IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масовите жилища поскъпват, а инвеститори планират да строят все повече сгради*

Все по-видимо паричното разхлабване раздува балон с цените на активите, коментира Лъчезар Богданов

10:38 | 05.09.21 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В последните месеци фокусът в анализите на стопанската конюнктура постепенно се измести върху ценовата динамика. Видима е отчетливата тенденция за покачване в основни ценови индекси – по данни на Евростат, цените на производител в ЕС през юли 2021 г. са с 12,2% по-високи от юли 2020 г., потребителските цени в Еврозоната през август са 3% над стойността на индекса година по-рано, при 15,4% поскъпване на енергийните стоки и услуги, коментира в свой анализ икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Измерваният в Германия индекс отчита ръст от 3,9% на годишна база през август, а освен ефекта на енергийните цени се наблюдава и поскъпване на храните с 4,6%. 

В България индексът на потребителските цени достигна 3% към юли спрямо година по-рано, но трябва да се отчете, че у нас пандемията само прекъсна вече започнала отчетлива тенденция от средата на 2018 г. Това проявление на инфлацията изглежда успешно насочва по-сериозно внимание към негативните въздействия от паралелно провежданите монетарни политики на нулеви и отрицателни лихви, съчетани с количествени улеснения и високи бюджетни дефицити, за продължаването и разширяването на които от повечето правителства пандемията предложи удобно извинение.

Не трябва обаче да забравяме, че винаги в историята, а през последните десетилетия – все по-видимо – паричното разхлабване първоначално и в много по-голяма степен раздува балон с цените на активите. Понякога потребителските цени реагират със закъснение, а често под въздействие на други фактори, действащи в обратна посока – например технологични иновации, структурни промени на пазарите, глобализация и либерализация – номиналните цени дори в известен период спад или се задържат, „маскирайки“ проявлението на инфлацията.

В страните с дълбок и ликвиден капиталов пазар поскъпват финансовите активи; навсякъде, и особено в икономиките с изостанал капиталов пазар като българската кредитната експанзия води до строителен бум и по-високи цени на най-големите класове имоти.

Последните данни за динамиката на кредите, цените на жилищата и новото строителство потвърждават тази връзка.

Накратко, със и без пандемия в последните години масовите жилища поскъпват, а инвеститорите завършват и планират да строят все повече сгради.

Всички белези на раздуването на т. нар. „инвестиционен балон“ вече са видими и потвърдени от наличните статистически индикатори. Ето какво знаем към момента:

Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
По ясно от това да де каже че балона е факт не виждам.В крайна сметка официално от сто места обясняват че цените са надути до небето и са нереални.Имаме и история от 2008 година която е факт също.Повече от това хората сами да си направят сметката на каква цена купуват,кога и дали няма да си сринат живота с ипотека в България не виждам.Балона се надува от тези които вярват във вечното поскъпване и това че утре няма да купят,страх,лъжи и паника надуват цените.Собствениците на жилища си вярват и статии от различни медии им дават криле да надуват още и още...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 12
дядя Вова
преди 2 години
Поздрав за всички журналисти, *** и правоверни евроатлантици: https://youtu.be/dLUeAcldhAY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хубавото е, че пазарът се саморегулира. Ако го няма масовия купувач, купуващ двустайни/тристайни за да живее в там, остават само тия, дето купуват за инвестиция. Но цената на наемите вече се срина, и 3% вече не може да се изкара годишна доходност. Всичко скоро ще си дойде на мястото, в София новите сгради са обитаеми на под 40%. Апартаменти бол. Идва новата 2021та година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Иска ми се държавата да намали бюроктатичната тежест върхо строителството. В момента отнема 2 пъти повече време да се оправи документацията отколкото да се построи имота. Ако го направят 1:1 би било голям прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още