IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България и Западните Балкани разчитат много на помощта от ЕК*

Премиерът отбеляза, че активно се работи за подобряване на свързаността във всички столици на Балканите

15:21 | 01.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България и страните от Западните Балкани разчитат много на помощта от Европейската комисия. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в резиденция "Бояна" след края на работен обяд с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и лидерите от държавите от Западните Балкани. Борисов отбеляза, че активно се работи за подобряване на свързаността във всички столици на Балканите, предаде БТА.

Той посочи, че на всички тези срещи се представляват и интересите на Румъния и Гърция, защото тези проекти са свързани и с инфраструктурата в тези страни.

Министър-председателят наблегна, че до срещата на върха в София през май всички страни трябва да представят вече ясни и готови проекти за изграждане на приоритетната инфраструктура в страните им.

"По време на срещата в София ще трябва да обсъдим и финансирането на свързаността на региона", заяви Борисов и посочи, че приоритетни са коридорите номер 4, 8 и 10 и т. нар. "Магистрала на мира", както и взаимодействието между службите. Той допълни, че е много важно да се работи за свързаността на региона в енергийната и газовата сфера. 

Открих нещо много важно по време на това посещение - че ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за нашите партньори от Западните Балкани и ние ще направим всичко възможно, за да работим в тази посока. Виждам същото от нашите партньори, те имат желание да предприемат реформи, необходими за присъединяване към ЕС. Това каза на пресконференция председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Днес премиерът Бойко Борисов, председателят на ЕК и лидерите на Западните Балкани обсъдиха на среща перспективата пред региона и възможностите за инфраструктурна и дигитална свързаност. В срещата участват лидери от всички страни от Западните Балкани. В делегацията на Европейската комисия са включени заместник-председателят и върховен представител на Съюза за общата външна политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят за разширяването на ЕС Йоханес Хан. От българска страна в разговорите ще участват министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова.

Юнкер заяви, че присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС ще стане, ако всички условия са изпълнени евентуално през 2025 г. Ясно е, че тези, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да отговорят на всички критерии за присъединяване. На този етап нито една от тези държави не отговаря на всички условия, въпреки че има огромен напредък във всички тези партньорски държави.

Той акцентира на нуждата от съвместна работа, за да има ефективна борба срещу организирана престъпност, корупцията. Всички страни, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да са приключили двустранните териториални конфликти преди да се присъединят към Общността, заяви Юнкер.

Във връзка с предстоящата среща на върха в София между държавите от Западните Балкани и ЕС Юнкер посочи, че на нея освен за разширяване и присъединяване трябва да се дискутира и по проблемите на миграцията, за икономическата ситуация на региона, за свързаността му, за икономическата интеграция. Юнкер отбеляза също, че на предстоящата среща трябва да се обсъди и финансирането за свързаността в региона.

Трябва да сме много конкретни и поради тази причина искаме от държавите да могат да вземат максимално бързо решенията, които са свързани с перспективата 2027 - 2030. Стартираме определен брой проекти, които ще бъдат решени по време на срещата на върха в София, каза Юнкер.

България ни впечатлява с качеството на работата си. Българите могат да се гордеят с начина, по който техните лидери водят тяхното председателство, заяви Юнкер.

*Новината е допълнена в 15.36 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още