IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Орбан става все по-трудно да балансира между ЕС и силовите лидери

На унгарския лидер може скоро да се наложи да избира коя страна да вземе

13:10 | 09.04.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изборната победа на Виктор Орбан в Унгария ще бъде приветствана с наслада в Москва, Пекин и Мар-а-Лаго (имението на Тръмп във Флорида – бел. прев.) - и с ужас в Брюксел и Киев, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Преди унгарските парламентарни избори в неделя водещият война украински президент Володимир Зеленски нарече Орбан „на практика единственият лидер в Европа, който открито подкрепя Владимир Путин“. Унгарският министър-председател отвърна незабавно, след като обяви победата си, посочвайки Зеленски като един от „опонентите“, които е надвил – наред с бюрократите в Брюксел и международните медии. 

Дори абстрахирайки се от еуфорията в изборната нощ, закачката на Орбан със Зеленски – в деня, в който бяха разкрити бруталните военни престъпления, извършени срещу украински цивилни – беше гротескна. Но това не трябва да е изненадващо. В миналото Орбан похвали Путин, че „е направил Русия отново велика“. Той проведе ведра среща с руския президент в Москва малко преди инвазията в Украйна.

Доналд Тръмп е друг фен на Орбан. По-рано тази година бившият президент на САЩ подкрепи кампанията на унгарския премиер за преизбиране, като го нарече „силен лидер“, който е свършил „значима и прекрасна работа“.

Орбан също така разви специални отношения с Китай на Си Дзинпин. Унгария беше първата държава от ЕС, която закупи китайската ваксина срещу ковид Синофарм. Правителството на Орбан блокира изявление на ЕС, критикуващо Китай заради Хонконг.

Тези привличащи вниманието действия обясняват защо изборите в Унгария – страна с малко под 10 милиона души, или приблизително 2 процента от населението на ЕС – придобиха глобално значение. Чрез думите и делата си Орбан се позиционира като международен говорител на идеология, която той нарича „нелиберална демокрация“.

В Унгария това означава политическа система, която запазва обвивката на демокрацията, като същевременно изпразва голяма част от съдържанието й. Гласуването на изборите миналия уикенд изглеждаше честно. Но Орбан манипулира политическата система в своя полза повече от десетилетие. Съдилищата са препълнени, държавната администрация е прочистена, а избирателната система е нагласена.

Преди всичко имаше посегателство върху свободата на медиите. Унгарският опозиционен лидер Петер Марки-Зай получи всичко на всичко пет минути ефирно време по държавната телевизия - по време на цялата предизборна кампания. Всички унгарски вестници са приятелски настроени към Орбан. Именно тази политическа среда обяснява защо Унгария е единствената страна от ЕС, оценена като само „частично свободна“ от аналитичния център Freedom House.

Въпреки тези си „постижения“ – или може би точно заради тях – Орбан е фаворит на про-Тръмп десницата в САЩ. Стив Банън, бившият главен стратег на Тръмп, нарече унгарския лидер „герой“. Такър Карлсън от Fox News премести цялото си шоу в Будапеща за една седмица миналата година, за да покаже Унгария на Орбан като възможен модел за САЩ.

Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 години
хахаха, ти си функционално неграмотна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
Защо да се хабя да давам конкретна информация, като я махат? На статията за високата инфлация в Русия (7.6%) показах данни на НСИ за България от февруари 10% (без война), като за стоки от първа необходимост инфлацията стига от 13 до 29%. КОЙТО ИСКА, да се плъзга по упорките на ЕК. То ще се види, но ще бъде късно и не в наша полза. Такива центовци като Другаря ДЯДО Ватенков не са ми интересни и съм му казала, че не искам да ме коментира. Аз избягвам. Той се намесва само най-общо, следвайки опорки, когато трябва да плюе по Путин и Русия. Вероятно е гузен или гони индулгенции. Дано добре да му плащат, защото не го виждам никъде като специалист и явно от това се изхранва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Money
преди 2 години
Че какво не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, бабо комсомолке, всеки материал, който не залива с хвалебствия Пyттю, орбан или Си, веднага бива обявяван вас, копейниците, за "необективен". Което няма и никакво значение, освен за вас самите, докато си дрънкате и самоубеждавате един друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
serafima
преди 2 години
Това не е обективен и неутрален материал за Орбан, а поръчка да се заклейми. Дано авторите да са удовлетворени по един или друг начин. А иначе, естествено е, че ще му бъде все по-трудно в диалога с ЕК. Не слушкаш безропотно, няма морков (захарче).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още