборите през 2020 г. и срещу нашия настоящ президент Джоузеф Р. Байдън“, се казва още в текста.

Байдън стана обект на редица призиви за постоянно отнемане на правомощията да прилага професията си след твърденията за измама на изборите и след атаките срещу Капитолия на 6 януари. Въпреки че настоящата възбрана не е равносилна на постоянно отнемане на правата, то в момента тече дисциплинарна процедура, посочиха от съда.

Мярката става факт на фона на продължаващото разследване срещу Джулиани от службата на главния прокурор в Манхатън, пост, който самият Джулиани заемаше през 80-те, заради евентуално незаконно лобиране пред администрацията на Тръмп от името на украинци за отзоваване на тогавашния посланик на САЩ в Украйна Мари Йованович.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
Извадил е късмет,. че не са го пратили в лагер в "Гулаг"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още