IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тиери Брьотон: На 18 май Брюксел ще обсъди стратегията си за газовата криза

В разговор с вицепремиера Корнелия Нинова еврокомисарят е уверил, че България не е сама и заедно страните от блока ще търсят алтернативи

10:28 | 30.04.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Брюксел ще обсъди стратегията за действие на Европейския съюз (ЕС) в газовата криза на 18 май. Това е заявил еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Брьотон в разговор с вицепремиера Корнелия Нинова, обявиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Двамата са обсъдили предизвикателствата пред българската икономика и индустрия след спирането на руските доставки на газ в България, както и бъдещето на ядрената енергетика и зелената сделка.

Повод за разговора им е фактът, че руският газов гигант „Газпром“ спря доставките за България на 27 април, за което „Булгаргаз“ беше уведомен ден по-рано. Правителството заяви, че страната ни е изпълнила изцяло своите задължения по договора, който изтича в края на тази година.

В съобщението на министерството се посочва, че Брьотон и Нинова са говорили за възможността страните членки на Европейския съюз да се обединят и заедно да закупят количества газ, което би довело до постигането на по-ниска цена, както и данъчни облекчения чрез намаляване на ДДС и акциз.

От своя страна, Корнелия Нинова е представила искането на българската индустрия за таван на цената на газа и покриване на разликата от държавата. Тя е запознала еврокомисаря с трудностите, пред които са изправени близо 30 хил. български филми и опасността от фалити.

По данни на министерството на икономиката основните потребители на природен газ у нас са търговските дружества от сектор енергетика и химия, чието общо потребление възлиза на 1,633 млрд. куб. м газ.

Брьотон е уверил, че България не е сама и заедно ще се тръсят възможни алтернативи, включително на срещата на 18 май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 1 година
Невероятна новина 10 дни преди тотално да ни свършат резервите те щели да се събират да мислят - найс а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 1 година
"Брюксел ще обсъди стратегията за действие на Европейския съюз (ЕС) в газовата криза на 18 май." АУУУУУ! Много се респектирАх. Направо паднАх пред този строг поглед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
forexar
преди 1 година
18 май ? Защо не юни? ще е по-топло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Стъпка 1 - създаваме излишна и безсмислена криза. Стъпка 2 - обмисляме стратегията. Стъпка 3 - богатите стават по-богати, бедните стават по-бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Кисимов
преди 1 година
Русия си е почти самодостатъчна с 84% вътрешен оборот, а Брюкселските зелки не успяват да направят импортозамещение на руския газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
пред- т.е. предвид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
юрист
преди 1 година
Нинова да се маха и да си ходи в русия- тя защитава само и единствено руските държавни интереси- не и българските. Да отговори на въпроса- след като се пише, че е завършила като отличничка юф на СУ, не познавали ли Резолюция 3314 на ООН за определението на военната агресия и ако да- защо има семестриална оценка от задължителната юридическа дисциплина '' Международно публично право'' в дипломата си за висше юридическо образование. Също така да каже- защо не изпрати синът си да следва като студент в някой руски университет в русия, а го изпрати в Масачузетския технологичен институт където той завърши магистратура, а в последствие - и докторантура; да каже с какви пари го е издържала там пред цените на наемите и стандарта на живот в Силициевата долина в САЩ и да каже- ако русия нападне България, тя пак ли ще иска ''войната да свърши'', като самата тя и партията й, заедно с всички партийни членове, окачат един бял чаршаф на четка за миене на прозорци и се предадат на руския агресор- ей така, само и само ''войната да свърши''... Руските купени политически мър000ши в България нямат място нито в нашето НС, нито в България...Айде- пътя и в русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още