IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски изтребители Eurofighter пристигнаха в Румъния

Те ще се присъединят към италиански и румънски сили в мисии по охрана на въздушното пространство на северната ни съседка

22:52 | 17.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Изтребители Eurofighter на германските военно-въздушни сили пристигнаха във военно-въздушна база в Източна Румъния в рамките на придвижването на сили към източните флангове на НАТО на фона на струпването на руски военни по границата с Украйна, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Трите изтребителя и около 60 военни ще се присъединят към италианските и румънските сили в мисии по охрана на въздушното пространство през идните три седмици. Германските военно-въздушни сили имаха сходни мисии редом до британски въздушни сили в Румъния през 2021 г.

Те ще бъдат разположени във военно-въздушната база Михаил Когълничану на черноморското крайбрежие, където ескадрон „Страйкър“ с 1000 американски военнослужещи беше предислоциран по-рано този месец от Вилсек, Германия.

Ескадронът се прибави към 900-те военни, които Вашингтон имаше в Румъния. Страната граничи с Украйна на север.
По-рано тази седмица НАТО съобщи, че негови военни командири ще очертаят планове за нови бойни групи в Централна и Югоизточна Европа на фона на обвиненията му към Русия, че изпраща още военни към райони близо до Украйна вместо да изтегля силите си.

Дипломати твърдят, че четири нови бойни части с общо около 4000 военни може да бъдат разположени в България, Румъния, Унгария и Словакия, а това би било най-голямото предислоциране на военни от НАТО, откакто алиансът придвижи военни към балтийските страни и Полша след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Германски военен конвой от 130 войници и 60 автомобила достигна балтийската страна Литва в четвъртък, това е почти половината от планираното подкрепление за страната с ръководена от Германия бойна група на НАТО.

В четвъртък американският президент Джо Байдън заяви, че има индикация за подготвяно от Русия нашествие в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
румънците през 42 и 43 а бяха в Украйна ... дано не са забравили как завърши авантюрата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Аха, ще разговарят с Рашата от позиция на силата. Нали всичките три военни министЕрки на ФРГ все това им е в устата? А като завалят боНбите, къде ще се крият? Или смятат, че Жужето няма да посмее да отговори? Ами няма да е Жужето , а Шойгу, а той не си поплюва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още