IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия има нужда от европейския кеш повече, отколкото Европа от нейния газ

Стария континент внася над една трета от газа, който консумира, от Русия, но това е повече от 70% от руския износ на суровината

18:56 | 01.03.22 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Да надцениш позицията си на енергийните пазари рядко завършва добре. Когато арабските членове на ОПЕК обявиха петролно ембарго в резултат на октомврийската война от 1973 г., страните вносителки започнаха да разработват вътрешни петролни находища и алтернативни енергийни източници, което доведе до най-драстичния спад в потреблението на петрол, който светът някога е виждал.

Този факт представлява сериозна заплаха за Русия, ако тя се опита да използва позицията си на енергиен доставчик като геополитически лост след атаката срещу Украйна в четвъртък. Макар покачващите се цени на европейския газ и петролът, който надхвърля 100 долара за барел, да подсказват, че Москва държи всички козове, нейното предимство може да се окаже мимолетно. Това е така, защото въпреки зависимостта на Европа от руския петрол, Москва всъщност е много по-зависима от европейските си клиенти, пише Дейвид Фиклинг за Bloomberg.

От приблизително 465 милиарда кубически метра газ, които Европа е консумирала през 2020 г., руски тръбопроводи и пристанища за LNG (втечнен природен газ) са осигурили около 169 милиарда кубически метра, или над една трета от общия обем. Това звучи така, сякаш Москва контролира Стария континент, но зависимостта е още по-голяма в другата посока. Повече от 70% от руския износ на газ отива за Европа.

Европа има и друго предимство. Оформена около редица полуострови на ръба на Атлантическия океан, за нея е относително лесно да диверсифицира източниците на доставки, като се насочи към глобалния пазар на втечнен природен газ.

През последното десетилетие континентът вървеше бавно в тази посока. Терминалите, работещи в Европейския съюз и Обединеното кралство, са в състояние да приемат общо 196 милиарда кубически метра годишно, според Международния газов съюз (IGU) - малко повече от Южна Корея и само около две трети от капацитета на Япония.

Още по-лошо е, че те рядко са били използвани напълно. Вносът чрез тях през 2020 г. достигна само 89 млрд. куб. м., оставяйки свободен повече от половината капацитет. Увеличаването на използването на този източник в целия континент до ниво от около 90%, което е често срещано в страни като Китай, Белгия и Италия, може приблизително да удвои общия внос на втечнен газ.

Точно това се случва през последните седмици, тъй като „тънките“ спот доставки по тръбопроводи от Русия оставиха съоръженията за съхранение в Европа на тревожно ниски нива. Вносът на втечнен газ се е повишил през януари до приблизително 100% от капацитета, според консултантската компания Rystad Energy. Около 56% от този внос идват от САЩ.

Поддържането на този темп на внос обаче ще бъде по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Повечето втечнен природен газ в океаните вече е договорен за клиенти, а общата глобална икономическа ситуация остави пазара особено затегнат, така че има много малко свободна суровина за запълване на европейските резервоари. В дългосрочен план ще трябва да се изградят повече хранилища, за да се поддържат заети инсталациите за регазификация през летните месеци, когато търсенето е по-ниско.

Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 4 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
''...За да купиш нещо първо да продадеш нещо друго в замяна за да има откъде да дойдат парите...'' Нима, значи- отричате възможността за даване под наем на собственият труд като законен източник на законни доходи, така ли, и твърдите, че всеки трябва 1во да продаде нещо друго в замяна... Затова и ще има огромна социална и финансова ножица между гражданите...'' ....А ес какво ще продаде за да може да купи тези вносни стоки от целия свят...'' ЕС произвежда доста неща, но явно това не ви е известно. Апропо- как гледате на законното предоставяне на бизнес услуги или това за вас е незаконен източник на доходи;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 5
Геро от Германия
преди 2 години
Един път да сме на едно мнение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Янките нямат никакви пречки за бизнеса с Русия, ЕС надува бузи и смята загуби! Ово е стандарт! Целите на янките постигнати. Горко на победените!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 1
valentino29
преди 2 години
Само по заглавието:да Русия има нужда от кеш ,нали!,няма да изнася газ а продукти от суровината газ с повече добавена стойност,не ли.И разбира се ,кеша трябва да е в рубли,тогава ще повярвам в абсолютния и суверинитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 6
Геро от Германия
преди 2 години
Радвам се, че има от време на време и адекватно мнение! Напълно си прав за всичко! Казвам го като човек живеещ в Германия - в момента немската икономика дефекто е на пауза. Дизелът днес беше 1.80 Евро за литър. За средностатистическия немец вече автомобилът се превръща в скъп лукс. Всички немци в момента групово припяват,, Къде е Меркел и Шолц няма т... ". А колкто до това, че ЕС били обединени... Да, обединени са от страх! И въпросната поръчкова статия е просто доказателство! Положението е много зле!А, въпросната статия е един виц! Пълна с полуистини и манипулативни неточности! А, авторът на статията е платен писач. Една адекватна статия няма. Всичко е само пропаганда. Като няма икономика - за какво ми е това Евро? Да си играем на монополи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 9
дядя Вова
преди 2 години
Наблюдава се тройна ши3офрeния: атлантист, европеец, българин..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Стига общи приказки бе, отвори структурата на износа на ЕС и ще разбереш какво продаваме! ...нямало съмнение, че ЕС щял да се разпадне, хахахааа, копейник, ЕС е по-обединен отвсякога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 7
studioaa
преди 2 години
За да купиш нещо първо да продадеш нещо друго в замяна за да има откъде да дойдат парите. А ес какво ще продаде за да може да купи тези вносни стоки от целия свят, то даже Даймлер и Волцваген са изправени пред риск от фалит в момента и скоро може да спрат работа завинаги. Тези от Харвард икономисти са пълни неграмотници като Просто Киро повечето даже не знаят какво става въобще. Няма съмнение, че скоро ще настъпи тотален разпад на ес, който вече 3-тия най-голям пазар в света след САЩ и Китай, много ти е стара информацията от преди 15 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''... ес ще бъде най-големият губещ тук...'' Категорично не съм съгласна с това твърдение. ЕС е най- големият пазар в СВЕТА, и доста продавачи се надпреварват да задоволят нуждите му. В крайна сметка, ЕС може да направи компромис и да се върнем към по-засилена ядрена енергетика. Както и да е - има варианти, просто те трябва да се потърсят и да се действа в посока единна ЕС енергийна политика. Относно двете споменати имена- там е друга бира, тези лица нямат необходимите компетенции за реализиране на държавното управление на България. Специално кирил петкове не е завършил Харвард Кенеди Скуул и не е преминал през специализирани курсове там. Дипломната му работа е върху разработване на модна линия, а не върху управление на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 2 години
Нека не се лъжем, ес ще бъде най-големият губещ тук, следва Русия и печеливши ще са САЩ защото ще могат да изнасят своята инфлация в Европа, както и Китай, които ще засилят влиянието си по целия свят и ще имат достъп до евтина енергия и суровини. За Европа най-губеща ще е България защото хем ще трябва да си затворим АЕЦ-а заради липса на гориво, хем няма да построим нов, хем ще имаме режим на тока през повечето време от санкциите на Путин. Най-вероятно ще стигнем нивото на бедност на Централна Африка с политици като кирчо и кокорчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още