IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Дачев: До края на годината токът ще достигне цена от 500 лева за MWh

Икономиката компенсира ниската цена на еленергията за населението, смята бизнесменът и прогнозира декапитализиране на фирмите

10:38 | 21.09.21 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Bulgaria On Air</em></p>

Снимка: Архив Bulgaria On Air

Икономиката компенсира ниската цена на тока за населението и това пази социалния мир. Населението плаща 119 лева за мегаватчас (MWh), а цялата икономика – 320 лева за MWh. Това каза по Нова ТВ Красимир Дачев, бизнесмен и заместник-председател на Българската търговска промишлена палата.

Той прогнозира, че до края на годината токът ще достигне цена от 500 лева за мегаватчас, което неминуемо ще доведе до ръст на цените за потребителите. Според него декапитализираните предприятия, които нямат пари за инвестиции, ще почнат временно да спират дейност.

„Нещата се по-страшни, отколкото си ги представяте, защото не ги усещате, благодарение на един човек. Той пази социалния мир в момента – това е Иван Иванов, председателят на КЕВР”, коментира Дачев.

Той предупреди, че „снежната топка обаче е тръгнала и не може да бъде спряна“ и смята, че ни очаква Виденова зима.

Според него бизнесът е започнал да се декапитализира в началото на COVID кризата. През четирите летни месеца е имало бум, когато хората са започнали да пътуват. Тогава икономиката е тръгнала да расте, но сега обратно се свива.

„Три пъти повече плащаме за газ. Ние се борихме с „Газпром” да минем на пазарни нива, а не на дългосрочни дългове, по една формула, свързана с нефта. И се преборихме да купуваме на пазарни нива. Ако плащахме по старата методика с Русия, щяхме да плащаме три пъти по-ниско и газта”, смята Дачев.

Мениджърът потвърди, че има и спекула с въглеродните емисии в Европа.

„Предстои да стане много по-тежко. Ще започнат да спират фирми, това ще увеличи броя на хората, които ще разчитат на помощи от държавата. Инфлацията върши работа, тепърва ще започне да обхваща всички сектори, започна от електроенергията, общата тенденция ще бъде обезценяване", прогнозира Дачев.

„Зареждането на бюджета с пари ще спре. То е комплекс от дейности. Ето например Планът за възстановяване и устойчивост, който все още не е внесен, но е заложен в бюджета”, посочи още бизнесменът.

Той упрекна управляващите, че не правят дългосрочни и последователни политика, а от шест месеца се върви само с предизборен популизъм. Дачев прогнозира, че тепърва започва кризата. В същото време държавната администрация е в пълен стрес, тя е свикнала да работи по указания, а политическата криза се отразява пагубно за бизнеса.

