IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масовите жилища поскъпват, а инвеститори планират да строят все повече сгради*

Все по-видимо паричното разхлабване раздува балон с цените на активите, коментира Лъчезар Богданов

10:38 | 05.09.21 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В последните месеци фокусът в анализите на стопанската конюнктура постепенно се измести върху ценовата динамика. Видима е отчетливата тенденция за покачване в основни ценови индекси – по данни на Евростат, цените на производител в ЕС през юли 2021 г. са с 12,2% по-високи от юли 2020 г., потребителските цени в Еврозоната през август са 3% над стойността на индекса година по-рано, при 15,4% поскъпване на енергийните стоки и услуги, коментира в свой анализ икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Измерваният в Германия индекс отчита ръст от 3,9% на годишна база през август, а освен ефекта на енергийните цени се наблюдава и поскъпване на храните с 4,6%. 

В България индексът на потребителските цени достигна 3% към юли спрямо година по-рано, но трябва да се отчете, че у нас пандемията само прекъсна вече започнала отчетлива тенденция от средата на 2018 г. Това проявление на инфлацията изглежда успешно насочва по-сериозно внимание към негативните въздействия от паралелно провежданите монетарни политики на нулеви и отрицателни лихви, съчетани с количествени улеснения и високи бюджетни дефицити, за продължаването и разширяването на които от повечето правителства пандемията предложи удобно извинение.

Не трябва обаче да забравяме, че винаги в историята, а през последните десетилетия – все по-видимо – паричното разхлабване първоначално и в много по-голяма степен раздува балон с цените на активите. Понякога потребителските цени реагират със закъснение, а често под въздействие на други фактори, действащи в обратна посока – например технологични иновации, структурни промени на пазарите, глобализация и либерализация – номиналните цени дори в известен период спад или се задържат, „маскирайки“ проявлението на инфлацията.

В страните с дълбок и ликвиден капиталов пазар поскъпват финансовите активи; навсякъде, и особено в икономиките с изостанал капиталов пазар като българската кредитната експанзия води до строителен бум и по-високи цени на най-големите класове имоти.

Последните данни за динамиката на кредите, цените на жилищата и новото строителство потвърждават тази връзка.

Накратко, със и без пандемия в последните години масовите жилища поскъпват, а инвеститорите завършват и планират да строят все повече сгради.

Всички белези на раздуването на т. нар. „инвестиционен балон“ вече са видими и потвърдени от наличните статистически индикатори. Ето какво знаем към момента:

Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 0
OPASEN
преди 2 години
О, да - наемите в момента определено са надолу!!! Това го казвам не само аз, който давам под наем, но и брокерите... До скоро нямаше никакъв смисъл да живееш под наем, защото ако си купиш имота ти е много по финансово изгодно, но в момента ножицата наем-покупка се затваря и отива към точка, при която покупката става все по-неизгодна! Това, ако си спомняте, се случваше 2005-2007 година, когато простата аритметика показваше, че да живееш под наем е със 100 лева на месец по изгодно и това тогава беше сигурен показател, че ще има голямо бум :-) В момента тази аритметика е леко в полза на покупката, но сметката е много деформирана от изключително ниските лихви по кредитите и едно малко рали нагоре ще разтърси пазара... И, да, Веск - всеки път спусъкът е различен, защото иначе масата ще знае какво да гледа, за да не се прецака. Всъщност, преди 2-3 дни прочетохте ли новината от Китай - фалирал е втория по големина строител в Китай !!!!!!! ;-) Някой отрази ли тази новина??? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
Веск
преди 2 години
Вече едни 12 години си минаха от предната криза. Дет се вика време за нова е. Въпросът е кога преялите със заеми ще започнат да повръщат - грубо казано. Дават още 10 процента нагоре цените за 2022ра. Може. Но не и чак 10. После щяло да има чувствително забавяне. Мисля, че пълната истерия всеки да купува всичко без да има пари още не сме я видели. Ако я видим - тя ще е спусуъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
Веск
преди 2 години
Кви имоти бе? Я въведете нормални данъци и да видим какво ще стане. Нормален данък е общината от данъка и от сметта да има пари да чисти, боядисва, прави паркинги, тротоари и т.н. Масово из големи градове в новите квартали няма ни улици ни тротоари нормални. Сега много имоти стоят празни. Колко още. В София на едно дете родено има по едно разрешително за строеж на жилище. При това средната площ на жилище расте и тристайните са все по-актуални от двустайните. Значи не живечт по един в апартамент средно, а по над трима поне в големите градове. Мислете. Вчера 120, днес 60 починали отгоре само от ковид. Колко жилища се освободиха извънредно? 50 примерно. Раждаемостта е смешна. Иначе не било професионално да говорим за балони. Е кво, за пуканки ли да говорим. Образователния и интелектуалния ценз пада. Демек младите са все по-малко и за сметка на това все по-непригодни за високоплатен труд. Не говорим за малцинства (щото е само част от проблема, не бих казал определяща).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 1
Varfor
преди 2 години
Моето впечатление е, че наемите в София започнаха да падат. Приятели, които живеят в Пловдив имат същите впечатления. Доскоро имаха наематели, които плащаха 550 лева. След като се изнесоха, бяха пуснали апартамента за 620. Не само че нямаше интерес, но сега са го пускали отново на 550 и пак не го наемат. Казах, че ще го поддържат още месец и може би ще смъкнат на около 500-520.За мен е мистерия на какво се държат тези цени, при все че сме в невероятно тежка демографска криза, която се задълбочава.Преброяването ще го покаже още по-ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Yandox
преди 2 години
само бабуля -брокер Dury от имотната тема не може да осмисли същинската новина от темата :) А останалите и никове пригласят в хор кой от кой по *** от другия :). сапа ,сапа ще ядете брокерастите - още малко само
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
P2P e в добра кондиция, когато има пари и пазарът върви. Почти всички платформи не гарантират истински кредитите. Натрупванията на лоши кредити (вкл. ипотеки) не влияят добре на Р2Р. Така, че внимателно и избирай добре платформите. Ако се стигне до 2008-***, освен шортване, друга сигурна краткосрочна печалба не виждам. Може би и изкупуване на активи и имоти на половин цена от закъсали инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
OPASEN
преди 2 години
Който ме е чел през годините знае, че аз подкрепям прогнозите си с факти.Знаете също, че аз предрекох новия цикъл на растеж и лично се възползвах от него в средата на 2013 година.Сега трябва да знаете, че аз вече продадох два имота на тези, бих казал космически цени и мисля да продам и останалите!Защо?Ето фактите:1. В САЩ (а и в Европа след това) се подготвят да спират стимулите и да вдигат лихвите - разбира се, че това няма да стане от днес за утре, но до 1-2 години ще се усети и у нас. Тъкмо да имам време спокойно да продам и последните си инвестиционни имоти на възможно най-добра цена :-)2. Спомняте ли си как започна Световната Финансова Криза 2007 година? Ако не, то да Ви кажа - огромни скокове в цената на петрола в края на 2006 година, което доведе да фалирали домакинства (скокът породи по-голяма инфлация, от колкото беше ръстът на заплатите!), живеещи на кантар (месец за месец) и с много голяма кредитна задлъжнялост, което от своя страна бутна Банки, заради неизплащане на ипотеките и т.н.Вижте графиката на петрола в наши дни и ще разберете за какво говоря ;-) Все още няма нищо катастрофално в тази графика, дори в момента сме в някаква исторически средна цена, но тренда е възходящ и лично аз очаквам след месец-два да започне пета вълна на покачването! Ако съм прав, то ще стане нещо подобно на 2007 година...3. Самия имотен пазар в България е крив към момента - инвеститорите не продават и чакат цената да удари *** на купувачите!! Нали знаете за алчността, която заедно със страха движат пазарите. В случая алчността движи пазара, но при толкова голямо ново строителство и жилищен фонд някои инвеститори на края ще се изненадат неприятно... Ако от утре настъпи паника сред инвеститорите поради някаква причина, то пазарът ще се наводни с имоти и цените ще се сгромолясат изведнъж. Причина може да стане силно спадащите цени на наемите, предстоящото преброяване на хора и сграден фонд (!), вдигане на лихвите (виж т. 1), неплащане на ипотеки (виж т. 2) или появяване на нов вид инвестиция, при което инвеститорите в имоти ще искат да продадат, за да се включат в далаверата ;-) Относно последното - чували ли сте за p2p Lending ? ;-)Аз лично вече пренасочих една солидна част пари в този вид инвестиция.Мисля, че написах доста доводи за моята прогноза за предстоящия спад в цените на имотите - ще се радвам да чуя и други мнения, защото и аз не съм безгрешен :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
Няма проблем, чух че и населението нараствало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
хаха ... кое не е пошло бре несретник ... ?! ... нъл ревехте с импа кво ще стане ако рассийката спре газчицата . е те , спре я ... не че е искала , а щото авария я свари неподготвена . и кво стана ... ?! ... единствено австрийците и немците се готвят за по-студена зима ... а защо ... ?! ... защото не получават газ от други места ... и да те светна , поръчвам едни стелажи . изрично съм забранил да се влага в тех рассийска тел . нема толкова зле материал кат техния . сигурно индийците правят само по-калпави неща от тех . на русенците жити ад теловете са в порадъци нагоре по качество от рассиянските ч.у.г.уни кьопави ... тия където ви ги снасят кутев и волгин по тубата са за наивници ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
А един руснак пита, защо Владивосток до когото путин иска да строи нов град, няма пречиствателна станция? Отговори му : " Интересно,а кто или что мешает построить во Владивостоке очистные сооружения?Варианты:1 И так сойдт.2 Нет денег3 госдеп мешает и каклы.4 А что у вас нет очистных сооружений?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още