IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландия изпраща изтребители F-35 в България

Те ще подават спешни предупреждения от страната ни в отговор на руската заплаха, съобщи нидерландският премиер Марк Рюте

22:26 | 23.02.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Току-що решихме да осигурим изтребители Ф-35 за подаване на спешни предупреждения от България в отговор на руската заплаха. Това съобщи нидерландският премиер Марк Рюте на събитие, посветено на бъдещето на НАТО.

Трябва да поддържаме силата на алианса, в НАТО стоим като един. Днес е ясно, че имаме нужда от стабилен и обединен съюз, и отговорността за това е наша, добави той, цитиран от БТА.

Трябва да започнем от това страните ни да бъдат силни и да споделят отговорността, да имат съответните въоръжени сили. Нидерландия приема сериозно това задължение, заяви Рюте.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който участва в срещата с включване онлайн от Брюксел, поздрави нидерландското правителство за подкрепата за силите на алианса за бързо реагиране. Той отбеляза, че Нидерландия вече участва в съвместните батальони на алианса в Литва. 

Миналата седмица три изтребителя Eurofighter пристигнаха в Румъния, за да се включат в охраната на въздушното пространство на северната ни съседка. По-рано този месец ескадрон „Страйкър“ с 1000 американски военнослужещи беше предислоциран по-рано от Вилсек, Германия, във военно-въздушната база "Михаил Когълничану".

НАТО съобщи миналата седмица, че негови военни командири ще очертаят планове за нови бойни групи в Централна и Югоизточна Европа. 

Дипломати твърдят, че четири нови бойни части с общо около 4000 военни може да бъдат разположени в България, Румъния, Унгария и Словакия, а това би било най-голямото предислоциране на военни от НАТО, откакто алиансът придвижи военни към балтийските страни и Полша след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
sirFaith
преди 2 години
f-35 вдигат левела, тъкмо и нашите пилоти ще видят последна дума на техника ..пък след 10-20 години, ако не са се пенсионирали могат и да полятят с тях..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Ха, супер!Защо изобщо трябва да си купуваме изтребители, ако при всеки момент на нужда нашите "партньори" ще ни изпращат винаги най-добрата военна техника да ни пази се пита в задачата?Да си ни връщат парите за ония F16 дето ги купихме на зелено! Вече не ни трябват, защото ни пазят F35!! :)))) хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Добре, явно сме четири годишни дечица, които може да бъдат лъгани и заблуждавани както ти дойде. Щом ще "осигурят", иначе казано ще ни натресат, изтребители за спешни предупреждения - абе не трябва ли да ни ОСИГУРЯТ предупредители, че тия изтребители някак друго значение носят? А дали българите са съгласни да ги вкарват във чужда война? Аз не съм? Ама някой пита ли ме... А не трябва ли да ме пита?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още