Дачев е на мнение, че в последно време политиците се движат по популистка плоскост и никой не се занимава със съществените неща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 6
caller
преди 2 години
Валутният борд може да ни опази от хиперинфлацията 97г., но не и от инфлацията която вече отнася еврото. По-лошото е, че реално си имаме една вносна инфлация от грубо 4-5%, която е цената на удоволствието да имаме борд. Също така след като сме в борд не можем нищо да направим ако еврото отиде при галопираща инфлация, и тук ще стане същото. А това става все по-реален вариант за тази зима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
Не заблуждавам никого.Има изложени механизмите на валутния борд и как работи,той е въведен именно за да няма хиперинфлация .Който се интересува да прочете за неговата идея и как работи .Ръкводствата на БНБ ,в КФН, и редица други ведмоства винаги се сменят когато се сменя и властта ,така че нека не бъркаме нещата.В момента в ЕРМ 2 сме със фиксирания си курс и това е изрично записано и той няма да се промени до момента вкойто не въведем еврото а това е видно че все повече се оказва един мираж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
Karo
преди 2 години
Навремето, преди години в университета, ни обясняваха пазарната локига на кредитирането на запад: като си млад на 20-25г. теглиш за да купиш жилище, послед връщаш за 20г. и като станеш на 40-45г. заставаш от другата страна и спестяваш, а младите теглят. У нас логоката за съжаление никога не е била такава, най-малкото защото кариерното развитие което също стои в схемата е много неясно в БГ-то. Но както и да е, лудост е да се дават ипотечни кредити на хора над 50г. и да очакваш че ще могат да ги връщат 20-30г. след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
dr.5rov
преди 2 години
Не заблуждавай хората с валутния борд. Ако сме във валутен борд при фиксиран курс към еврото защо трябваше Народното събрание преди 2 години да гласува решение с което да задължи БНБ да води парична политика, така че да влезем в еврозоната при сегашния курс? То не е нужно ако законът задължава БНБ да поддържа фиксирания курс. И защо насред цялата политическа дандания изведнъж тези объркани хора, наричани "народни представители", се втурнаха да избират ново ръководство на БНБ? Добре че ги спряха.А иначе за Виденовата зима вероятно си прав. При сегашното състояние на нещата, ако елитът допусне хиперинфлация, ще се лее сещай се какво и няма да има прошка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
Това е така но повярвай ми не можеш да си представиш колко хора теглят кредити на едни 40 години или дори 35...и то за периоди от по 20-30 години ...числата са големи ....отделно ако видиш реалните числа на смъртност по години ще се хванеш за главата ,границата пада главоломно и основната причина е в липсата на превенция в нашето здравеопазване ,защото в Блгария те лекуват малко преди да си отидеш ,а не много преди това за да се избегне или да се намали фаталния край на един човек .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Karo
преди 2 години
Това че хората у нас живеят средно до 70г. и че пенсионната възраст е грубо 65г. , по никакъв начин не означава че като станеш на 55 или 60г. ще може да бачкаш и да плащаш по същия начин както като си бил на 40г. Възрастта си е възраст, колкото и да се поддържаш, колкото и да си запазен, усеща се. Така че, това за апартамента се отнася за младите, те има да работят още много години до пенсия, все ще плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
https://***.infostock.bg/infostock/control/worldmarkets/news/105541-ms-prognozira-quotzdravoslovnaquot-korektsiya-na-sampp-500Това е и новина засягаща спада на пазарите в последните 24 часа ...последното изречение е важно.."Банката препоръча на инвеститорите да се придържат към отбранителни, качествени компании, за да се защитят и да запазят известна експозиция на финансови акции, което ще се възползва от повишаването на лихвените проценти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Ernan Kortes
преди 2 години
Кредита за апартамент не е за година или две ,а дори и да имаш стабилна работа ,както знаем средната продължителност на живота в БГ е едни 70 години и масово хората си отиват доста млади ,затова ако не можеш да си позволиш да изплатиш за едни 10 години от там нагоре е РИСК, с големи букви,голям риск .Колкото до лихвите най големия хедж фонд в света Блек рок, закри всичките си позиции в злато,ЗАЩОТО ОЧАКВА ВДИГАНЕ НА РЕАЛНИТЕ ЛИХВИ.Това е новина от последните няколко седмици.Виж и цената на златото която пада и се оакват нива на около 1700 долара което се счита добре за покупка.Има и други индикации-в световната история за предвестник на криза в имотния сектор се считат шоковите поскъпвания на строителните материали,защото цените не могат да се поемат от пазара и следва криза,има го като изследвания .Кризите винаги настъпват в процесите на възстановяване,тогава когато икономиката премине през шока ,тогава кризата я задушава и тогава реално тя се и усеща...за справкя моментната ситуация която всички ние вече изпитваме на гърба си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Karo
преди 2 години
Сега е мометна за апартамента, докато са нулеви лихвите и банките раздават едни пари за щяло и нещяло. А който иска да пести, трябва да избере средство за пестене, защото парите отдавна нямат спестовна функция, както са ни учили навремето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Ernan Kortes
преди 2 години
Виденова зима няма да има поради причината че сме във Валутен борд,той затова е и въведен .Инфлацията ще бъде голяма,това е факт но няма да имаме хиперинфлация,това са две много различни понятия и нека хората не бъдат заблуждавани.Това което се случва ,е че кризата заради вируса в момента се разгръща и това беше прогнозирано от много икономисти и анализатори след като постепенно се оттеглят помощите и програмите .Това което е важно да се знае ,е че следващото нещо което ще започне да поскъпва това са парите,тоест лихвите по кредитите ,защото риска ще се вдигне рязко.Затова ако някой си мисли че теглейки кредити ще излъже банката ,то сметките му ще се окажат много погрешни.Централните банки открито заявиха че започват да ограничават стимулите като са в готовност и да вдигнат лихвите много по-рано отколкото са комуникирали.Въпреки инфлацията както се кава и в статията при фалити и ръст на безработицата е важно човек да има спестени средства ,защото апартаментите и кредитите не се ядат,а при внезапна криза и при нужда за пари ще се наложи да продавате имущество на смешни цени ,защото тръгнат ли имотите по пързалката ,тогава вече трудно ще можете да се сдобиете бързо с ликвидни средства при една продажба .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още