IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се ускорява до 2,2% през юли

Основен тласък на ръста на потребителските цени дава енергията

14:02 | 18.08.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Годишната инфлация в еврозоната се ускорява до 2,2% през юли от 1,9% през юни, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Това е най-високо ниво на инфлацията от октомври 2018 г.

Ръстът на потребителските цени в Европейския съюз (ЕС) се ускорява до 2,5% през юли на годишна база спрямо 2,2% през юни, сочат още данните.

Най-ниско ниво на инфлацията през юли е отчетено в Малта (0,3%), Гърция (0,7%) и Италия (1%).

Най-висока инфлация е отчетена в Естония (4,9%), Полша и Унгария (по 4,7%).

Основен тласък на ръста на потребителските цени през юли дава енергията, която допринася с 1,34 процентни пункта към общия процент на инфлацията. Храните, алкохолът и тютюневите изделия допринасят с 0,35 процентни пункта, услугите - с 0,31 процентни пункта, и накрая неенергийните индустриални продукти - с 0,17 процентни пункта.

Ройтерс посочва, че ЕЦБ прогнозира по-нататъшно увеличаване на годишната инфлация до края на годината, но смята, че ускорението се дължи до голяма степен на временни фактори, които не изискват промени в политиката на централната банка на еврозоната.

В подкрепа на позицията на ЕЦБ основната годишна инфлация, която изключва променливите цени на храните и горивата, нараства с 0,9% през юли, колкото и през юни. При изключване и на цените на алкохола и тютюневите изделия индексът отчита ръст от 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
sdar
преди 2 години
Бате Гойко ти си мъж Бате Гойко е веднъж.Абе и 10% да мине инфлацията, все същата песен ще се повтаря от ЕЦБ, защото ЕНП нямат никакъв друг вариант. И те като ГЕРБ са по разпределянето на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Няма проблеми, ако трябва няма да ядем. Важно е да победим короновируса като се ваксинираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още