IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Русия подготвя претекст за нахлуване в Украйна

Москва обвини Запада, че създава истерия

21:17 | 17.02.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън заяви, че има всички индикации за планирано от Русия нашествие в Украйна през идните няколко дни и че страната подготвя претекст, за да го оправдае, предава Ройтерс. Той каза това след обстрел между украински сили и проруски бунтовници в Източна Украйна.

Кремъл обвини Байдън, че подклажда напрежение и публикува писмо с рязък тон, в което заявява, че Вашингтон пренебрегва исканията му в областта на сигурността и заплашва с неконкретизирани „военно-технически мерки“. Москва също така изгони втория по ранг служител в американското посолство.

Обстрелът между украински сили и проруски сепаратисти рано тази сутрин породи притеснение, като Западът предупреждава от доста време, че Москва може да опита да създаде сценарий, за да оправдае нахлуване.

„Имаме причина да смятаме, че те са започнали операция под прикритие, за да имат извинение за нахлуване. Всички индикации, които имаме, сочат, че те се готвят да влязат в Украйна и да нападнат Украйна“, каза Байдън пред репортери преди да отпътува от Белия дом.

„Смятам, че това ще се случи в идните няколко дни“, допълни той.

Байдън е наредил на държавния секретар Антъни Блинкен да промени плановете си за пътуване в последната минута, за да говори на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Украйна.

Блинкен очерта пред Съвета възможните според него сценарии, които Русия може да създаде, за да оправдае нахлуване.

„Това може да е насилствено събитие, което Русия ще припише на Украйна, или възмутително обвинение, което Русия ще отправи към украинското правителство“, заяви Блинкен.

“Може да е изфабрикуван терористичен атентат в Русия, измислено откриване на масов гроб, инсценирано нападение с дрон срещу цивилни или фалшиво, дори реално, нападение с използването на химически оръжия. Русия може да определи това събитие като етническо прочистване или геноцид“, заяви Блинкен.

Истерия

Русия отрича да планира нашествие в съседната си страна и обвинява западните лидери в създаване на истерия. Тази седмица страната заяви, че ще изтегли част от над 100 хил. военни, които струпа близо до границата, а в четвъртък съобщи, че някои от тях са се завърнали в базите си.

Вашингтон твърди, че Русия не се изтегля, а в действителност изпраща още сили. Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви в четвъртък, че Вашингтон е потвърдил, че Русия е добавила 7000 военни към присъствието си по украинската граница през последните 24 часа, което е „повод за сериозно безпокойство“.

“Виждаме, че те транспортират още бойни части и самолети за поддръжка. Виждаме, че засилват готовността си в Черно море“, заяви министърът на отбраната Лойд Остин в централата на НАТО в Брюксел. „Дори виждаме, че те увеличават запасите си от кръвни банки“, допълни той.

„Аз също бях войник до неотдавна. Зная от първа ръка, че такива неща не се правят без причина“, каза Остин, който е пенсиониран генерал от армията. „И със сигурност не се правят, ако се готвиш да си събереш нещата и да се върнеш у дома“, допълни той.

Украйна и проруските бунтовници дадоха противоречиви сведения за обстрела на фронта в сепаратистката област Донбас. Подробностите не могат да бъдат установени от независими източници, но съобщенията и от двете страни говорят за по-сериозен инцидент от рутинните нарушения на примирието, за каквито редовно достига информация от региона.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва е „сериозно обезпокоена“ от съобщенията за ескалация. Страната отдавна обвинява Киев в планове за провокиране на ескалация като извинение да завземе територия на бунтовниците, което Украйна отрича.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че проруските сили са обстрелвали детска градина и той нарече това “голяма провокация“. Публикувано от украинската полиция видео показа дупка в тухлена стена в стая с разпилени отломки и детски играчки.

Сепаратистите, от своя страна, обвиниха правителствените сили, че са открили огън на тяхна територия четири пъти през последните 24 часа.

Принудени да реагираме

Русия изпрати писмо до американския посланик, в което обвинява Вашингтон, че не се съобразява с исканията ѝ в областта на сигурността, които включват обещание Украйна да не бъде приемана в НАТО.

„При липса на готовност от американската страна да се съгласи с твърди, правнообвързващи гаранции за нашата сигурност от САЩ и техните съюзници Русия ще бъде принудена да реагира, включително чрез задействането на военно-технически мерки“, се казва в документа.

Блинкен заяви, че Вашингтон преценява писмото и че вече е изпратил писмо до руския външен министър Сергей Лавров с предложение за среща идната седмица в Европа в опит за разрешаване на кризата без конфликт.

Държавният департамент на САЩ заяви, че Русия не е предоставила обяснение за решението си да изгони заместник-началника на мисията Барт Горман от американското посолство в Москва.

„Действията на Русия срещу нашия заместник-началник на мисията са непровокирани, считаме това за ескалираща стъпка и обмисляме отговора си“, заяви говорителят.

Руското министерство на отбраната публикува видео, което според него показва, че още руски бойни части напускат района близо до границата.

Но според американската частна компания Maxar Technologies, която следи струпването на военни сателитни снимки показват, че макар Русия да изтегля част от военното си оборудване от района близо до Украйна, там пристига друга бойна техника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
оксиморон
преди 2 години
Сънливия Джо/н/ се превърна в ЛЪЖЛИВИЯТ ДЖО/Н/. Най - добре да дойде синият шериф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
baba_meca
преди 2 години
да, знаеме че на 16.02.2022 ще започне войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Това с химическите оръжия не го ли гледахме вече в Ирак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Вашите клипчета вече са готови. Един вестник вече обяви атаката. Днеска излезе *** фейк! Дерзайте другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
дъртия памперс нема ли да оди да си ляга вече ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още