Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Инфлацията у нас се ускорява за 14-и пореден месец през април

Годишното повишение на цените за април е 14,4%, а на месечна база е 2,5%

0
 
0
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
както е казал другаря Хегел - количествените натрупвания водят до качествени изменения. въпроса е обаче - от коя точка нататък. Българското търпение е пословично.
0
 
1
 
8
преди 1 месец
що тъй на тая статия нема тролеви ...?
0
 
3
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Такава инфлация, а дори не сме във война. Сега е момента ЕС да даде пари за страдащите български патриоти (а не само за украинските).
0
 
4
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Инфлацията в западна Европа е 6-7%, а у нас 14,4%. Тея си напечатаха еврата и си ги раздадоха, а ние зяпаме и се чудим какво стана. Пълна пародия. Ама да сме били с Украйна е важното. Може да сме бедни, гладни и боси, ама да сме с демокрацията. Някой може ли да ми обясни, как така става. Ръстът в цените се получава, основно заради скокът на петрол, природен газ, зърно, ел.енергия, метали. България петрол и газ няма, ама уж бяхме на евтин руски. Ама те и западняците нямат петрол и газ (с леки изключения като Норвегия). Ама ние поне произвеждаме предостатъчно и ел.енергия и зърно, че и някои метали (особено мед). Всичко сочи, че у нас факторите за по-високи цени би следвало да са по-слаби, обаче уви. Олиото във Великобритания, която не произвежда слънчоглед и плаща най-малкото за транспорт допълнително, е по-ниска отколкото в България. Парадокс! Та, ние и без война сме дваж по за съжаление от украинците. Всеки гледа само как да ни притиска и да ни стриже. Всички са с нас само когато става въпрос за потупване по рамото и за искане, да направим нещо.
1
 
2
 
5
преди 1 месец
Република България прилага с добри и лоши влияния метод за емитиране на левове. Неправилността на държавната власт е водеща причина за сегашната инфлация. Централната банка няма капацитет за устойчиво прекратяване на щети от неправилното емитиране на пари. Понеже в достатъчно време, щетите от въведения метод за емитиране на левове са повече от ползите от работата на министрите правителството е с подсигуряван политически провал. Вариантите са два: Първи: Запазването на неправилността при емитиране на пари създава нови щети. При създадената обстановка, държавната власт колкото повече помага заради нанесени щети от инфлация толкова повече се създават условия за нови щети. Правителството е с политически провал. Втори: Прекратяването на неправилността при емитиране на пари премахва условие за нови щети от емитиране на пари.
0
 
5
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да ни е честита галопиращата инфлация, постижение на което се радваме въпреки валутния борд. Или по -скоро благодаряни на него и на улабената парична политика на ЕС и ЕЦБ. Добре се улабихме и облегчихма, а?
1
 
9
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Инфлацията както казва ЕЦБ ни е висша цел, нейното постигане води до икономически растеж. Проблемът обаче е когато държавата се намеси и почне да раздава едни помощи наляво и на дясно по фирмите за да тушира постижението, т.е. инфлацията. Вместо да се радваме на инфлацията, правителството иска да я нулира за фирмите, което е много лоша практика и ни напомня за дотациите по социализтическо време.
0
 
11
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Както върви човек неволно си припомня 90-те години, левовете в марки. Сега марки няма, еврото го играе малко като лева навремето, защото много евро се раздава нахалост, така че в какво трябва да обръщаме левовете е сложен въпрос. Определено не в евро.
0
 
15
 
1
преди 1 месец
Браво, добро постижение. Нека да не бъдем скромни, а да се похвалим пред ЕС, че изпълняваме годишния план за 1 месец. ЕС иска да постигнем поне 2% инфлация за година, а ние за месец изпълнихме и преизпълнихме плана и имаме 2.5%. Браво. Да се похвалим с постигането на галопираща инфлация и да не бъдем скромни.