IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегическата логика на войната в Украйна

Руската инвазия беше плод на погрешна преценка, но зад действията на Путин стои прагматична политика

12:42 | 27.04.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Втората логика е известна като проблем с ангажираността. Това е класическа стратегическа дилема, която започва със затварящ се прозорец от възможности. След като всяка друга мярка се провали, Путин можеше да спре демократичния западен завой на Украйна само като заплаши с атака. Украйна можеше да избегне дилемата само като приеме политическата намеса на Русия. Такива жертви се правят постоянно, но обществените настроения в Украйна не биха толерирали политик, който допуска подобни отстъпки. Киев не можеше да се поддаде на искането на Москва да се откаже от демокрацията – проблем с ангажираността. 

Третата стратегическа логика произтича от несигурността. Много хора, включително повечето военни анализатори, бяха изненадани от това как се развиха нещата. Руските сили се оказаха по-малко способни от очакваното. Решимостта на Украйна да се бие надхвърли очакванията, както и единството на Запада по отношение на санкциите. Не бива да забравяме колко трудно бе да се предвидят всички тези неща. Както всеки покер играч може да ви каже, когато истината е несигурна и опонентът ви има стимул да блъфира, най-добрата стратегия често е да платите и да накарате другите играчи да покажат картите си. Тогава ще разберете истината по въпроса. В тази мъгла Путин заложи и загуби.

Историците и политолозите обикновено се нуждаят както от психологически, така и от стратегически фактори, за да обяснят войните. Вземете Първата световна война. Популярният разказ подчертава, че наивни и националистически лидери са се въвлекли във война. Но имаше и стратегически фактори – задаващият се възход на Русия, несигурната решимост на съюзниците и неконтролираните лидери в Европа. Тези фактори помогнаха на пълните с недъзи европейските лидери да влязат във война и обясняват защо воюваха години наред.

По същия начин през 2003 г. неконтролираният Саддам Хюсеин имаше стимули да поднови програмата си за ядрени изследвания – проблем с ангажираността, изострен от несигурността. Да, имаше идеологически стимули, разузнавателни провали и много погрешни възприятия и от американска страна. Но популярната психология дава само частични обяснения.

През 2022 г. Путин е изолиран и самоуверен сляп националист. Но стремежите на всеки политик надхвърлят неговите възможности. Комбинацията от вътрешна свобода на Путин да действа, многобройните несигурности и трудния за обръщане демократичен уклон на Украйна стесни кръга от възможни изходи до степен, че погрешните възприятия и идеологията на руския президент наклониха везните в посока война.

Точното диагностициране е важно, защото противниците използват различни моркови и тояги спрямо пресметлив, неконтролиран лидер, отколкото в случая със заблуден идеолог. Никой не трябва да рискува да прецени погрешно Владимир Путин по същия начин, по който Украйна бе неправилно оценена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
...Както и главата, винаги дървена, за русофобите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
аргуманета "имам една позната" винаги железен за руския опоркаджия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
Моабет да става
преди 1 година
Голям отзвук на коментара ми. Отговарям общо за да не разводнявам темата. В чужбина преди много години се запознаш с една украинка. Аз си дойдох в България тя си заминала за Украйна. С общи познати и с ФБ подържаме контакт. Два пъти е идвала в България и сме разговаряли за ситуацията. Работи в западна фирма с офис в Киев. Знае западни езици. От нея знам комуникацията на руски писмено или говоримо в офиса не се толерира. Независимо от майчин език и това че всички разбират. И това не е само в нейната фирма. Руски само в къщи и евентуално на улицата. /за съжаление майка и е тежко болна иначе отдавна да сме я прибрали в България./ След като има области където 90% / cherney / с майчин език руски защо няма области в които училищата в които се преподава на руски са повече от 10% ? Странно. И на края Стоян Петров и Обичам България уточнете си опорките. Първият твърди че турски може да се изучава като свободно избираем а вторият не разрешаваме на "турчилята" /цитирам обичам България/ да изберат турски за изучаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 1 година
Точно :) Оня ден му го казах директно във ФБ, с примери как няма нито една сбъднала се прогноза за тая война. И обиден ме блокира :))Но поне спря да пише кога ще свърши войната и кога ще победи русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 1 година
При Чукова прогнозите са верни ама на обратно - гледаш кво е прогнозирал и знаеш че нема да се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 1 година
Чуков е особено голям некадърник :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Стратегическа логика имаме само ние наглосаксите. Но и то не е много логика, защото е нагло садoмазо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
Бих добавил - онзи проект на Корления - Иво Христов и другия анализатор на космическите процеси резултат от действията на Путин - Боян Чуков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
О, копейкин. След 2 седмици правиш 2 месеца във форума. Още 1 месец и пробния период приключва и ще си на трудов договор. Още ли ви водят "оператор въвеждане на данни" в на Костя дъщеря му кол центъра :? То реално това правите - вевеждате от ексели опорките, които ви измислят предната нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Няма забрана за учене на майчин език. До 4-ри клас е безплатно/дървата плаща, след това учиш украински. Никой не може да те спре да си платиш да учиш български или да учиш в училище, където като 2-ри език да се учи български или руски. Като сме на темата, тука копейките много се сърдите, че в Украйна българите могат да учат български платено от държавата до 4-ри клас, ама не съм видял да се притеснявате за турчилята тука, които даже и като 2-ри език го нямат това като избор :-) с една дума - дева и лицемерите долни сте ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още