IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Поклингтън: Енергийният преход минава през възобновяеми енергийни източници

Британското правителство трябва да обяви енергийната си стратегия с планове за по-голяма енергийна независимост и безопасност, посочи мениджърът на Good Energy

21:46 | 30.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Енергийната криза събуди интерес към енергията от възобновяеми енергийни източници, който вече бе налице заради проблемите в климата. Великобритания има мрежа, която много напредна през последните години и в добри дни  има възможност да предоставя 40-50% от енергията в страната от възобновяеми източници. Сега цените са много високи и интересът от бизнеса и потребителите се повишава. Това съобщи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Найджъл Поклингтън, главен изпълнителен директор на Good Energy.

"Очакваме възобновяемите източници на енергия да играят все по-голяма роля. Великобритания има много голямо предимство, защото климатът на страната позволява значително добиване на енергия от вятърни генератори", посочи той.

Найджъл Поклингтън обясни, че следващата седмица британското правителство трябва да обяви енергийната си стратегия, в която трябва да има планове за по-голяма енергийна независимост и безопасност. По този начин то трябва да отговори на скока на енергоносителите.

„Използва се режим на пределната цена. Този петък 40-45% се вдигна тази пределна цена. Това означава, че 10 до 25% от приходите на домакинствата отиват за енергия, което е голям социален проблем, заяви мениджърът. – Обявени бяха някои мерки – ще бъдат намалени някои данъци, ще има отстъпки от енергийните сметки, което ще даде на всеки потребител намаление от около 200 паунда, които ще трябва да се изплатят някъде напред през годините. Но все още мерките са неадекватни за клиентите предвид размера на увеличението."

Относно възможностите за децентрализирана енергия и собствено производство на бизнесите и домакинствата във Великобритания, както и за търсенето на подобни решения, Найджъл Поклингтън сподели, че търсенето е нараснало с около 30% миналата година, задвижвано от климатичните проблеми.

„Но сега енергийните цени отново се покачват и перспективите са, че ще има някои данъчни облекчения за бизнесите, когато инвестират във възобновяеми източници. Ние също разчитаме на това, че ще се повиши търсенето на панели и в бизнес сектора“, добави мениджърът.

Найджъл Поклингтън смята, че в момента соларните панели, които се инсталират по покривите на домовете, прави хората сравнително независими и те са доволни от това. Енергията, която се произвежда става все по-достъпна.

„Искаме да помогнем на 1 милион бизнеси и домакинства значително да намалят въглеродния си отпечатък до 2025 година, каза мениджърът. – Искаме да разрастваме по-малко бизнеса си с доставки, който среща доста регулаторни проблеми. По-скоро ще се насочим към услугите и ще разширим обхвата на децентрализираните си клиенти, както и клиентите, които са с електромобили. Ще изпълним основната мисия на компанията да живеем в един по-чист и зелен свят“, разкри той стратегията на Good Energy.

Защо фалират компании във Великобритания? Как се отрази покачването на цената на газа на производството на електроенергия? Какви са цените на енергията от възобновяеми източници спрямо енергията от изкопаеми горива? Какви са плановете за инвестиции на Good Energy? Какви видове възобновяема енергия осигурява чрез своите съоръжения компанията, освен вятърна и слънчева?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Не, промиват мозъци да обосноват 300 лева за киловат/час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Колко е реалният ефективен период на експлоатация на инсталираните в момента соларни панели. Колко е реалният ефективен период на експлоатация на използваните в момента батерии в електромобилчетата. Като изтече, как се "възобновяват". Май май пак ни бъзикат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още