IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на Ел Салвадор от биткойни достигна 28%

Токените на страната струват около 74 млн. долара при платени 103 млн. долара по изчисления на Bloomberg

22:47 | 10.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Найиб Букеле. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Найиб Букеле. Снимка: Bloomberg LP

Биткойн гамбита на президента Найиб Букеле става все по-труден за нуждаещата се от пари Ел Салвадор, но това не пречи на държавния глава да увеличава резервите на страната от криптовалута.

Букеле е купил общо 2301 биткойна от името на правителството, откакто токенът стана законно платежно средство в страната през септември миналата година. Това включва и нови 500 монети, купени вчера, след като цената на биткойна падна под 31 хил. долара. Тези токени общо струват около 74 млн. долара по курс във вторник. Това е с 28% по-малко от 103-те млн. долара, които Букеле е платил за монетите, показват изчисленията на Bloomberg.

Минути преди 23 ч. българско време биткойнът се разменя за 31 281 долара, което е ръст от близо 2,4%. На зелено са и останалите водещи криптовалути – етерът поскъпва с 4,2%, рипълът с 7,5%, а солана с 4,6%. Биткойнът слага край на петдневна серия на понижения, която намали цената му с над 20%.

Биткойн покупките на Ел Салвадор. Графика: Bloomberg

Президентът на Ел Салвадор се е доказал като истински почитател на криптовалутите. 40-годишният Букеле потвърди, че ще продължи с изпълнението на плановете си за издаване на блокчейн облигации на стойност 1 млрд. долара, с които да финансира строежа на т. нар. Биткойн град – юрисдикция в страната, където търговията и притежанията на криптовалути да са особено облекчени.

В понеделник Букеле публикува в Twitter макет на града, който предвижда и международно летище. Плановете са за захранването му да се използва геотермална енергия от намиращ се наблизо вулкан.

Официално от офиса на Букеле не са публикували данни за биткойн притежанията на страната, а дейността на фонда от 150 млн. долара, чиято цел е да помогне за прехода към дигитална валута е конфиденциална. Централната банка обяви информацията за преводите през официалния биткойн портфейл на правителството за държавна тайна.

От началото на годината доларовите облигации на страната се сринаха с 24% и са едни от най-зле представящите се в индекса на JPMorgan за облигации на развиващи се пазари. Това се дължи най-вече на притесненията дали правителството ще може да плати дължимото по книжа за 800 млн. долара с падеж през януари. Moody’s намали кредитния рейтинг на страната до равнище от Caa3 миналата седмица именно заради растящия риск от дефолт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още