IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Глобалният ръст на цените на жилищата ще продължи, но ще бъде по-умерен

Той ще се забави заради растящите лихви, дълга на домакинствата и ограниченията пред купувачите на първо жилище, прогнозира рейтинговата агенция

14:30 | 10.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Рейтинговата агенция Fitch Ratings очаква цените на жилищата през 2022 г. да продължат да растат в глобален план с изключение на Китай, но с по-умерен темп, отколкото през 2021 г.

В новия си доклад за перспективите пред глобалните жилищни пазари и ипотечното кредитиране Fitch отбелязва, че продължаващият ръст на цените се дължи на недостига на жилища, ниските лихви по ипотечните кредити, растящите строителни разходи и силното търсене.

„Макар че повечето от тези фактори ще се запазят в краткосрочен план, очакваме известен натиск към понижаване на цените на жилищата през 2022 г., който ще ограничи растежа“, отбелязва рейтинговата агенция.

Ръстът на цените ще се забави на редица пазари заради комбинация от растящи лихви наред с натиска от високите цени на жилищата, нивата на дълг на домакинствата и ограниченията пред достъпността за купувачите на първо жилище. Това ще засили политическия и икономически дебат за насоката и целта на жилищните политики и може да доведе до засилена регулаторна намеса в някои страни или дори до ограничаване на ипотечното кредитиране в други, пише Fitch.

„Заради двуцифрените ръстове през последно време някои жилищни пазари станаха надценени, следвайки ограниченото предлагане и прекомерната помощ за доходите на домакинствата от правителствата по време на пандемията“, коментира Ала Сиротич, старши директор на отдела за анализи на Fitch.

По-силен от очакванията ръст на цените на жилищата през 2022 г. ще създаде условия за големи корекции, счита рейтинговата агенция.

„Въпреки изтичащите програми за помощ по време на пандемията очакваме стабилност на повечето пазари. Тя се дължи основно на подобряването на трудовите пазари, високите спестявания и растящите цени на жилищата“, коментира Микеле Куено, старши директор на отдела за анализи на Fitch.

Представянето на ипотечното кредитиране ще продължи да зависи от икономическата активност, развитията около COVID-19 и тенденциите при лихвите. Повишаване на лихвите се очаква в САЩ, Великобритания и Латинска Америка.

В анализа на Fitch са включени 15 жилищни пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още