IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът: Използваме дипломацията за деескалация на напрежението в Украйна

Какъв е алтернативният вариант да се намали газовата зависимост обсъди с Урсула фон дер Лайен Кирил Петков в Брюксел

19:07 | 17.02.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Всички сме заедно и не може да има разделения по позицията ни за Украйна. Продължаваме да използваме всички дипломатически възможности за деескалация на напрежението. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в Брюксел.

По време на Шестата среща на върха между Европейския съюз и Африканския съюз премиерът се срещна с френския президент Еманюел Макрон и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като една от темите беше Националният план за възстановяване и устойчивост, съобщи пресцентърът на правителството.

Пред Урсула фон дер Лайен министър-председателят е подчертал, че особено за сектор „Енергетика“ въпросът е стратегически, както и че в момента енергийната ни система не може да увеличи допълнително зависимостта си от газ.

„Отпадането на парогазовата централа в този случай, когато се говори за това как Европа трябва да намали газовата зависимост е абсолютно ясно като позиция. Сега трябва да видим какъв е алтернативният вариант и дали този алтернативен вариант, който сме предложили, е най-добрият“, заявил Петков и по думите му той е „наистина много смислен като стратегия“.

Що се отнася до ситуацията в енергетиката, министър-председателят е съобщил пред журналисти, че правителството работи с новото ръководство на КЕВР и се надява да има много добри резултати, като за пример даде февруарските фактури за ток за бизнеса, в които вече се усеща допълнителната помощ от държавата.

По отношение на коментара на главния прокурор Иван Гешев за намаляването на бюджета на прокуратурата Кирил Петков напомни, че 20 млн. лева, които се прехвърлят от обвинението към БАН, са инвестиция в иновациите и науката и с тях ще бъде подпомогната работата на млади учени.

„Бюджетът на прокуратурата е доста голям и в момента. Всички българи плащаме прекалено голяма цена, особено за нивото на правосъдие, което имаме“, допълни премиерът.

Петков потвърди, че желанието на правителството е зеленият сертификат да отпадне, но е важно това да се случи, когато няма риск за здравната система. Той е категоричен, че протестът е част от демокрацията и важна форма на комуникация на обществото, но не трябва да се използва от подмолни движения на хора, свързани с криминалния свят.

Премиерът разкри, че е налична информация за хора от криминалния контингент, които да бъдат включени към протести, за да се опитват да правят провокации, и МВР в момента разглежда всеки сигнал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Каква деескалация, бе - цял ден украинската армия подлага на тежък артилерийски обстрел, включително с миномети, на ДНР и ЛНР - най-тежките обстрели от две години насам !!! Същите тия бандеровци, които директно заявиха, че няма да спазват Минските споразумения- нищо че ООН ги ратифицира. Разбира се - ясно е кои стоят в дъното - тия, които изсипаха на УЖ застрашената от руско нашествие украйна огромно количество оръжие и боеприпаси... да ги използват срещу собствените си граждани !!! Разбира се, после Русия е виновна !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Путин днес атакувал детстка градина.. Пратил е сепаратистите за украински детски деликатес.. щял да празнува нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още