IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегическата логика на войната в Украйна

Руската инвазия беше плод на погрешна преценка, но зад действията на Путин стои прагматична политика

12:42 | 27.04.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Присъдата е следната: Русия нахлу в Украйна по две причини. Едната е обсесивното преследване от Москва на националистически и имперски амбиции – обединяване на двете страни и заличаването на украинската идентичност. Другата е погрешната преценка на Владимир Путин – той е изолиран и самоуверен автократ, който изигра лошо ръката си, пише за Wall Street Journal Крис Блатман, професор от Чикагския университет и автор на „Защо воюваме: Корените на войната и пътищата към мира“.

Тези теории със сигурност са верни, но годините на работа и писане за войни ме научиха, че обикновено в историята има нещо повече, пише авторът. Независимо дали става дума за световна война, инвазия на САЩ или бунт в Западна Африка, наблюдателите бързо се фокусират върху страстите и грешките и демонизират лидерите, които започват конфликт. Но повечето войни имат и стратегически корени, които са в сила успоредно със страстите и грешките. Пренебрегването им прави намирането на път към мира трудно.

Въпреки цялата си смелост Украйна беше слаба, малка страна без съюзници. Икономиката ѝ беше в застой от десетилетия. Русия се разрасна икономически и военно, докато Путин консолидираше властта. Страните от Западна Европа се отказаха от ядрената енергетика и се оказаха в огромно стратегическо неизгодно положение спрямо техния енергиен доставчик Русия. Всичко това даде на Путин огромен лост по отношение на Украйна и Западна Европа.

Въпреки слабостта на Украйна последните тенденции разтревожиха Путин и неговия вътрешен кръг. През последните 20 години украинският народ на два пъти свали проруски лидери чрез революции. Украйна беше общество, с което много руски граждани се идентифицираха и мощен пример за въстание срещу режима на Путин.

Путин можеше да използва лостовете си, за да елиминира заплахата, но войната щеше да бъде скъпа и рискована, поради което той първо опита други средства. Години наред той оказваше влияние върху украинската политика чрез пари, пропаганда, убийства и подкрепа за сепаратистите. Тези рискови инвестиции не се изплатиха - и може би тласнаха украинците по-близо до Запада и демократичното управление.

Това беше тревожна тенденция за Путин. Тъй като Украйна укрепи свободите си, смяната на режима там стана по-трудна. След като Киев се сдоби с повече ракети и дронове, разходите за инвазия нараснаха. Лостовете на Путин върху Украйна преминаха пика си. Русия имаше един последен инструмент - нахлуването, и затварящ се прозорец, за да го използва.

Колкото и да е осъдителна, това беше прагматична политика. Путин казваше на Украйна: време е да признаете силата на Русия. Откажете се от нещо. Приемете неутралност. Откажете се от нови оръжия. Откажете се от амбицията си да се присъедините към НАТО. Дайте автономия на контролираните от сепаратистите региони. Позволете ми да се меся във вашата политика. Повечето от съседите на Русия бяха принудени да направят подобни жертви.

В тази интерпретация на събитията са в сила три взаимосвързани стратегически логики. Първата произтича от липсата на вътрешни механизми за контрол върху властта на Путин. Като персонализиран владетел той не споделя цената, поемана от обикновените руснаци – например лишенията заради наказателните санкции или синовете, умиращи в битка. Тъй като можеше да игнорира тези ужаси, той прибегна твърде бързо към насилие. Това също му даде стимул да нахлуе. Украинската демокрация представляваше заплаха не защото би причинила вреда на обикновените руснаци. По-скоро тя представляваше мощен и (според Путин) опасен пример за руснаците, недоволни от авторитарното управление. Един неконтролиран Путин също така беше свободен да преследва всякакви емоционални придатъци към разширяването на руската мощ и идентичност.

Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
...Както и главата, винаги дървена, за русофобите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
аргуманета "имам една позната" винаги железен за руския опоркаджия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
Моабет да става
преди 1 година
Голям отзвук на коментара ми. Отговарям общо за да не разводнявам темата. В чужбина преди много години се запознаш с една украинка. Аз си дойдох в България тя си заминала за Украйна. С общи познати и с ФБ подържаме контакт. Два пъти е идвала в България и сме разговаряли за ситуацията. Работи в западна фирма с офис в Киев. Знае западни езици. От нея знам комуникацията на руски писмено или говоримо в офиса не се толерира. Независимо от майчин език и това че всички разбират. И това не е само в нейната фирма. Руски само в къщи и евентуално на улицата. /за съжаление майка и е тежко болна иначе отдавна да сме я прибрали в България./ След като има области където 90% / cherney / с майчин език руски защо няма области в които училищата в които се преподава на руски са повече от 10% ? Странно. И на края Стоян Петров и Обичам България уточнете си опорките. Първият твърди че турски може да се изучава като свободно избираем а вторият не разрешаваме на "турчилята" /цитирам обичам България/ да изберат турски за изучаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 1 година
Точно :) Оня ден му го казах директно във ФБ, с примери как няма нито една сбъднала се прогноза за тая война. И обиден ме блокира :))Но поне спря да пише кога ще свърши войната и кога ще победи русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 1 година
При Чукова прогнозите са верни ама на обратно - гледаш кво е прогнозирал и знаеш че нема да се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 1 година
Чуков е особено голям некадърник :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Стратегическа логика имаме само ние наглосаксите. Но и то не е много логика, защото е нагло садoмазо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
Бих добавил - онзи проект на Корления - Иво Христов и другия анализатор на космическите процеси резултат от действията на Путин - Боян Чуков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
О, копейкин. След 2 седмици правиш 2 месеца във форума. Още 1 месец и пробния период приключва и ще си на трудов договор. Още ли ви водят "оператор въвеждане на данни" в на Костя дъщеря му кол центъра :? То реално това правите - вевеждате от ексели опорките, които ви измислят предната нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Няма забрана за учене на майчин език. До 4-ри клас е безплатно/дървата плаща, след това учиш украински. Никой не може да те спре да си платиш да учиш български или да учиш в училище, където като 2-ри език да се учи български или руски. Като сме на темата, тука копейките много се сърдите, че в Украйна българите могат да учат български платено от държавата до 4-ри клас, ама не съм видял да се притеснявате за турчилята тука, които даже и като 2-ри език го нямат това като избор :-) с една дума - дева и лицемерите долни сте ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още