IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Орбан става все по-трудно да балансира между ЕС и силовите лидери

На унгарския лидер може скоро да се наложи да избира коя страна да вземе

13:10 | 09.04.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Крайнодесните в САЩ и Европа виждат Орбан като модел заради неговия агресивен национализъм, твърдата му позиция към бежанците и яхването на популистки теми по културните въпроси. По време на предизборната кампания Орбан представи проблемите си с Брюксел като произтичащи от желанието на ЕС да наложи „джендър лудост“ в Унгария.

В действителност сърцевината на спора между Брюксел и Будапеща се крие в обвиненията, че правителството на Орбан систематично подкопава върховенството на закона и насочва европейски средства към своите приближени. Училищен приятел на Орбан сега е най-богатият човек в Унгария.

Изборният триумф на Орбан ще подхрани страха в Брюксел, че ЕС може да е закъснял с действията си срещу него. Нелибералната демокрация в Унгария сега е бетонирана. 58-годишният Орбан е най-дългогодишният лидер в ЕС и може да остане на власт още много години. Но въпреки че Орбан и неговите международни почитатели ще изпитват еуфория, животът му скоро може да стане по-труден.

Повече от десетилетие Орбан върви по въже. Той остана в клуба на ЕС – наслаждавайки се на всички ползи, които това носи по отношение на инвестиции, субсидии, повишена сигурност и дипломатическо влияние. В същото време той ухажва анти-ЕС силови фигури като Путин, Тръмп и Си Дзинпин.

Нахлуването на Путин в Украйна ще затрудни Орбан да поддържа този баланс. Водена от смесица от морално възмущение и страх, останалата част от ЕС се мобилизира срещу Путин. Желанието да се толерира двойната игра на Орбан спрямо Русия вероятно ще намалее рязко. Както каза Зеленски, унгарският лидер може скоро да се наложи да избира.

Доскоро Орбан беше спасен от изолация в рамките на ЕС чрез подкрепата на полското правителство, което също се сблъсква с Брюксел по въпроси на върховенството на закона. Но поляците са водещи в призивите за по-строги действия срещу Русия. Те показаха недоволството си от Орбан и може би обмислят компромис с Брюксел в интерес на единството на ЕС срещу Русия.

След изборната си победа Орбан заяви, както често е правил в миналото, че неговият нелиберален консерватизъм представлява бъдещето на Европа. Това е предизвикателство за останалата част от ЕС. То трябва да се приема изключително сериозно във време, когато друг авторитарен националист извършва военни престъпления недалеч от източната граница на Унгария.

Нарастващата изолация на Унгария в ЕС създава възможност за оказване на отдавна закъснял натиск върху Орбан. Тя трябва да се използва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 години
хахаха, ти си функционално неграмотна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
Защо да се хабя да давам конкретна информация, като я махат? На статията за високата инфлация в Русия (7.6%) показах данни на НСИ за България от февруари 10% (без война), като за стоки от първа необходимост инфлацията стига от 13 до 29%. КОЙТО ИСКА, да се плъзга по упорките на ЕК. То ще се види, но ще бъде късно и не в наша полза. Такива центовци като Другаря ДЯДО Ватенков не са ми интересни и съм му казала, че не искам да ме коментира. Аз избягвам. Той се намесва само най-общо, следвайки опорки, когато трябва да плюе по Путин и Русия. Вероятно е гузен или гони индулгенции. Дано добре да му плащат, защото не го виждам никъде като специалист и явно от това се изхранва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Money
преди 2 години
Че какво не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, бабо комсомолке, всеки материал, който не залива с хвалебствия Пyттю, орбан или Си, веднага бива обявяван вас, копейниците, за "необективен". Което няма и никакво значение, освен за вас самите, докато си дрънкате и самоубеждавате един друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
serafima
преди 2 години
Това не е обективен и неутрален материал за Орбан, а поръчка да се заклейми. Дано авторите да са удовлетворени по един или друг начин. А иначе, естествено е, че ще му бъде все по-трудно в диалога с ЕК. Не слушкаш безропотно, няма морков (захарче).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още