IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегическата логика на войната в Украйна

Руската инвазия беше плод на погрешна преценка, но зад действията на Путин стои прагматична политика

12:42 | 27.04.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Втората логика е известна като проблем с ангажираността. Това е класическа стратегическа дилема, която започва със затварящ се прозорец от възможности. След като всяка друга мярка се провали, Путин можеше да спре демократичния западен завой на Украйна само като заплаши с атака. Украйна можеше да избегне дилемата само като приеме политическата намеса на Русия. Такива жертви се правят постоянно, но обществените настроения в Украйна не биха толерирали политик, който допуска подобни отстъпки. Киев не можеше да се поддаде на искането на Москва да се откаже от демокрацията – проблем с ангажираността. 

Третата стратегическа логика произтича от несигурността. Много хора, включително повечето военни анализатори, бяха изненадани от това как се развиха нещата. Руските сили се оказаха по-малко способни от очакваното. Решимостта на Украйна да се бие надхвърли очакванията, както и единството на Запада по отношение на санкциите. Не бива да забравяме колко трудно бе да се предвидят всички тези неща. Както всеки покер играч може да ви каже, когато истината е несигурна и опонентът ви има стимул да блъфира, най-добрата стратегия често е да платите и да накарате другите играчи да покажат картите си. Тогава ще разберете истината по въпроса. В тази мъгла Путин заложи и загуби.

Историците и политолозите обикновено се нуждаят както от психологически, така и от стратегически фактори, за да обяснят войните. Вземете Първата световна война. Популярният разказ подчертава, че наивни и националистически лидери са се въвлекли във война. Но имаше и стратегически фактори – задаващият се възход на Русия, несигурната решимост на съюзниците и неконтролираните лидери в Европа. Тези фактори помогнаха на пълните с недъзи европейските лидери да влязат във война и обясняват защо воюваха години наред.

По същия начин през 2003 г. неконтролираният Саддам Хюсеин имаше стимули да поднови програмата си за ядрени изследвания – проблем с ангажираността, изострен от несигурността. Да, имаше идеологически стимули, разузнавателни провали и много погрешни възприятия и от американска страна. Но популярната психология дава само частични обяснения.

През 2022 г. Путин е изолиран и самоуверен сляп националист. Но стремежите на всеки политик надхвърлят неговите възможности. Комбинацията от вътрешна свобода на Путин да действа, многобройните несигурности и трудния за обръщане демократичен уклон на Украйна стесни кръга от възможни изходи до степен, че погрешните възприятия и идеологията на руския президент наклониха везните в посока война.

Точното диагностициране е важно, защото противниците използват различни моркови и тояги спрямо пресметлив, неконтролиран лидер, отколкото в случая със заблуден идеолог. Никой не трябва да рискува да прецени погрешно Владимир Путин по същия начин, по който Украйна бе неправилно оценена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 5
otgorata
преди 2 години
Поредният всезнайко, който получава хонорар от ЦРУ за да се обяснява колко луд е Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ей, аман оп копейнишките ви глупости, лъжи и измишльотини! Тия "заловените документи" имат същата съойност, като "ние няма да нападаме Украйна" и поредица талива лъжи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
Твърдението, че в Украйна "почти нищо не зависи от народа" е пълна глупост и не отговаря на истината. Освен това, показва непознаване на постсъветското пространство и протичащите процеси там. Украинците свободно избират парламент и президент, а на всеки пет до десет години организират и Майдан. Даже в някаква степен там има повече демокрация / по отношение политическата борба, например / отколкото в някои европейски държави. Второ, в Украйна няма забрана за ползване на майчин език, като много добър пример са украинските телевизии, където често някой задава въпрос на украински, а събеседника му отговаря на руски. Например, Дмитрий Гордон, който е най-известния украински журналист, води шоуто си на руски. Друго невярно твърдение е, че опозиционни медии се забраняват. В Украйна има много медии, които преди войната правеха Зеленски на две стотинки без каквито и да е последствия за тях. А също и Порошенко преди това. Забранените в страната медии бяха собственост на Виктор Медвечук, срещу който има дело за държавна измяна. Медвечук е кръстник на една от дъщерите на Путин, но по-важно за него е, че е проект на Кремъл. Основната дейност на тези "медии" беше прокламиране на федерализиране на Украйна, т.е. вмъкване на ДНР и ЛНР в политическото тяло на Украйна под формата на тумор, който да убие страната впоследствие. Напълно погрешно е и твърдението, че се подтискат групи хора с различно самосъзнание - в Харков и Херсон 90% от населението са украинци с руско самосъзнание и руски майчин език, които симпатизираха на Русия преди войната, а днес я мразят. И накрая - паравоенни организации за репресии не съществуват. Полк "Азов" е редовна част от украинската армия. За него се твърди, че е нацистки, но това е толкова вярно, колкото и твърдението, че на Меркурий има форми на живот. За "Азов" можеш да прегледаш мнения на двама от най-известните руски журналисти - Александър Невзоров и Юлия Латинина - и ще научиш всичко. Да, има твърдения, че са нацисти, но у нас това твърдение се прокарва от откровени полуиддиоти като Валентин Вацев, Петър Волгин, Кеворк Кеворкян и Явор Дачков, а също така и от други подобни маргинали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
Alex Silver
преди 2 години
Руската инвазия беше плод на погрешна преценка === Абе дали е погрешна преценка показват заловените документи, сочещи, че украинската инвазия към ДЛНР и Крим е била изпреварена само с 2 дни. До момента ВСУ са загубили над 60 хиляди войничета. А можеше да е обратното. Около 4000 са се предали и нито един от пленените украински войничета не е бил кастриран, каквато е дермократическата практика на укронацидемократите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Украйна наистина е демокрация.....сравнена с русия например. Няма забрана на майчин език, даже в училище все още учиха на руски, като в бъдеще остава свободно избираем предмет. По същият начин се отнасяме с турският в България, нещо против?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
След логиката на войната на путин, авторът може да обясни на уважаемата аудитория и логиката на войните на Хитлер и тези на Чингиз хан. Поне според мен няма такава, но пишещият доста се е постарал да изпълни поръчката. Направо кърти мифки внушението, че Украйна трябва да позволи на русия да се меси във вътрешните и дела, защото представете си другите съседи го разрешавали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
khao
преди 2 години
нека позная... тази "друга гледна точка" си е научил от някой сайт дето завършва на .ru ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
Моабет да става
преди 2 години
Не се намам да давам оценка на статията, но с едно нещо не мога да се съглася. На два пъти се споменава демокрацията в Украйна. Няма такова нещо. Украйна както и Русия власта се държи от олигарсите и почти нищо не зависи от народа. Има забрана за ползването на майчиният език. Забраняват се опозиционни медии. Преследват се определени неудобни политици. Подтискат се големи групи хора с различно самосъзнание /включително и бългаско/. Създават се паравоенни организации за репресия. Това НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още