IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Nasdaq постигнаха нов рекорд преди срещата на Фед

Dow Jones също завърши сесията във вторник на зелена територия

23:54 | 24.08.21 г.
<p>
	Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха лек ръст във вторник след повсеместно рали, породено от новината, че американските регулатори са предоставили пълно одобрение на ваксината срещу Covid на Pfizer-BioNTech, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 30,55 пункта към стойността си и достигна ниво от 35 366,26 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,15% до нов връх в края на сесията от 4486,23 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite нарасна с 0,52% и завърши деня на ниво от 15 019,80 пункта, което също е връх в края на търговията.

Книжата на китайските компании имаха основен принос за ръста на Nasdaq, тъй като инвеститорите получават повече яснота за регулаторните перспективи в Китай и купуват акции на компании, които пострадаха през последно време.

Цената на акциите на Pinduoduo се повиши с 22%, а тази на JD.com нарасна с над 14 на сто. Книжата на Tencent Music Entertainment поскъпнаха с 12,75%, а Baidu прибави около 8,5% към стойността си.

Във вторник Комисията по ценните книжа и борсите съобщи, че планира да поиска от търгувани в САЩ китайски компании да разкриват политически и регулаторни рискове пред инвеститорите, което е разширение на наложените през последно време изисквания към компании, стремящи се към първично публично предлагане. Корпорациите може да започнат да включват повече данни в ежегодните си доклади още от догодина, съобщи Bloomberg.

Във вторник цената на акциите на производителите на ваксини се понижи. Книжата на Pfizer и BioNTech поевтиняха с около 3%, тези на Moderna са надолу с 4%, а Trillium Therapeutics, която постигна ръст от около 180% в понеделник след новината, че ще бъде придобита от Pfizer, също записа лек спад от 0,6%.

Книжата на туристическите компании продължиха ралито си от понеделник, като редица авиокомпании и оператори на круизни кораби постигнаха ръст от около 3% и 4%. Книжата на операторите на казина Las Vegas Sands и Wynn Resorts също поскъпнаха, след като Макао смекчи ограниченията за пътувания с подобряването на перспективите в борбата с Covid-19 в китайската провинция Гуандун, ключов източник на посетители за хазартната столица.

Книжата на Best Buy поскъпнаха с около 8%, след като компанията за търговия на дребно с електроника надмина очакванията за резултатите си през второто тримесечие Nordstrom трябва да публикува отчета си след края на търговията.

Сезонът на отчетите за второто тримесечие е към края си, като над 90% от компаниите в S&P 500 обявиха резултатите си. Широкият измерител се очаква да увеличи печалбите си с 94,7% на годишна база, сочат данни на Refinitiv.

Пазарите са относително спокойни, тъй като инвеститорите очакват симпозиума на Федералния резерв в Джаксън Хоул по-късно тази седмица. Но мемеакциите постигнаха ръст в късния следобед, като книжата на GameStop поскъпнаха с 27,5%, а тези на AMC – с 20%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 1,299% и 1,917%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижи минимално с 0,08% до 92,88 пункта. Еврото поскъпна с 0,12% до 1,176 долара, а паундът е нагоре с 0,09% до 1,373 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,01% до 109,69 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола се повишиха с 3% във вторник, продължавайки силните ръстове на фона на оптимистичните очаквания за търсенето, след като американските регулатори дадоха първото си пълно одобрение на ваксина срещу коронавируса, а добивът в Мексико пострада значително заради пожар на петролна платформа.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 3,35% до 71,05 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 1,90 долара към стойността си до 67,54 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,1% до 1808,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още