IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УЕФА и ФИФА изхвърлиха Русия от световния футбол

Всички руски отбори, независимо дали са национални представителни отбори или клубни отбори, ще бъдат спрени от участие в състезанията

20:54 | 28.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия вече не е част от международната футболна общност. В съвместно изявление ФИФА и УЕФА отстраниха Руския футболен съюз (РФС) от всички състезания, включително от предстоящата Световна купа в Катар. УЕФА се разделя и с основния си спонсор „Газпром“.

След първоначалните решения, приети от Съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА, които предвиждаха приемането на допълнителни мерки, днес ФИФА и УЕФА решиха заедно, че всички руски отбори, независимо дали са национални представителни отбори или клубни отбори, ще бъдат спрени от участие в състезанията на двете асоциации до второ нареждане.

Тези решения бяха приети днес от Бюрото на Съвета на ФИФА и от Изпълнителния комитет на УЕФА, съответно - най-висшите органи за вземане на решения на двете институции по подобни неотложни въпроси.

„Футболът тук е напълно обединен и в пълна солидарност с всички засегнати хора в Украйна. И двамата президенти се надяват, че ситуацията в Украйна ще се подобри значително и бързо, за да може футболът отново да бъде вектор за единство и мир между хората", гласи общата декларация на двете организации.

По-рано днес втородивизионният германски футболен клуб Шалке 04 прекрати партньорството си с противоречивия си руски основен спонсор „Газпром“ в резултат на руската инвазия в Украйна. Клубът обяви съвместното решение на изпълнителния и надзорния съвет.  След нападението на Русия над Украйна кралскосините вече бяха премахнали надписа „Газпром" на фланелките си по време на гостуването в Карлсруе в събота (1:1). Представителят на „Газпром" Матиас Варниг вече подаде оставка от надзорния съвет с незабавно действие в четвъртък. Варниг е председател на управителния съвет на Nord Stream 2 AG, която е дъщерно дружество на руската енергийна компания „Газпром“. Енергийният гигант бе привлечен от бившия председател на надзорния съвет на Шалке и производител на месо Клеменс Тьонис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Изхвърляй от всичко и отвсякъде! Да благодарят на жужето, че ги превърна в третокласни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още