IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: Европейската криза със сигурността е новото нормално

Москва даде да се разбере, че е готова да оспори фундаменталните принципи, които са в основата на нашата сигурност, каза генералният секретар на НАТО

20:37 | 16.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Йенс Столтенберг. <em>Снимка:&nbsp;Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Йенс Столтенберг. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Настоящата ситуация в Украйна показва, че Европа е изправена пред дългосрочна криза на сигурността. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред журналисти в Брюксел, цитиран от Bloomberg.

„Москва даде да се разбере, че е готова да оспори фундаменталните принципи, които са в основата на нашата сигурност от десетилетия и да го направи, използвайки сила“, каза Столтенберг.

„Съжалявам, че трябва да го кажа, но това е новото нормално в Европа“, допълни той.

По-рано през деня министрите на отбраната на страните от НАТО одобриха изпращането на батальон в Румъния, съобщи БТА.

Столтенберг уточни, че в следващите седмици военното командване на алианса ще прецени дали има необходимост от допълнително подсилване по източния фланг. НАТО остава в готовност за диалог с Москва, все още не е късно Русия да отстъпи от пропастта на конфликта, добави Столтенберг по повод напрежението около Украйна.

НАТО не е заплаха за Русия, заяви той и допълни, че блокът няма намерение да разполагаме нападателни системи в Украйна.

По неговите думи руската страна е поставила ултиматум с действията си и е отправила заплахи към чужди държави. Затова в отрбанителен план увеличаваме присъствието на изток и обмисляме да го повишим допълнително и дългосрочно, поясни Столтенберг. Той уточни, че подобно подсилване няма да бъде изцяло като разполагането на международните батальони в балтийските страни.

Генералният секретар заяви, че засега не се вижда изтегляне на руските военни сили, струпани по украинската граница. Той изрази надежда това да се промени.

В общо изявление министрите от НАТО в сряда се посочва, че освен разполагането на допълнителни сили по източния фланг, алиансът е повишил готовността на своите войски. Тези мерки са предпазни, съразмерни и не водят до задълбочаване (на конфликта), добавят те. Министрите допълват, че действието на чл. 5 от Вашингтонския договор остава непоклатимо и че страните от НАТО са обединени в съвместната отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Тоя ненормaлник наистина ли мисли, че може да има сигурност в Европа, докато такива като него си мислят, че могат да настъпват мечката по лапите, щото си мислят, че така им е кеф и че могат да си го позволят? Кой е тоя столтенберг и за какъв се мисли? Няма сигурност в Европа без участието на Русия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
канцлера каза друго - за изграждане на мира в Европа е необходимо и участието на Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
Европа няма никаква нужда от вас ... ми криза требе да има , ако нема , да се направи , че да мое да паразитствате ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още